Τοπικές Ειδήσεις

Βασ. Υψηλάντης: « Μετά από 75 χρόνια επιλύεται το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Δωδεκανήσου»

Ολόκληρη η παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για τους νέους ορίζοντες στα ΑΕΙ .

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στο Νομοσχέδιο με θέμα τους Νέους Ορίζοντες στα ΑΕΙ της χώρας, με το οποίο ρυθμίζεται συνολικά και η λειτουργία των Μητροπόλεων Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχείας Πάτμου, μετά από 75 ολόκληρα χρόνια εκκρεμότητας.

Ο Βασίλης Α. Υψηλάντης αφού ανέλυσε σημαντικές πτυχές του νομοσχεδίου και εξήρε προβλέψεις του , ζήτησε σχετικά με την εκλογή των πρυτάνεων, τη δυνατότητα επανεκλογής τους δίχως να συνυπολογίζεται τυχόν θητείας τους ως αντιπρυτάνεις.

Επεσήμανε το γεγονός ότι μετά από 75 χρόνια επιτέλους η Κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ρυθμίζει τα της λειτουργίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα Δωδεκάνησα και νομιμοποιεί διοικητικά και μισθολογικά τους ιερείς στο νομό μας . Ο βουλευτής ζήτησε να γίνουν προσλήψεις ιερέων και διοικητικών στα νησιά μας καθώς επίσης άμεσα ενός διακόνου στην Μητρόπολη Σύμης, Χάλκης, Τήλου, Καστελλορίζου.

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο Βασίλης Α. Υψηλάντης ευχαρίστησε τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες της Δωδεκανήσου και τον Άγιο Καθηγούμενο Πάτμου για την συμβολή τους στην οριστικοποίηση των διατάξεων και την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος .

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του είναι το ακόλουθο :

 

«Η υιοθέτηση από την Βουλή των Ελλήνων ενός σημαντικού νομοθετήματος, για το οποίο προηγήθηκε εξαντλητική διαβούλευση αλλά και μέτρηση της άποψης ευρύτερα της κοινωνίας, προσδίδει πραγματικά Νέους Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας με την ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας τους αλλά και της διασύνδεσής τους με την κοινωνία.

Ακριβώς η κατάδειξη της μέτρησης, που διενεργήθηκε για λογαριασμό ελληνικής εφημερίδας, είναι ότι οι κύριες μεταρρυθμίσεις απολαμβάνουν μιας ευρείας διακομματικής κοινωνικής αποδοχής και καθρεπτίζουν και την αναγκαιότητα της γενναίας αυτής τομής που επιχειρείται στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Και μόνον εδώ η μίζερη, τοξική και πενιχρή επιχειρημάτων αντιπολίτευση, με την επίκληση δήθεν αντισυνταγματικών παραπτωμάτων, με γνώριμες θεατρικές ή ξύλινες παράτες επιχειρούν να παραπλανήσουν, αγνοώντας όμως ότι αυτά που

υποστηρίζουν δεν εκφράζουν την υγιή Ελλάδα και τους νέους μας. Εμείς με το σημερινό νομοσχέδιο αρνούμαστε τα πανεπιστήμια της βαριοπούλας και των μπαχαλάκιδων, της συντήρησης και της διαιώνισης της αναξιοκρατίας. Εσείς απαξιοίτε να αποκηρύξετε. Εμείς αρνούμαστε τη χορήγηση λευκών πτυχίων και τα πανεπιστήμια μας να είναι δέσμια των πολιτικών φατριών που στηρίζετε και που εξευτελίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Σήμερα τολμάμε ακόμα μια φορά υπέρ των νέων μας υπέρ ενός δημόσιου πανεπιστημίου του 21ου αιώνα, θεσπίζοντας ένα πλήρες και ολιστικό πλαίσιο για την λειτουργία των ΑΕΙ και επιδιώκοντας να ξεπεράσουμε παθογένειες του παρελθόντος.

Σε τι αποσκοπούμε. Στο να καταστήσουμε τα ΑΕΙ φορείς ποιοτικής εκπαίδευσης, με σύγχρονη διδασκαλία, καινοτόμο έρευνα, συνεργασίες και συνέργειες με σεβασμό στις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Σημαντική είναι η προσπάθεια για παροχή υψηλής ποιότητας ανώτατης εκπαίδευσης με το εγχείρημα ανασυγκρότησης του Ακαδημαϊκού Χάρτη της Χώρας, με προτάσεις που έγιναν από τα ίδια τα ΑΕΙ και που θα κατατείνουν ακριβώς στον στόχο αυτό. Συνάμα παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης παρατημάτων αυτών στην ημεδαπή και αλλοδαπή.

Οι πυλώνες που στηρίζεται το ΝΣ είναι:

1ον) Ενέργειες για την Αναβάθμιση της ποιότητας των ΑΕΙ

· Διπλά/κοινά πτυχία

· Επιλογή μαθημάτων από άλλα Τμήματα/Σχολές

· «Ελληνικό Erasmus»

· Επαγγελματικά μεταπτυχιακά

· “Minor” κατεύθυνση πτυχίων

· Βιομηχανικά διδακτορικά

· Ενίσχυση πρακτικής άσκησης

· Επισκέπτες καθηγητές

· Αυτονομία στην οργάνωση προγραμμάτων σπουδών

· Προγράμματα εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας

· Νέες, πιο αξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής μελών ΔΕΠ

· Κίνητρα για έρευνα – μείωση γραφειοκρατίας (π.χ. ΕΛΚΕ)

2ον) Με μέτρα για την Ενίσχυση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας των ΑΕΙ

· Νέο μοντέλο διοίκησης –αυξημένα φίλτρα συλλογικότητας, λογοδοσίας, διαφάνειας και εξωστρέφειας – Ευθυγράμμιση με διεθνείς καλές πρακτικές Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Θεωρώ κυρία υπουργέ ότι μπορούμε να προβλέψουμε μια δεύτερη θητεία σε επιτυχημένους πρυτάνεις, δίχως να συνυπολογίζεται τυχόν προηγούμενη θητείας τους σε θέση αντιπρύτανη.

· Θεσμικά εργαλεία για στοχοθεσία ΑΕΙ

· Νέο, ευέλικτο πλαίσιο για τη διαχείριση της περιουσίας των ΑΕΙ

· Δομές υποστήριξης της πανεπιστημιακής κοινότητας (ψυχολογική υποστήριξη, υποστήριξη στη διδασκαλία)

3ον) Ο πυλώνας για την προώθηση της σύνδεσης με την κοινωνία

· Νέο, σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών από τα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια σε πολίτες/φορείς

· Δυνατότητα προγραμμάτων Πιστοποιητικών Ψηφιακών Δεξιοτήτων

· Αναβάθμιση του ρόλου των Πανεπιστημίων στη δια βίου εκπαίδευση μέσω των Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) – π.χ. μητρώο εκπαιδευτών, πιστοποίηση προγραμμάτων, θεσμοθέτηση των micro credentials

4ον) Ο Εκσυγχρονισμός του ΔΟΑΤΑΠ

· Αυτόματη ακαδημαϊκή αναγνώριση πτυχίου αν το Παν/μο συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο ήδη αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων

· Απλοποίηση της διαδικασίας αναγνώρισης ακαδημαϊκού τίτλου από το εξωτερικού για εργασία στην Ελλάδα à Απόφαση αναγνώρισης (ή μη) ή αντιστάθμισης (γραπτή εξέταση ή/και πρακτική άσκηση) εντός λίγων μηνών από την υποβολή της αίτησης.

 

 

Ένα άλλο σπουδαίο, ειδικά για τα Δωδεκάνησα, κεφάλαιο είναι αυτό που ρυθμίζεται στα άρθρα 317 έως 346 με τα οποία διασφαλίζεται η νομική προσωπικότητα των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου και ρύθμιση όλων των διαδικασιών που τις αφορούν. Το νομικό καθεστώς των Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου στη Δωδεκάνησο παρέμενε αρρύθμιστο από το 1947, σε αντίθεση με τα συμβαίνοντα για την Εκκλησία της Ελλάδος και την Εκκλησία της Κρήτης. Σε πλήρη συμφωνία με το άρθρο 3 του Συντάγματος, η διάταξη θεσμοθετεί το ιδιαίτερο εκκλησιαστικό καθεστώς των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου, που συνίστατο στο γεγονός ότι τελούν υπό την άμεση, κανονική, εκκλησιαστική και πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το ΝΣ αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη μεταρρύθμιση για τα θέματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα μετά το 1977 και την ψήφιση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Η εκκλησία στα Δωδεκάνησα απετέλεσε ον ισχυρό πυρήνα συνένωσης των Δωδεκανησίων, διατήρησης της γλώσσας μας και της θρησκείας κατά χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά και της Ιταλοκρατίας . Και συνεχίζει και σήμερα ένα σπουδαίο εθνικό και πνευματικό έργο που χρήζει στήριξης. Η νησιωτικότητα εν προκειμένω δε απαιτεί μια γενναία εξαίρεση ώστε να δύνανται οι Μητροπόλεις για το έργο που προανέφερα να διευρύνουν έστω και κατ’ ελάχιστον τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις. Από τώρα ας χορηγήσετε μια θέση διακόνου στην Μητρόπολη Σύμης που καλύπτει και την Χάλκη, την Τήλο και το Καστελλόριζο. Είναι εθνική υποχρέωση και εδώ σταματώ.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Είναι λυπηρό που ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω προβεβλημένων στελεχών του, έχοντας χάσει κάθε σοβαρότητα επέλεξε το δρόμο οριστικά και αμετάκλητα το δρόμο άσκησης τοξικής και αντιπαραγωγικής αντιπολίτευσης. Το χυδαίο και το τοξικό γίνεται η εύκολή λαϊκίστικη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της σοβαρής, μελετημένης, τεκμηριωμένης πολιτικής πρότασης, εν προκειμένω στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ύβρις, έστω και αν αποσύρεται, δήθεν με αίτημα συγχώρεσης, παραμένει ύβρις και αυτός που την διατύπωσε κοινός υβριστής. Και αυτό που μένει ένας μετέωρος, αναιτιολόγητος, δήθεν σοβαρός αλλά στο βάθος φαιδρός πολιτικός λόγος . Δεν τον καταδικάζετε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, τον υιοθετείται

και ακολουθείτε μια κατήφορο δίχως γυρισμό. Για σας πλέον η πολιτική είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Για μας είναι η διαδικασία στήριξης και υλοποίησης των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας. Δείτε το αποτέλεσμα στον χώρο της παιδείας. Δεν είναι μόνο το ΝΣ αυτό για τα ΑΕΙ αλλά και όλα τα άλλα που είχαν προηγηθεί, άλλα οκτώ όπως της Αναβάθμισης του Σχολείου, της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης και της Δια Βίου Μάθησης, της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ενίσχυση ασφάλειας και ακαδημαϊκής ελευθερίας, για την ενίσχυση αυτονομίας – αξιολόγηση εκπαιδευτικών και στελεχών-ενίσχυση δομών υποστήριξης εκπαιδευτικού έργου-εκκλησιαστική εκπαίδευση, το νέο θεσμικό πλαίσιο Εταιρειών-Τεχνοβλαστών (spin-off), με τα οποία υλοποιείται και το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία. Η παράταξη μας δεσμεύθηκε και στον τομέα της Παιδείας να κάνει γενναίες παρεμβάσεις και το έπραξε. Οφείλω δε να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου και στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στην υπουργό και τους υφυπουργούς για το έργο αυτό. Αποτελεί δε τούτο απτή απόδειξη του πώς οικοδομούμε συστηματικά την Ελλάδα που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας. Για όλα αυτά δημιουργείται ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης γεγονός που θα αναδειχθεί στην ανανέωση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία στο τέλος της τετραετίας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ »

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου