Από μηδενικής βάσεως θα αξιολογηθεί από τη νέα δημοτική αρχή η διαδικασία ενεργειακής αξιοποίησης των σκουπιδιών της Ρόδου.
Ο νέος δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης αναμένεται και εγγράφως να καταστήσει σαφές, όπως εξάλλου προανήγγειλε σε έγγραφο του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, πως επιθυμεί ο ίδιος και η παράταξη του να εξετάσουν όλα τα σοβαρά θέματα που αφορούν σε έργα σχετιζόμενα με τον Δήμο Ρόδου μετά την 2α Ιουνίου 2019.
Στο «μικροσκόπιο» της παρατάξεως Καμπουράκη έχει τεθεί τις τελευταίες ημέρες η από 5 Ιουλίου 2019, λίγο πριν τις εκλογές, απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου για την Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Μονάδα θερμικής επεξεργασίας αποβλήτων (απορριμμάτων), με τη μέθοδο αεριοποίησης με πλάσμα, για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας (συμπαραγωγή ηλεκτρισμού & θερμότητας υψηλής απόδοσης – ΣΗΘΥΑ), στην περιοχή Τσαΐρι – Αγ. Βαρβάρα, της ΔΕ Καλλιθέας, Δήμου Ρόδου».
Όπως δημοσιοποιήθηκε 3 μέρες μετά την ανάρτηση της αποφάσεως στην «Διαύγεια», πρόκειται για ένα σημαντικότατο περιβαλλοντικό αναπτυξιακό έργο με την προηγμένη και καινοτόμο τεχνολογία της αεριοποίησης πλάσματος, η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η τεχνολογία αυτή δεν αφήνει στερεά κατάλοιπα και αέριους ρύπους και δεν είναι καύση από την οποία διαφέρει ριζικά.
Θα επεξεργάζεται τα θαμμένα αστικά απορρίμματα του κορεσμένου κύτταρου του ΧΥΤΥ Ρόδου και τα υπολείμματα που θα μένουν έπειτα από την ανακύκλωση και τη κομποστοποίηση των αστικών απορριμμάτων που διαφορετικά θα κατέληγαν στο ΧΥΤΥ, καθώς και διάφορα άλλα ρεύματα αποβλήτων.
Η μονάδα θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 116.000 τόνων απορριμμάτων το χρόνο και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 22 Mεγαβάτ και θερμική ενέργεια ισχύος 38 Μεγαβάτ, θα τροφοδοτεί 12 ξενοδοχεία με θέρμανση και ψύξη μέσω δικτύου τηλεθέρμανσης και θα παράγει με την μέθοδο της θερμικής αφαλάτωσης 1.200.000 κυβικά μέτρα καθαρού νερού και 6.000 τόνους βιομηχανικό αλάτι ετησίως. Υπολογίζεται ότι στα 20 χρόνια λειτουργίας της θα επαναφέρει υπό μορφή ενέργειας στην κυκλική οικονομία 1.300.000 τόνους θαμμένο σκουπίδι και 1.200.000 τόνους υπολείμματα ενώ θα υποκαταστήσει πάνω από 2.000.000 τόνους ορυκτών καυσίμων και τους αντίστοιχους αέριους ρύπους του δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εξοικονομώντας για την ελληνική οικονομία δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ σε πρόστιμα.
Η μονάδα αυτή που θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητη έκταση 55 στρεμμάτων δίπλα στο κορεσμένο ΧΥΤΥ της Β. Ρόδου, στη θέση Τσαΐρι- Αγία Βαρβάρα της Τοπικής Κοινότητας Κοσκινού του Δήμου Ρόδου, θα εξυγιάνει πλήρως τον κορεσμένο ΧΥΤΥ, δημιουργώντας ένα πρότυπο περιβαλλοντικό πάρκο με 100 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο με θετικότατες επιπτώσεις στην τοπική και εθνική οικονομία που δεν θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ως εδώ όλα καλά…
Διαπιστώθηκε ωστόσο στην πορεία ότι το ακίνητο για το οποίο χορηγήθηκε η άδεια δεν βρίσκεται στην ιδιοκτησία της εταιρείας αλλά ανήκει στην οικογένεια του αντιδημάρχου Ρόδου κ. Στέφανου Κυριαζή.
Η πώληση του ακινήτου είχε προσυμφωνηθεί και σύμφωνα με το ίδιο το προσύμφωνο είχε ισχύ για 6 μήνες και έχει ήδη λήξει.
Στην επίμαχη απόφαση του πρώην Υπουργού μνημονεύεται εξάλλου η από 1.8.2018 αίτηση του κ. Γ. Νικολίκου (Α.Π. ΔΙΠΑ : 51694/1130/3.8.2018) με την οποία ενημερώνεται το Υπουργείο ότι τα προσύμφωνα αγοράς του οικοπέδου επί του οποίου πρόκειται να κατασκευασθεί το έργο έχουν λήξει με επισυναπτόμενα i) την από 6.6.2018 αίτησή του προς το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με την οποία γνωστοποιεί ότι τα συμβόλαια των οικοπέδων έχουν λήξει (Α.Π. Περ. Ν. Αιγαίου: 278/6.6.2018), ii) τις συμβολαιογραφικές πράξεις εμφάνισης με Αριθμούς 42.450, 42.452, 42.449 και 42.451, καθώς και iii) την από 6.2.2018 έκθεση επίδοσης και την εξώδικη πρόσκληση-δήλωση. Στην ίδια απόφαση του Υπουργού μνημονεύεται εξάλλου και το πρακτικό με αριθμ. 10/22-5-2018 της Απόφασης 513/2018 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρόδου (ΑΔΑ: 7ΥΣΜΩ1Ρ-ΜΩΗ), με το οποίο διατυπώνει θετική άποψη επί της ΜΠΕ του έργου του θέματος, υπό προϋποθέσεις.
Επί του προκειμένου είναι τουλάχιστον άκομψο να διαπιστώνεται ότι στην επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το πρακτικό που έχει αναρτηθεί στην «Διαύγεια» συμμετείχε και ψήφισε θετικά και ο κ. Στέφανος Κυριαζής.
Η εταιρεία που αιτήθηκε και πέτυχε την Υπουργική έγκριση είναι η ‘‘KTIMA ENERGY Ανώνυμη Εταιρεία’’».
Ως μέτοχοι της φέρονται (αν δεν έχουν υπάρξει μεταβολές) οι κ.κ. Σπυρίδων Μπρέμπος του Νικολάου με ποσοστό 42%, Ευαγγελία Μπρέμπου του Παναγιώτη με ποσοστό 42% και Μιχαήλ Νικολίκος του Γεωργίου με ποσοστό 16%.
Το έργο, όπως είχε ανακοινωθεί, είναι αυτοχρηματοδοτούμενο με μια επένδυση που ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ ενώ δημιουργεί περισσότερες από 150 θέσεις εργασίας και θα προσφέρει ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο Ρόδου περίπου 10 εκατομμύρια ετησίως ενώ από τη λειτουργία της η ΔΕΗ θα ωφεληθεί πάνω από 18 εκατομμύρια ετησίως από τα έξοδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε διαμαρτυρηθεί για την καθυστέρηση του πρώην Υπουργού να αδειοδοτήσει το έργο.
Σε ανακοίνωση της, που δημοσιοποιήθηκε την 2α Ιουλίου 2019, επεσήμανε τα εξής:
«Η Εταιρεία ΚΤΙΜΑ ΕΝΕRGY Α.Ε., στο πλαίσιο του επιχειρησιακού της σχεδίου, επέλεξε να αδειοδοτήσει ένα περιβαλλοντικό έργο με καινοτόμο τεχνολογία η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες. Συγκεκριμένα έπειτα από διαβούλευση με τη δημοτική αρχή Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τις παραγωγικές τάξεις της Ρόδου, υπέβαλε το Δεκέμβριο του 2014 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), τεκμηριωμένο φάκελο για έκδοση αδείας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης με τη πρωτοπόρο μέθοδο της Αεριοποίησης Πλάσματος των θαμμένων αστικών απορριμμάτων στο κορεσμένο κύτταρο του ΧΥΤΥ Ρόδου και υπολειμμάτων διαφόρων ρεμάτων αποβλήτων που θα κατέληγαν διαφορετικά στο ΧΥΤΥ. Η μονάδα θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 116. 000 τόνων απορριμμάτων το χρόνο και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 22MW και θερμική ενέργεια ισχύος 38MW, θα τροφοδοτεί 12 ξενοδοχεία με θέρμανση και ψύξη μέσω δικτύου τηλεθέρμανσης και θα παράγει με την μέθοδο της θερμικής αφαλάτωσης 1.200.000 κυβικά μέτρα καθαρού νερού και 6.000 τόνους βιομηχανικό αλάτι ετησίως. Υπολογίζεται ότι στα 20 χρόνια λειτουργίας της θα επαναφέρει υπό μορφή ενέργειας στην κυκλική οικονομία 1.300.000 τόνους θαμμένο σκουπίδι και 1.200.000 τόνους υπολείμματα ενώ θα υποκαταστήσει πάνω από 2.000.000 τόνους ορυκτών καυσίμων και τους αντίστοιχους αέριους ρύπους του δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εξοικονομώντας για την ελληνική οικονομία δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ σε πρόστιμα. Τονίζεται ότι η τεχνολογία της αεριοποίησης πλάσματος δεν αφήνει στερεά κατάλοιπα και αέριους ρύπους.
Η μονάδα αυτή που θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητη έκταση 55 στρεμμάτων δίπλα στο κορεσμένο ΧΥΤΥ της Β. Ρόδου ,στη θέση Τσαΐρι- Αγία Βαρβάρα της Τοπικής Κοινότητας Κοσκινού του Δήμου Ρόδου, θα εξυγιάνει πλήρως τον κορεσμένο ΧΥΤΥ και ενδεχόμενες ακόμα υπάρχουσες ανεξέλεγκτες ΧΑΔΑ, δημιουργώντας ένα πρότυπο περιβαλλοντικό πάρκο με 100 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο με θετικότατες επιπτώσεις στην τοπική και εθνική οικονομία σε μία εποχή που η χώρα μας έχει ανάγκη την ανάπτυξη.
Η ΡΑΕ μετά από ένα χρόνο υποβολής εμπεριστατωμένων επιστημονικών απαντήσεων και μεγάλου όγκου επιστημονικής εργασίας εκ μέρους της KTIMA ENERGY A.E. εξέδωσε το Δεκέμβριο του 2015 την 430/2015 άδεια παραγωγής για το έργο. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου με την υποβολή της απαιτούμενης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ ). Η ΔΙ.Π.Α. υπέβαλε ερώτημα (10.10.2016) στη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ η οποία εξέδωσε τη θετική γνωμοδότηση 48916/4415 της 12-1-2017 (η οποία δεν εκδίδεται χωρίς τη συναίνεση του αναπληρωτή υπουργού, που είναι ο κ Σωκράτης. Φάμελλος). Τότε και μόνο η ΔΙ.Π.Α. προχώρησε στην κατά νόμο διαδικασία έγκρισης της υποβληθείσης ΜΠΕ και μετά από μία τεράστια αλληλογραφία και υποβολή εκ μέρους μας διευκρινιστικών απαντήσεων και πρόσθετων συμπληρωματικών μελετών και διορθώσεων, έστειλε τον Οκτώβρη του 2017, 33 αντίγραφα της ΜΠΕ στους αρμόδιους φορείς (Τοπική Κοινότητα Κοσκινού, Δήμος Ρόδου, Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγίου, υπηρεσίες Υπουργείων, Δασαρχείο Δωδεκανήσου, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, Εφορίες αρχαιοτήτων κλπ.) για την αναγκαία διαβούλευση. Τονίζεται ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2018 που όλα τα αιρετά συμβούλια (Κοινοτικό, Δημοτικό, Περιφερειακό) πήραν ομόφωνες θετικές αποφάσεις υπέρ της κατασκευής του έργου καμία ένσταση δεν υποβλήθηκε ούτε αντίθετη άποψη. Το έργο είναι γενικής αποδοχής από την τοπική κοινωνία.
Επίσης, οι απαντήσεις από τις διάφορες υπηρεσίες, στις παρατηρήσεις των οποίων απαντήσαμε τεκμηριωμένα και αναλυτικά δεν είχαν αντίρρηση για το έργο. Γι ’αυτό η ΔΙ.ΠΑ. συνέταξε (σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν4014/2011 και τη ΚΥΑ 167563/ΕΥΠΕ ΦΕΚ Β 964/19-4-2013) το προς υπογραφή σχέδιο Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και το προώθησε προς υπογραφή στο Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ ο οποίος το υπέγραψε χωρίς αντιρρήσεις και αστερίσκους και το έστειλε στη Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΝ η οποία το υπέγραψε με επαίνους και το διαβίβασε από τις 14 Μάη του 2019 στο γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού κ. Σωκράτη Φάμελλου. Ενώ περιμέναμε την άμεση υπογραφή του Υπουργού, δυστυχώς με τη δικαιολογία πρόσθετων διευκρινίσεων που έστειλε ο διευθυντής του γραφείου του στη ΔΙ.Π.Α. στις 7 Ιουνίου 2019 -τις οποίες εμείς απαντήσαμε αμέσως- και η ΔΙ.ΠΑ απάντησε στις 26 Ιουνίου, και παρά τις ρητές υποσχέσεις του Διευθυντή του γραφείου του και της επιστημονικής συμβούλου, δυστυχώς δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα (28 Ιουνίου 2019).
Θεωρούμε ότι η καθυστέρηση της υπογραφής με τη δικαιολογία των διευκρινίσεων είναι μία παρελκυστική τακτική -ώστε να περάσει η εβδομάδα των εκλογών- άρνησης αδειοδότησης ενός μεγάλου αναπτυξιακού περιβαλλοντικού έργου που θα γίνει από ιδιώτες και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό τη στιγμή που η κυβέρνηση προαναγγέλλει στροφή στις ΑΠΕ, στην πράσινη ενέργεια και την κυκλική οικονομία. Αυτή η συμπεριφορά εξ άλλου αποτελεί αμφισβήτηση των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ -ΔΙ.ΠΑ., Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος, Γενική Γραμματεύς- που έχουν κάνει πολύχρονη λεπτομερή και αναλυτική εξέταση του φακέλου και θωρακίζουν νομικά τον Υπουργό. Η τακτική αυτή απέχει από την πολιτική ενός κόμματος που υπερασπίζεται τη διαφάνεια, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με κοινωνικό όφελος.
Ζητούμε την άμεση υπογραφή και δημοσίευση από τον αναπληρωτή υπουργό του σχεδίου της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων».
Οι επαναλαμβανόμενες προτάσεις και οι κωδικοί ΚΖ.AN.368.3839/3839/2 καθιστούν κουραστική την ανάγνωση της είδησης.