Ειδήσεις

FT: Απόπειρα δωροδοκίας στην Αλεξανδρούπολη από τους Ρώσους διπλωμάτες

Στην Αλεξανδρούπολη εκτυλίχθηκε σύμφωνα με τους Financial Times ένα από τα περιστατικά παρέμβασης των Ρώσων διπλωματών που οδήγησε το ελληνικό ΥΠΕΞ στην απόφασή απέλασής τους.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα που επικαλείται δύο πηγές με γνώση των δραστηριοτήτων τους, οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες ήταν γνωστοί στην πόλη στην οποία, όπως αναφέρεται, διαμένει μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις.
Οι δύο διπλωμάτες, σημειώνουν οι FT, κατηγορήθηκαν για συνεργασία με επιχειρηματίες προκειμένου να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, Ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό.
«Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη» δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στην εφημερίδα.
Πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, μία από τις απόπειρες δωροδοκίας απέτυχε όταν Έλληνας στρατιωτικός ανέφερε το περιστατικό στον διοικητή του. «Για την Ελλάδα να διώξει Ρώσους αξιωματούχους είναι υπερβολικό, όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολιτισμικοί και θρησκευτικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα κυβερνάται από ένα κόμμα που κάποτε απολάμβανε των στενών δεσμών με το Κρεμλίνο» παρατηρεί η συντάκτρια του άρθρου, Kerin Hope.
Παραθέτουν μάλιστα δήλωση Έλληνα αξιωματούχου, ο οποίος εκτιμά: «Πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο. Ακόμα και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήμασταν ένα κράτος πρώτης γραμμής κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Ελλάδα είχε αποφύγει να απελάσει ανατολικοευρωπαίους διπλωμάτες». Εκτιμάται ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες πλήρωσαν ακροδεξιές οργανώσεις μέσω τοπικού Έλληνα επιχειρηματία.
«Μπορείς να εξαγοράσεις μεγάλη στήριξη με 20 – 30.000 ευρώ στην Αλεξανδρούπολη όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα» δηλώνει στους Financial Times πρόσωπο που δεν κατονομάζεται: Ενώ διπλωμάτης δυτικής χώρας προσθέτει «είναι μια “έξυπνη” επιχείρηση που διεξήχθη με το προπέτασμα των μακροχρόνιων πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία και την κοινή θρησκευτική κληρονομιά».

Online

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου