Αθλητική Διατροφή
Διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης
Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης αποτελούν την πιο έντονη περίοδο ανάπτυξης στη ζωή του ανθρώπου. Η εύρυθμη πορεία της εγκυμοσύνης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζει το επίπεδο θρέψης. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι βασικοί στόχοι της μέλλουσας μητέρας αναφορικά με τη διατροφή της είναι η επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου συστατικά, ο φυσιολογικός ρυθμός αύξησης του σωματικού της βάρους και η προστασία του εμβρύου από την έκθεση σε βλαβερές ουσίες. Στην πραγματικότητα, σε καμία άλλη περίοδο της ζωής τα οφέλη ενός άρτιου επίπεδου θρέψης δεν είναι τόσο εμφανή όσο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Γιατί η διατροφή είναι τόσο σημαντική κατά την εγκυμοσύνη;
Η εξασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος ανάπτυξης για το έμβρυο είναι η τήρηση από πλευράς της εγκύου μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, σε συνδυασμό πάντα με ελαφρά σωματική άσκηση. Υγιεινές διατροφικές συνήθειες κατά την περίοδο της κύησης φαίνεται να σχετίζονται με ομαλή πορεία κύησης. Αντίθετα, μειωμένο επίπεδο θρέψης φαίνεται να σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού.
Επιπλέον, ο ρόλος της διατροφής στην ανάπτυξη του εμβρύου καθώς και στο μακροπρόθεσμο επίπεδο της υγείας του είναι καθοριστικός. Θρεπτικά συστατικά που παίζουν καθοριστικό ρόλο κατά την εγκυμοσύνη είναι:
• Το φυλλικό οξύ, ιδίως στα πρώτα στάδια της κύησης όπου αναπτύσσεται ο νευρικός σωλήνας του εμβρύου.
• Το ασβέστιο, για τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού του και την καλή οστική υγεία της μέλλουσας μητέρας.
• Ο σίδηρος, για την εξασφάλιση επαρκών αποθηκών σιδήρου στον οργανισμό του εμβρύου.
• Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους.