Ειδήσεις

Για άλλη μια φορά στο στόχαστρο τα νησιά – Στο επίκεντρο οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Γράφει ο Γιώργος Α. Κορομηλάς, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

Tον τελευταίο καιρό αναβιώνουν τα σενάρια κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τίθεται επιτακτικά από την τρόικα η κατάργηση αυτού του «προνομίου», όπως το αποκαλούν, όταν όλοι γνωρίζουν ότι για τα νησιά αυτά οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ δεν είναι κάποιο ιδιαίτερο προνόμιο, αλλά αντίθετα είναι το αντιστάθμισμα για τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που απορρέουν από τη νησιωτικότητα.

Όπως έχω γράψει στην ίδια στήλη για το θέμα αυτό τον Σεπτέμβριο του 2012 και τον Σεπτέμβριο του 2013, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων των νησιών (π.χ. αύξηση κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών), στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων και στην αύξηση της ύφεσης, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών, κάτι που θα οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων και στην αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα δε με παράγοντες της αγοράς, οι συνέπειες ειδικά σε ό,τι αφορά τον τουριστικό κλάδο αναμένεται να είναι καταστροφικές, διότι ο τουρισμός, παρ’ όλη την ύφεση, είναι ο κλάδος που μέχρι σήμερα τουλάχιστον λειτουργεί αποδοτικά, προσφέροντας ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στα δημόσια έσοδα. Το τουριστικό προϊόν αναμένεται να γίνει πιο ακριβό, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων, διότι θα ευνοηθούν οι ανταγωνιστικές, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, χώρες, όπως κατά κύριο λόγο η Τουρκία, η Ιταλία, η Ισπανία κ.λπ.

Πέραν όμως των ανωτέρω υπάρχουν και συνέπειες στα δημόσια έσοδα, όπως προκύπτει και από τη σχετική με το θέμα μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (ΙΟΦοΜ), ήτοι η αρνητική συσχέτιση που υφίσταται μεταξύ της αυξημένης φορολογικής επιβάρυνσης και της παραβατικής συμπεριφοράς. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης οδηγεί στην ενίσχυση της τάσης για φοροδιαφυγή, κάτι που προκύπτει και από σχετικές εκθέσεις διεθνών οργανισμών.

Τα δημόσια έσοδα δεν πρόκειται να αυξηθούν αν καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Οι «τεχνοκράτες» της τρόικας ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι, όπως αποδεικνύεται από την προαναφερόμενη μελέτη η οποία επικαιροποιείται και θα δημοσιοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από μια τέτοια πράξη είναι ελάχιστο.

Κανένας δεν αμφιβάλει ότι τα δημόσια έσοδα πρέπει να ενισχυθούν, όχι όμως με μέτρα που θα πλήξουν ιδιαίτερα μια οικονομία η οποία φέρει βαθιά τα σημάδια της ύφεσης, κάνει δειλά βήματα ανάκαμψης και προσδοκά την ανάπτυξη. Με τέτοιου είδους μέτρα, τα οποία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε μια ελάχιστη βραχυπρόθεσμη τόνωση των εσόδων, αφενός δημιουργείται λαϊκή δυσαρέσκεια, εκφραζόμενη με ποικίλους τρόπους, και αφετέρου εκδηλώνεται μαζικά η παραβατική συμπεριφορά. Η μάχη των εσόδων θα κερδηθεί μόνο εφόσον παταχθεί η φοροδιαφυγή, όπως επίσης και αν βελτιωθεί η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ και αυτό μπορεί να γίνει πράξη μόνο με την ολοκλήρωση μιας ουσιαστικής ριζοσπαστικής φορολογικής μεταρρύθμισης.

Είναι πολύ δύσκολο να ζεις και να δημιουργείς στη νησιωτική Ελλάδα και δεν πρέπει να γίνει δυσκολότερο ή απαγορευτικό, συνεπώς οι εμπνευστές της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών, οι οποίοι γνωρίζουν τα νησιά στην καλύτερη περίπτωση από τις διακοπές τους το καλοκαίρι, καιρός είναι να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

Πηγή Hμερήσια

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου