Την ηθική, και όχι μόνο, ανταμοιβή των διασωστών του ΕΚΑΒ που «βγαίνουν» στον δρόμο, στελεχώνοντας τα ασθενοφόρα, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε συνάντηση που είχε χθες ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, ζήτησε από τους εργαζομένους να του παραδώσουν τις δικές τους προτάσεις εκφράζοντας την πρόθεση να υπάρχουν «διακριτά κίνητρα» για όσους διασώστες δουλεύουν ως πληρώματα ασθενοφόρων, έναντι όσων απασχολούνται στα γραφεία του ΕΚΑΒ.
«Υπάρχει πολύ μεγάλος σεβασμός και εκτίμηση γι’ αυτούς οι οποίοι δουλεύουν στις διοικητικές υπηρεσίες και είναι στα γραφεία», δήλωσε ο κ. Κικίλιας και συνέχισε: «Εξίσου όμως, και ακόμα παραπάνω, υπάρχει σεβασμός για τα πληρώματα, τα οποία είναι έξω στον δρόμο νύχτα και μέρα και κάνουν μία δουλειά η οποία είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη. Νομίζω ότι είναι κατανοητό από όλους πως τα κίνητρα τα οποία υπάρχουν, παρέχει ή θα παρέχει η υπηρεσία, πρέπει να είναι διακριτά κυρίως για τους ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν έξω». Σημειώνεται ότι σήμερα όλοι οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν τις ίδιες απολαβές και επιδόματα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να ασκούνται κατά καιρούς «πιέσεις» για μετακίνηση σε διοικητικές υπηρεσίες, ειδικά σε δύσκολες περιοχές όπως είναι η Αθήνα.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης του νέου υπουργού στην κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Κικίλιας ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Παναγιώτη Τζανετή για τη λειτουργία της υπηρεσίας και για προβλήματα που εντοπίζονται τόσο στην Περιφέρεια όσο και στην Αθήνα στην οποία η κατάσταση είναι ιδιαίτερα προβληματική. Στην Αττική βγαίνουν στην πρωινή βάρδια περίπου 60 ασθενοφόρα, έναντι τουλάχιστον 100 που θα έπρεπε με βάση τον πληθυσμό, οι χρόνοι απόκρισης δεν είναι ενδεδειγμένοι και το σύστημα εφημέρευσης των νοσοκομείων «βάζει τρικλοποδιές» στο ΕΚΑΒ. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν ημέρες όπου εάν κάποιος χτυπήσει στο κεφάλι στη Βουλιαγμένη θα διακομιστεί στο ΚΑΤ.
Ο κ. Κικίλιας σε δηλώσεις του στο τέλος της επίσκεψης δήλωσε ότι η νέα ηγεσία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ΕΚΑΒ, καθώς είναι η πρώτη προσέγγιση του ΕΣΥ στον πολίτη, ενώ άδραξε την ευκαιρία να ευχαριστήσει αναφέροντας ονομαστικά διασώστες, γιατρούς και υπάλληλους του ΕΚΑΒ, οι οποίοι αν και δεν είχαν βάρδια το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, προσέτρεξαν στη Χαλκιδική για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Αυτό είναι το ΕΚΑΒ, και αυτό πρέπει να είναι το ΕΚΑΒ», τόνισε ο κ. Κικίλιας. Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τετάρτης περισσότερα από 60 πληρώματα ασθενοφόρων, συντονιστές, ασυρματιστές και γιατροί, στελέχη του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν εθελοντικά στο κάλεσμα για επιφυλακή.