Ειδήσεις

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ πήρε θέση σε ζητήματα της επικαιρότητας

Σκληρή κριτική για τους χειρισμούς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με την κατάσταση που κυριαρχεί στο ζήτημα της υδροδότησης του νησιού της Ρόδου με αφορμή τις εξελίξεις με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Φράγμα Γαδουρά, καθώς και για άλλα θέματα της επικαιρότητας, άσκησε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του Σύριζα, κ. Αντώνης Αποστολίδης.
Πλαισιωμένος από το μέλος της Νομαρχιακής κ. Βαγγέλη Κουφό, ο κ. Αποστολίδης ξεκίνησε με το ζήτημα της υδροδότησης της Ρόδου, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Θελήσαμε να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Φράγμα Γαδουρά γιατί δεν θέλαμε να κατηγορηθούμε για πολιτικές μικροκομματισμού, σκοπιμότητες κ.λπ. σχετικά με το θέμα. Για εμάς, σημασία έχει –και αυτό θα πρέπει να το δούμε και ως τοπική κοινωνία- να συνειδητοποιήσουν όλοι οι πολίτες και οι κάτοικοι, ότι το πρόβλημα στην Ρόδο με την επάρκεια του νερού, δεν έχει να κάνει με το αν το Φράγμα του Γαδουρά είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο της πόλης, αλλά με το γεγονός ότι η Ρόδος αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας τα τελευταία χρόνια –το οποίο γίνεται κάθε χρόνο ολοένα και πιο έντονο. Φέτος για πρώτη φορά έχουμε αντιμετωπίσει τόσο έντονα το φαινόμενο αυτό μέσα στην πόλη. Να θυμίσω ότι και από το τέλος της δεκαετίας του ’90 υπήρχαν περιοχές στο νησί που είχαν προβλήματα (Νότια Ρόδος, Ιαλυσός κ.λπ.) Έχει πλέον έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα κατάματα και να δούμε τι συμβαίνει με αυτό. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι μπορεί να συνδεθεί το Φράγμα με το δίκτυο αλλά δεν θα γίνει πριν από 15-20 ημέρες. Δηλαδή, στο τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, το υπόλοιπο νησί θα αντιμετωπίζει οξύτερο πρόβλημα.
Εδώ υπάρχει ευθύνη, η οποία δεν βαρύνει μόνο τις σημερινές τοπικές αρχές (Δήμο, Περιφέρεια, ΔΕΥΑΡ) αλλά είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά και τις προηγούμενες αρχές. Να θυμίσω μόνο το γεγονός πως ο κ. Χατζημάρκος, παρέλαβε το έργο ουσιαστικά σταματημένο και με κίνδυνο να χαθεί. Να θυμίσω ότι τα προηγούμενα χρόνια επί Καποδιστριακών Δήμων, υπήρχαν προβλήματα συνεννόησης ακόμη και μεταξύ των δημάρχων. Η αδράνεια που έχει επιδειχθεί είναι μεγάλης κλίμακας. Το θέμα δεν είναι μόνο να έχουμε νερό, αλλά να αποκτήσουμε και μία άλλη αντίληψη».
Ο κ. Αποστολίδης, είπε πως το κυριότερο πρόβλημα που υπάρχει είναι η απουσία δημόσιου φορέα διαχείρισης της λειτουργίας και συντήρησης του Φράγματος την οποία απέδωσε σε πολιτικές του παρελθόντος που αυτή την στιγμή, στοιχίζουν στο νησί: «Θα μπορούσε να είναι η ΔΕΥΑΡ ο δημόσιος φορέας και δεν θα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα. Ταυτόχρονα, υπάρχει αδράνεια και όσον αφορά τα παράλληλα έργα που αφορούν τον υφιστάμενο αγωγό που φέρνει το νερό από το Φράγμα μέχρι την πόλη. Τα μόνα σχέδια είναι για να συνδεθεί το δίκτυο μόνο μέχρι τα Κολύμπια και τα Στεγνά, ενώ φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία μελέτη για τα υπόλοιπα τουριστικά μέρη και τα χωριά, από την Κάλαθο μέχρι την πόλη. Είναι κρίσιμο να προχωρήσουν αυτά τα έργα, όπως είναι κρίσιμο να αρχίσουμε να αναζητούμε από τώρα και τους πόρους για να ολοκληρωθεί η β’ φάση του Φράγματος που θα συνδέσει την Λαχανιά μέχρι και τα Καλαβάρδα, Σορωνή και τις άλλες περιοχές της δυτικής πλευράς» τόνισε, καλώντας τους πολίτες για σωστή διαχείριση του νερού.
Συνέδεσε μάλιστα την διαχείριση και αξιοποίηση του νερού με τον Τουρισμό λέγοντας πως πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος για το μέλλον του νησιού για την επάρκεια των πόρων.
Σε ερώτηση εάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο ‘ιδιωτικοποίησης’ του νερού, ο ίδιος δήλωσε: «Από την στιγμή που επιλέγουμε να μην υπάρξει δημόσιος φορέας για διαχείριση, μιλάμε για εν μέρει ιδιωτικοποίηση του νερού. Το νερό όμως είναι κοινωνικό αγαθό. Από εκεί και πέρα, θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση σε 5 χρόνια και τι θα κάνει η ΔΕΥΑΡ.
Η ίδια η προγραμματική σύμβαση εγείρει κάποιους προβληματισμούς. Ο ιδιώτης θα πάρει περί τα 9εκ. ευρώ για την διαχείριση του νερού από το Φράγμα για 5 χρόνια. Όμως, την ίδια στιγμή για οποιαδήποτε βλάβη θα επιβαρύνονται η ΔΕΥΑΡ και η ΠΝΑ (συν τους λογαριασμούς ρεύματος). Συνεπώς… μας συμφέρει αυτή η σύμβαση; Τι παρέχει τελικά ο ιδιώτης;»
Οι συμβασιούχοι
στην καθαριότητα
Ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε και στο θέμα με τους απολυμένους συμβασιούχους στην καθαριότητα, λέγοντας πως η δημοτική αρχή Ρόδου έκανε τις σωστές κινήσεις, αλλά πρέπει να γίνουν αφενός οι επαναπροσλήψεις τους και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους: «Οι πόροι προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη. Συνεπώς δεν μιλάμε για κάτι ανέφικτο. Εδώ πρέπει να μιλήσουμε πλέον σοβαρά για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει να προωθήσει ένα νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Δήμο, να ζητήσει την αναμόρφωση του οργανογράμματος του εργατικού δυναμικού στην καθαριότητα και αποκομιδή, έτσι ώστε να τρέξει παράλληλα και ένας διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της. Πλέον, θα προβλέπεται υποχρεωτικά ότι ο κάθε Δήμος με ίδια μέσα, θα πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις γι αυτό το έργο. Ο Δήμος Ρόδου δεν έχει αυτή την δυνατότητα διότι του λείπει η υλικοτεχνική υποδομή (απορριμματοφόρα, προσωπικό). Το θέμα του προσωπικού μπορεί να λυθεί και στο επόμενο διάστημα ίσως να πρέπει να βρεθεί λύση μαζί με τον ιδιώτη που ανέλαβε ένα μέρος της αποκομιδής» τόνισε, επικαλούμενος τις δηλώσεις του σωματείου των εργαζομένων στην καθαριότητα που αναφέρουν ότι απαιτούνται 250 συνολικά εργαζόμενοι για καθολική αντιμετώπιση. «Δίνεται η δυνατότητα να γίνουν προσλήψεις και είναι η ευκαιρία να λυθεί το ζήτημα» όπως είπε.
Το θέμα με τους
παιδικούς σταθμούς
«Δυστυχώς το νησί μας, δεν είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις απαιτούμενες θέσεις όσον αφορά τα νήπια για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αυτό όμως που πρέπει να μας προβληματίσει είναι το γεγονός πως έχουμε έλλειψη επαρκών χώρων. Δηλαδή, υπάρχουν β/ν σταθμοί που δεν λειτουργούν (όπως στ’ Αφάντου). Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει μέχρι το 2020 την ανέγερση 1.800 β/ν σταθμών. Κάθε χρόνο ενισχύει τους πόρους για το voucher και από ίδιους πόρους (τακτικό προϋπολογισμό). Γι αυτό μπορούμε να κάνουμε ένα πλάνο και με βάση το δημογραφικό, να δούμε πού χρειάζονται νέοι β/ν σταθμοί και να ζητήσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί –ως νησί» είπε ο κ. Αποστολίδης.
Τέλος, έδωσε συγχαρητήρια στους άνδρες της ΕΛΑΣ στην Ρόδο, για την σύλληψη της σπείρας των ναρκωτικών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Αστυνομική Διεύθυνση παράγει έργο σ’ αυτό τον τομέα. Ο Σύριζα είχε πάντα πολύ καλές θεσμικές σχέσεις με την Αστυνομία».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου