Σε ενημέρωση “εφ’ όλης της ύλης”, σε θέματα της αρμοδιότητάς του προέβη χτες ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας και πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας κ. Γιώργος Τριάντος.
Ξεκινώντας από τις ημέρες του καύσωνα που είναι σε εξέλιξη, ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει ο Δήμος Ρόδου και οι υπηρεσίες, αλλά και εκείνα που πρέπει να έχει υπόψη του ο καθένας από εμάς –ανάλογα με την κατάστασή του και το ιστορικό υγείας που έχει.
«Όσον αφορά στον Δήμο Ρόδου, εμείς έχουμε φροντίσει ήδη, και λειτουργούν δύο κλιματιζόμενες δομές για τους συμπολίτες μας. Η μία είναι η Δομή των Αστέγων στην οδό Στεφάνου Καζούλλη (ανοιχτή από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα) και η άλλη δομή στο γυμναστήριο του Βενετοκλείου. Σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη προσέλευση, είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε και την αίθουσα στο Ροδίνι. Παράλληλα, έχει σταλεί ενημερωτικό σημείωμα και υπενθύμιση προς όλες τις Τοπικές Κοινότητες του νησιού, να διατίθενται κλιματιζόμενες αίθουσες (πνευματικά κέντρα, αίθουσες εκδηλώσεων κ.λπ.) για τους συμπολίτες μας και τους κατοίκους της κάθε περιοχής» -είπε, ο κ. Τριάντος.
Ο κ. Τριάντος αναφέρθηκε και στα ατομικά μέτρα (ελαφριά ενδυμασία, επαρκής ενυδάτωση, μη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών) ενώ υπάρχουν και ειδικές κατηγορίες ανθρώπων με εξειδικεύσεις: «Οι καρδιοπαθείς, και εκείνοι που χρησιμοποιούν φάρμακα για καρδιακή ανεπάρκεια ή διουρητικά για άλλες ασθένειες, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να αναπληρώνουν τα υγρά. Επίσης, να είναι σε συνεννόηση με τον προσωπικό τους γιατρό κατά περίπτωση –εάν έχουν πνευμονοπάθειες κ.λπ. Για όσους πηγαίνουν για θαλασσινά μπάνια, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και καλά προετοιμασμένοι, να μην έχουν καταναλώσει βαριά γεύματα, να βρίσκονται στη σκιά και βεβαίως, να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά».
Σε ερώτηση σχετικά με την λειτουργία της Δομής Αστέγων, ο αντιδήμαρχος δήλωσε: «Έχουμε ξεπεράσει τις δυσκολίες, έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα και βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο. Τον Οκτώβριο θα ανανεωθεί το πρόγραμμα και επιδίωξή μας είναι να επεκταθεί στα τέσσερα χρόνια. Όσον αφορά στο υπνωτήριο, φιλοξενούνται 9-10 άτομα σε σταθερή βάση ενώ εξετάζουμε και άλλες περιπτώσεις που ίσως γίνουν δεκτοί στη συνέχεια.
Στο Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας, ο αριθμός είναι κυμαινόμενος (δεν μπορείς να προβλέψεις πόσοι θα έρθουν καθημερινά) από 20-25 άτομα. Έρχονται να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους, να πιουν καφέ και να πάρουν πρωινό, ενώ τους παρέχουμε και υπηρεσίες συμβουλευτικού τύπου.
Στη Δομή του Συσσιτίου, παραμένει ο ίδιος αριθμός χωρίς να είναι μειούμενος. Είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά.
Επίσης, το πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους δικαιούχους, μέχρι να γίνει και η συνολική προμήθεια των οχημάτων για να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τον στόλο –που λειτουργεί με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα».
Ο αντιδήμαρχος επεσήμανε πως «σημειώνεται μια σύμπνοια στο δημοτικό συμβούλιο, από όλες τις παρατάξεις, σε ό,τι αφορά στα θέματα κοινωνικής πολιτικής αφού όλοι αντιλαμβάνονται την αξία των προγραμμάτων αυτών».
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων, ο κ. Τριάντος υπογράμμισε πως το πρόβλημα έγκειται στην επαρκή στελέχωση:
«Δεν υπάρχει προθυμία να προσέλθουν γιατροί για να στελεχώσουν τα Δημοτικά Ιατρεία. Έχουμε κάνει πάρα πολλές προκηρύξεις αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Μία μόνο θέση μόνιμου γιατρού που είχε προκηρυχθεί, καλύφθηκε από μία γιατρό η οποία την χρησιμοποίησε για να πάει σε άλλη….υπηρεσία (!).
Προχωρήσαμε σε όλες τις διαδικασίες για επαναπροκήρυξη της θέσης ώστε να μην μένουμε χωρίς γιατρούς. Ελπίζουμε να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα».
Σημειώνεται πως οι γιατροί που πρέπει να στελεχώσουν τα Δημοτικά Ιατρεία, θα πρέπει να είναι γενικής ιατρικής ή παθολογίας.
Μιλώντας, τέλος για το ΚΑΠΗ, ο κ. Τριάντος είπε ότι έχουν γίνει οφθαλμολογικές εξετάσεις στα μέλη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν και δερματολογικές εξετάσεις.