Ανοίγει από σήμερα ο ανθόκηπος του «Ήχος και Φως» όπου θα είναι ελεύθερη η είσοδος του κοινού. Χθες, στο ξενοδοχείο Semiramis έγινε η παρουσίαση του έργου της ανάπλασης του δημοτικού ανθόκηπου από τον πρόεδρο της «Ηχος & Φώς Α.Ε.», κ. Κώστα Βρούχο και της ομάδας μελετητών που αποτελείται από τον πρώην δήμαρχο κ. Γιώργο Γιαννόπουλο, υπεύθυνο για την αρχιτεκτονική μελέτη, την αρχιτέκτονα τοπίου, κ. Έλλη Παγκάλου, την σχεδιάστρια φωτισμού και μελετήτρια του ηχοράματος «Ήχος και Φως», κ. Ελευθερία Ντεκώ και των 3D animation producers Marc Mollinos & Alberto de Gobbi.
«Η αγάπη μας για τον τόπο, μας ώθησε να συνθέσουμε την καλύτερη ομάδα μελετητών και συνεργατών σε διεθνές επίπεδο, ώστε να παραδώσουμε ένα έργο για το οποίο θα είμαστε υπερήφανοι όλοι οι επενδυτές του έργου και όλοι οι Ροδίτες γενικότερα», δήλωσε ο κ. Βρούχος, ο οποίος τόνισε ότι μόλις δύο χρόνια μετά την προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού το 2013 επί δημαρχίας Στάθη Κουσουρνά (σ.σ. είχε προηγηθεί το 2009 διεθνής διαγωνισμός επί δημαρχίας Χατζή Χατζηευθυμίου ο οποίος κηρύχτηκε άγονος), από τον οποίο αναδείχθηκε ως ανάδοχος η κοινοπραξία «‘Ηχος & Φως Α.Ε.» (ο βασικός μέτοχος της με ποσοστό 63%, είναι η Stirixis Τεχνική Α.Ε., όπως είπε ο κ. Βρούχος), δόθηκαν όλες οι απαιτούμενες άδειες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η ανάδοχος κοινοπραξία εγκαταστάθηκε τελικά στο πάρκο το 2018 έχοντας υπογράψει οριστικό συμφωνητικό με το Δήμο Ρόδου.
«Ο χώρος είναι τόσο μαγευτικός που ποτέ δεν σκεφτήκαμε να εγκαταλείψουμε το όραμά μας, να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο θεματικό πάρκο πολιτισμού που να συνδέει τη μεσαιωνική ιστορία της πόλης με το σήμερα. Ένα χώρο με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες, με την πιο σύγχρονη διαθέσιμη τεχνολογία. Το όραμα αυτό κράτησε την επένδυση ζωντανή από το 2013 εν μέσω οικονομικής κρίσης, θεομηνιών, καταστροφών, κλοπών, καταγγελιών, εξωδίκων, μηνύσεων και της πανδημίας, η οποία εξάντλησε κάθε δυνατότητα συνεργασίας», είπε ο πρόεδρος της «Ήχος & Φως», κ. Βρούχος, σημειώνοντας ότι η κοινοπραξία καταβάλλει κανονικά τα ενοίκια παρόλο που το έργο δεν λειτουργεί. Τόνισε ότι η Ρόδος παραλαμβάνει ένα ανοιχτό χώρο πρασίνου, προσβάσιμου όλη την ημέρα, με δωρεάν είσοδο, ένα χώρο που λειτουργεί σύμφωνα με τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και υγιεινής. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το πάρκο θα προσφέρει εργασία σε 120 άτομα. Οι επενδυτές, σύμφωνα πάντα με τον κ. Βρούχο, έχουν επενδύσει στο έργο, 1,25 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια.
Ο κ. Γ. Γιαννόπουλος είπε ότι ο κήπος του «Ήχος και φως» αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης της Ρόδου κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Τη δεκαετία του ’60 ο δήμος Ρόδου με το νεοσύστατο ΕΟΤ συνεργάστηκαν για την εγκατάσταση της καινοτόμου για την εποχή λειτουργίας που δεν ήταν άλλη από το ηχόραμα του Ήχος και Φως. Χρησιμοποιήθηκαν τότε χιλιάδες λαμπτήρες και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου έγινε πρωταγωνιστής ενός αφηγήματος της ιστορίας της Ρόδου. Μία πρωτοβουλία που συνεισέφερε τα μέγιστα στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου, όπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος ανέλυσε την αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση του ανθόκηπου, τονίζοντας ότι στόχος ήταν να ανοίξει το πάρκο στο κοινό. Η λύση του θεματικού πολιτιστικού πάρκου, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Στο χώρο θα υπάρχουν θεματική παιδική χαρά, χώροι εστίασης, ενώ σε υπόγειους χώρους που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ανάπλασης, θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές ή άλλες εκδηλώσεις.
Στον κήπο φυτεύτηκαν περισσότερα από 5.000 φυτά και δέντρα. Επιλέχθηκε κυρίως χαμηλή βλάστηση, όπως είχε χρησιμοποιηθεί και επί Ιταλοκρατίας.
Η κα Ελευθερία Ντεκώ ανέλυσε τις λεπτομέρειες για το φωτισμό του πάρκου, ο οποίος θα είναι διακριτικός (χωρίς απαραίτητα να φαίνονται τα φωτιστικά στοιχεία) και θα αναδεικνύει τα επιμέρους αρχιτεκτονικά και άλλα στοιχεία του χώρου. Το ηχόραμα, όπως είπε η κα Ντεκώ, συνθέτουν video projections και τρισδιάστατα εφέ. Το θέαμα θα έχει διάρκεια 35 λεπτών και θα διατίθεται σε έξι γλώσσες. Οι εκφωνητές θα είναι αναγνωρίσιμες προσωπικότητες στην κάθε χώρα. Χαρακτηριστικά, η κα Ντεκώ ανέφερε ότι θα είναι έντονος ο λυρισμός της εικόνας, παράλληλα με την αφήγηση με πρωταγωνιστές τον… Ήλιο και τη Ρόδο. Μέσα σε αυτά τα 35 λεπτά θα αναλύεται όλη η ιστορία της Ρόδου από το Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα.
Στο τέλος της παρουσίασης, ο πρώην δήμαρχος Στάθης Κουσουρνάς, ρώτησε να μάθει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επένδυση, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των επενδυτών και ποια η συνεργασία με το δήμο.
«Το έργο εξελισσόταν κανονικά. Συνέβησαν όμως πολλά γεγονότα που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές μας, όπως τελευταία η πανδημία. Έχουμε πραγματικά τη διάθεση να κάνουμε κάτι μοναδικό, όμως υπάρχουν αντικειμενικά ζητήματα που υπαγορεύουν να σταματήσεις. αναφέρομαι στην πανδημία του κορωνοϊού. Το business plan έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές…. Σκεπτόμενοι λογικά και με επιχειρηματικά κριτήρια αποφασίσαμε να αναστείλουμε τη… λειτουργία μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σεζόν, εάν βρεθεί το εμβόλιο, εάν είναι υγιείς οι τουρ οπερέιτορς κλπ… Το έργο έχει προχωρήσει. Έχουν προχωρήσει όλα τα έργα υποδομής. Μένει μόνο η τεχνική διαμόρφωση που μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο μηνών… Με το δήμο είμαστε σε διαδικασία να συγκλίνουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε ο κ. Βρούχος απαντώντας στον κ. Κουσουρνά. Σημείωσε παράλληλα ότι και η επενδυτική κοινοπραξία έχει στείλει…εξώδικα τα οποία δεν είχε κανένα λόγο να κοινοποιήσει στον τύπο.