Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός στην ΕΡΑ Ρόδου και την δημοσιογράφο Ρένα Βενιανάκη. Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε το επίμαχο θέμα της χωροθέτησης μονάδας Αποβλήτων Εκσκαφών Καταστροφών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) κοντά σε οικισμούς της Ρόδου, το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αναφέρθηκε επίσης στα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τα προνόμια των εμβολιασμένων τα οποία, όπως τόνισε, σπέρνουν κοινωνικό διχασμό. https://www.youtube.com/watch?v=iVIPDPvfErw
Ø Δικαιολογημένη η αντίδραση των κατοίκων των οικισμών κοντά στην προτεινόμενη θέση για μονάδα αποθήκευσης και επεξεργασίας στερεών οικοδομικών αποβλήτων – Υπάρχει εναλλακτική λύση
«Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι μια μονάδα αποθήκευσης και επεξεργασίας στερεών οικοδομικών αποβλήτων, είναι απολύτως απαραίτητη στο νησί της Ρόδου, τόσο για τη διαχείριση των συγκεκριμένων υλικών, όσο και για τη νόμιμη λειτουργία οποιουδήποτε οικοδομικού έργου που περιλαμβάνει εκσκαφές και κατεδαφίσεις. Το μείζον ερώτημα είναι ποια τοποθεσία μπορεί να χωροθετήσει αυτή τη δραστηριότητα. Βλέποντας τους χάρτες που απεικονίζουν την περιοχή όπου θα εγκατασταθεί η μονάδα, η οποία είναι ελαιώνας ανάμεσα στους οικισμούς Καλυθιών και Αφάντου, βλέπουμε ότι είναι στο όριο, αν όχι και μέσα, σε περιοχή που είναι κηρυγμένη ως Natura 2000. Οπότε είναι απορίας άξιο πως αδειοδοτήθηκε η συγκεκριμένη εγκατάσταση. Ταυτόχρονα, ένα μείζον ζήτημα είναι ότι η πρόσβαση στον χώρο είναι δυνατή μόνο μέσω των οικισμών των τριών χωριών -Καλυθιές, Αφάντου και Ψίνθος- οπότε είναι προφανές ότι οι οικισμοί αυτοί θα επιβαρυνθούν από την καθημερινή και συχνή κίνηση βαρέων οχημάτων που θα κινούνται από και προς την εγκατάσταση. Επομένως θα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα θορύβου, κίνησης και επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας των οικισμών. Πρόκειται, επομένως, για μια ακατάλληλη περιοχή για την χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας και ανακύκλωσης προϊόντων εκσκαφών, κατεδαφίσεων και καταστροφών».
«Από την προηγούμενη σχετική εμπειρία μου ως Χημικός Μηχανικός με ενασχόληση σε μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θα έλεγα ότι καταλληλότερη τοποθεσία είναι στο βουνό Λούκα, όπως ονομάζεται, απέναντι από τον ΧΥΤΑ και κοντά στα Σφαγεία. Αυτή η βιομηχανική περιοχή, με τα εγκαταλελειμμένα λατομεία, χρειάζεται αποκατάσταση του τοπίου, οπότε θα μπορούσε να υπάρξει ειδική χωροθέτηση σε μερίδες Δημοσίου για να γίνει εκεί η εγκατάσταση και λειτουργία για τα αδρανή υλικά/στερεά απόβλητα. Μάλιστα, δεν είμαστε αντίθετοι στην επένδυση με την ενοικίαση του χώρου από ιδιώτη αρκεί να υπάρχει σαφές σχέδιο και τήρηση όλων των περιβαλλοντικών προδιαγραφών. Κάνοντας συζητήσεις αυτές τις μέρες με τους κατοίκους των χωριών που εύλογα αντιδρούν, κανείς τους δεν έχει αντίρρηση για τη συγκεκριμένη τοποθεσία».
Ø Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας – Ο Πρωθυπουργός επενδύει για άλλη μια φορά στον διχασμό
«Με μεγαλόστομες δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης μας έλεγε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Φυσικά δεν επιτεύχθηκε λόγω της αλλοπρόσαλλης πολιτικής που εφάρμοσε τόσο με τα διαθέσιμα εμβόλια (π.χ. η χορήγηση του AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών, την ώρα που η Ε.Ε. την είχε αποσύρει) και την καχυποψία και ανασφάλεια που δημιούργησε, όσο και με τον τρόπο που συνεχίζει να διχάζει την ελληνική κοινωνία. Συνεχίζει να ρίχνει το φταίξιμο σε άλλους, να μην αναγνωρίζει καμία ευθύνη, δική του και της Κυβέρνησής του, πετάει το μπαλάκι της αποτυχίας του σε πολίτες και καταστηματάρχες που θα …διαχωρίζουν τους πελάτες τους σε εμβολιασμένους και μη!».
«Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, πέρα από τον εμβολιασμό των υγειονομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ο οποίος αποτελεί μονόδρομο για την προστασία των ασθενών, η σωστή κατεύθυνση είναι η πειθώ. Να πειστούν οι πολίτες ότι ο εμβολιασμός προστατεύει και ότι θα δώσει τις ζωές μας πίσω, μετά από ενάμιση χρόνο περιορισμών και φόβου. Να αξιοποιηθούν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ και να ενημερώσουν τον κόσμο πόρτα-πόρτα, καφενείο-καφενείο, χωριό-χωριό. Δυστυχώς όμως δεν μπαίνει σε μια τέτοια λογική η Κυβέρνηση, επιλέγοντας την εκστρατεία εκφοβισμού των πολιτών.
«Και εν τέλει, η Κυβέρνηση αξιοποιεί τις απόψεις της Επιτροπής Λοιμοξιωλόγων και τους ειδικούς για να λάβει επιστημονική γνώση ή ψάχνει τρόπους για να δικαιολογήσει προειλημμένες αποφάσεις; Αποκαλυπτικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα με την Επιτροπή να μην έχει εισηγηθεί τη μη-χρήση μάσκας, ειδικά τώρα που επελαύνει η μετάλλαξη Δέλτα, και η Κυβέρνηση να ανακοινώνει το αντίθετο, για να δικαιολογήσει επικοινωνιακά την επαναφορά μας σε μια δήθεν κανονικότητα».