Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου
«Κάλιο αργά παρά ποτέ», λέει η σοφή λαϊκή ρήση γι’ αυτό και αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της ευρείας σύσκεψης που θα γίνει το Σάββατο 23 Ιουλίου, για να εξεταστούν τα προβλήματα που έχουν τινάξει στον αέρα την τουριστική αγορά του νησιού. Ωστόσο, οι γνωρίζοντες τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την υλοποίηση μιας απόφασης, δεν τρέφουν ιδιαίτερες ελπίδες για ουσιαστικές λύσεις στη φετινή σαιζόν. Πάρα ταύτα, με το βλέμμα εστραμμένο στο μέλλον, αυτού του είδους οι συζητήσεις είναι πάντοτε χρήσιμες.
Ειδικότερα, θεωρείται σίγουρο ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή συζήτησης στη σύσκεψη του Σαββάτου, καθώς καθημερινά στενάζουν οι οδηγοί στην καρδιά της πόλεως Ρόδου. Η αγωνία για μια θέση στάθμευσης είναι πραγματική και οι τουρίστες το γνωρίζουν εξαιρετικά καλά. Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους οι επισκέπτες του νησιού αποστρέφονται την πόλη, θέμα που έχει γράψει η «δημοκρατική» σε εκτενή της ρεπορτάζ. Θα ήταν ευχής έργο η δημοτική αρχή να εξετάσει το άνοιγμα των Μύλων (στο Μαντράκι) για τη στάθμευση των οχημάτων, και να παραχωρήσει για όλους τους Ροδίτες το πάρκινγκ του Αγίου Παντελεήμονα μέσα στην Παλιά Πόλη. Αυτά τα δύο σημεία (με συνολική χωρητικότητα μεγαλύτερη των 300 οχημάτων) παραμένουν καθημερινά άδεια από οχήματα, την ίδια στιγμή που δίπλα τους οι οδηγοί χάνουν ώρες ολόκληρες περιφερόμενοι δεξιά και αριστερά για να βρουν ένα σημείο προορισμού. Στις φωτογραφίες της «δημοκρατικής» φαίνεται η διαφορά στην εικόνα, όπου ο άδειος δρόμος των Μύλων, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τον ασφυκτικά γεμάτο οχήματα παράλληλο δρόμο που οδηγεί μέχρι το Ελαφάκι.
Το πάρκινγκ στο λιμάνι της «Κολόνας» έχει διατεθεί επί πληρωμή (100 ευρώ το μήνα) σε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Ωστόσο, το σωστό για μια πόλη που στηρίζει την οικονομία της στον τουρισμό, είναι ο χώρος αυτός να διατεθεί αποκλειστικά για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα των επισκεπτών. Σχετικές εισηγήσεις έχουν γίνει προς τη δημοτική αρχή και το Λιμενικό Ταμείο, όμως φαίνεται ότι τα έσοδα που αποδίδει το «μαγαζάκι» της «Κολόνας», στέκονται πιο πάνω από το συνολικό συμφέρον της αγοράς. Εχει εκτιμηθεί ότι για κάθε 100 ευρώ που εισπράττει το μήνα το Λιμενικό Ταμείο Δωδεκανήσου, από την εκμετάλλευση του πάρκινγκ της «Κολόνας», η αγορά χάνει κατ’ ελάχιστον 1.500 ευρώ. Το ποσόν των 1.500 ευρώ προκύπτει από τη δαπάνη των 50 ευρώ που κάθε ζευγάρι τουριστών κάνει κατ’ ελάχιστον σε μια επίσκεψη στην πόλη της Ρόδου. Σε αυτά δεν συνυπολογίζεται το γεγονός ότι ένα ζευγάρι τουριστών δαπανούν μια ολόκληρη μέρα στην πόλη της Ρόδου και αφήνουν σταθμευμένο το αυτοκίνητο που έχουν πληρώσει.
Θα αργήσουν οι αποφάσεις
Ολοι γνωρίζουν καλά τα προβλήματα που επικρατούν στην τοπική τουριστική αγορά. Το ίδιο καλά γνωρίζουν ότι οι ξενοδόχοι και οι καταστηματάρχες έχουν απορροφήσει τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ. Εκείνο που δεν γνωρίζει ο πολύς ο κόσμος είναι ο χρόνος που απαιτείται ώστε να οριστικοποιηθεί μια απόφαση. Οι διαδικασίες που έχουν επιβληθεί και που απαιτούν τα πάντα να περνούν από τον Επίτροπο προς αξιολόγηση, έχουν στην κυριολεξία καταστρέψει το τουριστικό προϊόν.
Εδώ και μήνες η δημοτική αρχή έχει πάρει αποφάσεις για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των τουριστών, την κίνηση των τουριστικών λεωφορείων και διάφορες άλλες παραμέτρους, όμως οι αποφάσεις αυτές δεν υλοποιούνται καθώς βρίσκονται ακόμα υπό καθεστώς αξιολόγησης. Ένα τρίτο πρόσωπο, μακριά από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τα προβλήματα του τόπου καλείται να εγκρίνει ή όχι τη νομιμότητα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Ετσι, οι μήνες κύλησαν χωρίς ούτε μία ουσιαστική απόφαση να έχει εφαρμοστεί για το τοπικό τουριστικό προϊόν.
Η βαριά γραφειοκρατία είναι και ο λόγος που οι καταστηματάρχες της Λίνδου πήραν το Νόμο στα χέρια τους και έριξαν την περίφραξη σε ακίνητο του Δημοσίου, προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης. Καταστηματάρχες του παραδοσιακού οικισμού, μιλώντας προς τη «δημοκρατική» τόνισαν ότι «κουραστήκαμε να περιμένουμε και να παρακολουθούμε τους τουρίστες ξεθεωμένους να περπατούν στους δρόμους και να είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν από την κούραση και τη ζέστη. Σπάσαμε το φράχτη και για δυο μέρες δώσαμε ανάσα στην αγορά. Αν περιμέναμε το Δήμο ή την Αρχαιολογία, θα χάναμε ολόκληρη τη σεζόν».
Οι σκέψεις αυτές θα επικρατήσουν και στην επερχόμενη σύσκεψη. Οσα κι αν αναλυθούν και αποφασιστούν για να γίνουν, θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθούν από τρίτα πρόσωπα. Συνεπώς, όποια απόφαση κι αν ληφθεί, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί φέτος.
https://www.dimokratiki.gr/14-07-2016/siskepsi-gia-ta-provlimata-tou-tourismou-omos-vlemma-estrammeno-sto-2017/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.