Σε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην περιοχή μας και έχουν προσλάβει την μορφή χιονοστιβάδας, αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου τοπικά στελέχη του ΚΚΕ.
Το μέλος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ξενοδοχείο ‘Αμίλια Μάρε’ κ. Κώστας Γιαννόπουλος, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Ρόδο στους χώρους εργασίας τους, με αφορμή και την απεργία που θα γίνει στις 20 Ιουλίου 2017.
«Η απεργία αυτή αποφασίστηκε ομοφώνως από την Ομοσπονδία των Ξενοδοχοϋπαλλήλων ύστερα από πρόταση 36 κλαδικών σωματείων της χώρας, για τα όσα συμβαίνουν. Η φετινή σεζόν μπορεί να εξελίσσεται καλά αλλά η κατάσταση είναι ζοφερή. Η συλλογική σύμβαση για την οποία ειπώθηκε ότι εφαρμόζεται κανονικά, είναι ένα μεγάλο ‘παραμύθι’ διότι στην ουσία δεν εφαρμόζεται σε όλα τα ξενοδοχεία. Υπάρχουν ‘εργολαβικά συνεργεία’ που αναπτύσσουν την δράση τους στο νησί μας. Προσλαμβάνουν δηλαδή τους εργαζόμενους, χωρίς να τους αμοίβουν σύμφωνα με όσα προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας. Τους απολύουν όποτε θέλουν και δεν τηρούν τους νόμους. Εμείς γνωρίζουμε τουλάχιστον 6 ξενοδοχεία που έχουν συνάψει επιχειρησιακές συμβάσεις και με αμοιβές 586 ευρώ και ενώσεις προσώπων ενώ άλλα ξενοδοχεία ζητούν από τους εργαζόμενους να δηλώσουν ότι δεν είναι μέλη του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου. Άλλες επιχειρήσεις αμοίβουν τους εργαζόμενους με άλλες προϋποθέσεις, ενώ ανακαλύψαμε 14 διαφορετικές μορφές ευελιξίας στον κλάδο του Τουρισμού. Αυτά τα ρεκόρ που καταγράφονται με κέρδη σε ροδίτικες επιχειρήσεις, γίνονται με το ‘αίμα’ των εργαζομένων» τόνισε, ασκώντας μάλιστα σκληρή κριτική κατά συγκεκριμένων επιχειρηματιών.
Μίλησε ακόμη για τους ‘μαθητευόμενους’ που έρχονται στην Ρόδο για να κάνουν πρακτική με 300 ευρώ το μήνα, ενώ υπάρχουν και οι λεγόμενοι ‘ενοικιαζόμενοι’, οι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών που αμοίβονται με πολύ χαμηλούς μισθούς. Ο κ. Γιαννόπουλος, κάλεσε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να συμμετέχουν στην απεργία στις 20 Ιουλίου, με στόχο να αλλάξουν επιτέλους οι συνθήκες.
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο θέμα του επιδόματος ανεργίας, που έχει περιοριστεί με κουτσουρεμένες αποδοχές.
Ο Τάκης Πότσος για το νερό και τους συμβασιούχους
Μιλώντας ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Τάκης Πότσος, αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα αλλά και στο ζητημα με την έλλειψη νερού στην Ρόδο:
«Πολλοί προσπάθησαν να μας δώσουν μία διαφορετική εικόνα για το θέμα. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Αυτό που παρακολουθούμε είναι μια σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε εταιρείες για το ποιος θα διαχειριστεί το νερό. Και το ζήτημα της άναρχης ανάπτυξης μένει έξω. Εμείς έχουμε αναδείξει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο τόσο σε αυτήν όσο και στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Εάν σήμερα η κατάσταση είναι δραματική σε πολλές περιοχές του νησιού που δεν έχουν καθόλου νερό, αύριο – μεθαύριο θα χειροτερέψει. Εμείς καλούμε τον κόσμο να δώσει αγώνα ενάντια στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί το νερό το οποίο προσπαθεί να το εμπορευματοποιήσει».
Μίλησε ακόμη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, λέγοντας πως «Τόσα χρόνια τους κρατάνε ομήρους και τώρα τους στέλνουν σπίτι τους» ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ για τις πολιτικές που ακολουθούν στα εργασιακά ζητήματα.
«Είναι αλεξιπτωτιστές. Όμως δεν έδωσαν κανέναν αγώνα για τους εργαζόμενους. Η νέα νομοθετική ρύθμιση θα στείλει τον κόσμο στα σπίτια του και δεν διασφαλίζει καμία μόνιμη εργασία» όπως ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η ομηρία τους με τις συμβάσεις που δεν τους επιτρέπουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Ρόδου, κ. Κατσουράκης μίλησε για την πανελλαδική απεργία στο εμπόριο με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 16 Ιουλίου, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε αυτή την κινητοποίηση: «Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν οδηγεί στην ‘τόνωση της αγοράς’ δεν αυξάνει το εισόδημα εκατοντάδων απλήρωτων εμποροϋπαλλήλων, δεν εξυπηρετεί τους καταναλωτές που είμαστε εμείς, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μερικώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι στον κλάδο που δουλεύουν με μισθούς των 200 ευρώ. Είναι προπομπός και οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους τους κλάδους. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας συνδέεται με το χτύπημα των δικαιωμάτων μας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας του σταθερού χρόνου εργασίας. Καλούμε τους συναδέλφους μας να δυναμώσουμε τον αγώνα απέναντι σε κάθε προσπάθεια για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Διεκδικούμε νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε».
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
Καταγγελίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην εφημερίδα ‘Ροδιακή’ έγιναν χτες στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν τα στελέχη του ΚΚΕ.
Μάλιστα, ο κ. Κατσουράκης ο οποίος είναι επικεφαλής του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Ρόδου, έκανε σχετική αναφορά στον νόμο περί μη καταβολής των δεδουλευμένων με αφορμή την συγκεκριμένη περίπτωση, λέγοντας:
«Θέλω να πω ότι έχουμε κι εδώ στην Ρόδο τέτοιες καταστάσεις με εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι πολλούς μήνες. Και μάλιστα, θέλω να σας ενημερώσω ότι είναι συνάδελφοί σας, από τοπική εφημερίδα που τους χρωστάει επί πέντε μήνες τα δεδουλευμένα τους. Την Δευτέρα κατατέθηκε από οχτώ συναδέλφους σας, καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, εναντίον της εργοδοσίας. Η εφημερίδα είναι η ‘Ροδιακή’, όπου επί το πλείστον οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες, συνεχώς. Έφτασαν στο ‘αμήν’ δεν μπορούν να ζήσουν με αυτό το καθεστώς και αυτοί που σήκωσαν το κεφάλι και είπαν ‘φτάνει’ έως εδώ, προχώρησαν σε καταγγελία. Αύριο (σήμερα, Παρασκευή) έχουμε την επίλυση της διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας. Εάν δεν γίνει κάτι, έχουμε πάρει απόφαση και θα συνεχίσουμε με όποιες κινητοποιήσεις θεωρούμε ότι θα είναι προς όφελος των εργαζομένων. Εμείς σαν σωματείο, έχουμε πάρει απόφαση να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα των εργαζομένων μέχρι εκεί που θα χρειαστεί».
Για το θέμα, έλαβε τον λόγο και μίλησε ένας εκ των εργαζομένων και συγκεκριμένα κ. Δημήτρης Φλώρος, περιγράφοντας τις πολύ κακές συνθήκες εργασίας που επικρατούν, ενώ είπε ότι οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους στην συγκεκριμένη εφημερίδα, παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους πέντε μήνες. «Λαμβάνουμε μόνον έναντι των μισθών μας. Μας λένε να κάνουμε υπομονή αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο έτσι» είπε μεταξύ των άλλων εκφράζοντας έντονη αγανάκτηση και απογοήτευση για τον τρόπο αντιμετώπισης που τυγχάνουν.