Ειδήσεις

«Σκασιαρχείο» έκαναν χθες πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι

Με αισθητά μειωμένη συμμετοχή, συνεδρίασε χτες το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου. Η συνεδρίαση κρίθηκε σκόπιμο να γίνει μεσημέρι λόγω των θεμάτων που έπρεπε να περάσουν τα οποία αν και τυπικά, έπρεπε να εγκριθούν.

“Θα ήθελα να απολογηθώ για την…. πληθώρα των εκτός ημερησίας θεμάτων”, είπε ο πρόεδρος του Σώματος κ. Βαγγέλης Μανδρακός καθώς η συνεδρίαση θεωρήθηκε αναγκαία έστω και με φορτωμένη ημερήσια διάταξη. Όσον αφορά τα θέματα της οικονομικής υπηρεσίας, θα έρθουν προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση λόγω των πολιτικών εξελίξεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και λόγω της θερινής ραστώνης.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαίο να προηγείται μια ενημερωτική παρουσίαση για τα έργα που δρομολογούνται ή εκτελούνται. Στην επόμενη συνεδρίαση θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη της ανάπλασης από τα σφαγεία έως την περιμετρική, οπότε θα παρουσιαστεί αναλυτικά.

Από την συνεδρίαση απουσίαζε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αγαπητός Πάλλας με συνέπεια να δηλώσει ο δήμαρχος πως “το ζήτημα με το νερό θα εξεταστεί και θα συζητηθεί σε μία ξεχωριστή συνεδρίαση” κάνοντας μια σύντομη αναφορά και ενημέρωση για την πορεία της κατάστασης με τις γεωτρήσεις στο νησί.

Κάποιοι πάντως, συνέδεσαν τις απουσίες, με την πολύ οξυμένη δυσαρέσκεια των πολιτών για το ζήτημα της υδροδότησης στο νησί.

Από την συνεδρίαση απουσίαζε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘Ροδίων Όραμα’ κ. Στράτος Καρίκης -όπως και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι από την μειοψηφία και την πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, προέβη σε αναλυτική ενημέρωση – παρουσίαση για τα έργα που εκτελούνται αλλά και για όσα δρομολογούνται από το Λ.Τ. χρησιμοποιώντας την βοήθεια προτζέκτορα. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του αλλά και την αισιοδοξία του για την προώθηση των αναγκαίων έργων, προεξάρχοντος της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης: “Ο βασικός στόχος είναι η αναβάθμιση της περιοχής με παράλληλη αναμόρφωση των χώρων με αποκορύφωμα την κεντρική πλατεία μπροστά από την θαλασσινή πύλη ώστε να υπάρξουν συνδυασμένες δράσεις. Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση και σύμπνοια όλων των τοπικών φορέων”, τόνισε.

Μίλησε ακόμη για τα “συνοδά έργα” όπως η κατασκευή του μώλου στην περιοχή της Ακαντιάς -που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ και κρίνεται απαραίτητη και για την συνολική αναβάθμιση της περιοχής και για να ελλιμενίζονται τα ημερόπλοια. Επιπλέον προωθείται η διαμόρφωση ενός χώρου στάθμευσης (πρ/μού 2εκ. ευρώ) για να φιλοξενούνται τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και να αποσυμφορηθεί το κέντρο. Ο κ. Χριστοδούλου μίλησε ακόμη για τις παρεμβάσεις στο Καρνάγιο και τις εργασίες καθαρισμού που έγιναν ενώ αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο να ετοιμαστεί ο φάκελος.

Για την Μαρίνα Μανδρακίου, είπε πως “ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ γι αυτό και μας λύνει τα χέρια για να αξιοποιηθεί όπως πρέπει. Εμείς προχωρήσαμε στην μελέτη πυρασφάλειας” εξαίροντας την συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου και την Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης.

Οι τοποθετήσεις

της μειοψηφίας

Απόντος του κ. Καρίκη, τοποθετήθηκε ο κ. Σάκης Στάγκας, που ζήτησε ενημέρωση για την χρηματοδότηση των έργων και μίλησε για τον ‘Κλεισθένη’: “Έχω θέσει επανειλημμένα από παλιά, το ζήτημα της δημιουργίας τεσσάρων ιστορικών Δήμων και σας ζητώ να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων. Ειδικά για το θέμα του νερού, έχω να σας ενημερώσω πως το Φράγμα δίνει σήμερα 29.000 κυβικά την ημέρα. Εάν δεν υπήρχε αυτό θα είχαμε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Ενημερώθηκα ότι υπάρχει πρόβλημα με το νερό σε πολλές τοπικές κοινότητες. Όμως θα πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση του νερού μέσω των γεωτρήσεων”, όπως είπε.

Ο κ. Στάγκας έθεσε το ζήτημα με την λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Κρεμαστής (θέμα που ανέδειξε η “δ”) ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων που εκτελούνται με διαβαθμιδικές συμβάσεις.

Απαντώντας ο κ. Χατζηδιάκος είπε πως τα έργα που παρουσίασε το Λ.Τ. εκτελούνται με χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα και ίδιους πόρους.

“Κάποτε έπρεπε να καμαρώνουμε που η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα ήταν σε υψηλό στόχο. Όμως δεν θα έπρεπε οι χρηματοδοτήσεις να συνδυάζονται με άλλα κριτήρια την στιγμή που υπάρχουν προβλήματα όπως η οικονομική κρίση και η νησιωτικότητα. Εμείς ωστόσο, προσπαθούμε και πετυχαίνουμε εγκρίσεις για έργα. Τον επόμενο μήνα θα ζητηθεί μια καταγραφή όλων των ακινήτων που έχει ο Δήμος Ρόδου. Πιστεύω να μην εισέλθουμε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και να καθυστερήσουμε…” όπως είπε.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην ΔΕΥΑΡ η οποία “αναγκάστηκε να κάνει πρόσθετες δαπάνες, χωρίς να είναι υποχρεωμένη” όπως ανέφερε. Κάλεσε πάντως τον κ. Στάγκα (με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου του περιφερειάρχη) να συνδράμει για να βρεθεί η περίφημη… “βάνα” στα Κολύμπια ώστε να συνδεθεί η περιοχή με το Φράγμα.

Απαντώντας ο κ. Στάγκας, τόνισε πως έχει ήδη γίνει η σχετική έρευνα αλλά δεν έχει βρεθεί η “βάνα” με συνέπεια να καθυστερούν οι εργασίες για την σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης.

“Όσες γεωτρήσεις κι αν κάνουμε, όσο νερό κι αν μας δώσει το Φράγμα, δεν επαρκούν, δυστυχώς”. Αυτό υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Καρατζιάς, ο οποίος άσκησε κριτική στον κ. Στάγκα λέγοντας πως το νερό πηγαίνει στην πόλη της Ρόδου αλλά δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες, καθώς υπάρχουν προβλήματα στο υπόλοιπο νησί και απαιτούνται έργα.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης, μίλησε για την ανάγκη αναβάθμισης του λιμανιού ενώ ζήτησε ενημέρωση για το θέμα με την απομάκρυνση των ΡΟΜΑ.

“Είναι αναμφίβολο πως η πόλη έχει ανάγκη από υποδομές. Το Λ.Τ. έχει αρμοδιότητα για την λιμενική ζώνη -συνεπώς αποφασίζει αυτοτελώς. Ωστόσο οι παρεμβάσεις που γίνονται δεν έχουν αποκλειστικό χαρακτήρα λιμενικό αλλά και γενικότερο για τα έργα στην πόλη.

Θα ήταν πιο χρήσιμο να γινόταν ουσιαστική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο πριν ληφθούν αποφάσεις για έργα και παρεμβάσεις που επηρεάζουν την γενικότερη εικόνα και λειτουργία της πόλης” είπε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.

Ακολούθησε λεκτική σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Αλέκο Παπουρά και τον κ. Σάκη Στάγκα καθώς ο πρώτος κατηγόρησε τον δεύτερο ότι ασχολείται μόνον με την Ιαλυσό και όχι με το υπόλοιπο νησί πράγμα που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αντιδημάρχου κ. Γιώργου Πόκκια, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Μανδρακό ότι δεν τηρεί τον κανονισμό και αποχώρησε σε υψηλούς τόνους.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τα οποία πέρασαν ως επί το πλείστον με πλειοψηφία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου