Σε δεύτερο βαθμό, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, θα εξεταστεί, η υπόθεση με κατηγορούμενο για απιστία στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και για υπεξαίρεση, τον σε αργία τελούντα δήμαρχο Μεγίστης κ. Παύλο Πανηγύρη.
Στον δήμαρχο Μεγίστης έχει επιβληθεί πρωτοδίκως ποινή κάθειρξης 7 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα.
Η όλη υπόθεση στηρίζεται στα διαλαµβανόµενα σε πόρισµα έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε στον Δήµο Μεγίστης, ο εκλιπών ενδιαµέσως επιθεωρητής της Οικονοµικής Επιθεώρησης Κρήτης, Μ. Χριστοδουλάκης, αλλά και σε φύλλο μεταβολών και ελλείψεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Στο διοικητικό σκέλος της υπόθεσης ο κ. Πανηγύρης έχει αναστείλει καταλογισμό σε βάρος του με απόφαση του 7ου Τµήµατος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ εκκρεμεί νέα καταλογιστική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι προέβη σε δαπάνες που δεν προβλέπονται από το δημόσιο λογιστικό για την κάλυψη αναγκών του Δήμου και ότι οι δαπάνες αυτές έχουν νομιμοποιηθεί δυνάμει δύο τροπολογιών “σκούπα”, του Υπουργείου Εσωτερικών.
Με φύλλο μεταβολών και ελλείψεων, που είχε εκδώσει ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχαν κριθεί συγκεκριμένα παράνομες δαπάνες ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στο Δήμο Μεγίστης και υπόλογοι είχαν κριθεί ο δήμαρχος, ο ταμίας, ο λογιστής, εισπράκτορες, ο ελεγκτής εσόδων- εξόδων Ο.Τ.Α. της Δ.Ο.Υ. Ρόδου και µέλη των δηµοτικών συµβουλίων της περιόδου 2000-2007.
Ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε προκληθεί µετά την µε αριθµ. Πρωτ. 776/234/7-2-2008 πορισµατική έκθεση της Οικονοµικής Επιθεώρησης Κρήτης και το Αριθµ. Πρωτ. 317/24-10-2008 έγγραφο του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου µε το οποίο δόθηκε εντολή για την διενέργεια Εκτακτου Κατασταλτικού Διαχειριστικού Ελέγχου του Δήµου Μεγίστης ετών 2000-2007. Το Ελεγκτικό Συνέδριο προέβη συγκεκριµένα σε έλεγχο των λογαριασµών (απολογισµών) των οικονοµικών ετών 2000-2007, του Δήµου Μεγίστης και διαπίστωσε µεταξύ άλλων ότι έχουν απολεσθεί αρκετά χρηµατικά εντάλµατα που αφορούν το επίµαχο χρονικό διάστηµα για τα οποία ζητήθηκε η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Λόγω αδυναµίας διενέργειας καθολικού ελέγχου και µέχρι να ολοκληρωθεί η ανωτέρω διαδικασία το Ελεγκτικό Συνέδριο προέβη σε µερικό έλεγχο των διαχειρίσεων των οικονοµικών ετών 2000-2007 του Δήµου Μεγίστης.
Κατά τον διενεργηθέντα επιτόπιο δειγµατοληπτικό έλεγχο των λογαριασµών (απολογισµών) οικονοµικών ετών 2000-2007 του Δήµου Μεγίστης διαπιστώθηκαν ελλείψεις-παραβάσεις της κείµενης νοµοθεσίας σε έσοδα και στην ταµειακή διαχείριση και συγκεκριμένα σε διπλότυπα είσπραξης εισιτηρίων χρήσης δηµοτικής συγκοινωνίας, σε αποδείξεις είσπραξης τελών, στην κατάρτιση 8 µισθωτηρίων συµβολαίων, στην προµήθεια ανταλλακτικών και συντήρηση και επισκευή µεταφορικών µέσων και λοιπών µηχανηµάτων, σε δαπάνες για δεξιώσεις και γεύµατα, σε προµήθειες υλικών που ενσωµατώνονται σε έργα, σε προμήθειες καυσίμων, σε συντήρηση αυλάκων, σε εργασίες για τη συντήρηση κτηρίων, σε αμοιβές νομικών, σε μετακινήσεις εκτός έδρας αιρετών, σε λογαριασμούς τελών κινητής τηλεφωνίας και σε διάφορες προμήθειες.
Του ως άνω ελέγχου ακολούθησαν και νέες καταγγελίες από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γ. Παπουτσή ενώπιον του Γενικού Επιτρόπου, του Γενικού Επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης, του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, του Υπουργού Οικονοµικών, του Γενικού Γραµµατέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Οικονοµικής Επιθεώρησης Κρήτης.
Ο κ. Παπουτσής είχε υποστηρίξει ότι ο δήμαρχος Μεγίστης προκειµένου να “αποκρούσει” διαπιστώσεις σε φύλλο µεταβολών και ελλείψεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εκδόθηκε την 2α Μαρτίου 2010, µε το οποίο διαπιστώνεται έλλειµµα συνολικού ποσού 1.392.673 ευρώ, είχε καταβάλει σε λογαριασµό του Δήµου Μεγίστης το ποσό των 341.199,40 ευρώ που αφορούσε έλλειµµα από εισιτήρια δηµοτικής συγκοινωνίας χωρίς αρίθµηση στο χρονικό διάστηµα 2003 έως 2007. Ισχυρίστηκε ότι το ποσό αυτό δεν δικαιολογείται από τα εισοδήµατα του δημάρχου ούτε περιελήφθη, στις δηλώσεις «πόθεν έσχες», που υποχρεωτικά υπέβαλλε.
Εν πάση περιπτώσει ο κ. Πανηγύρης βρέθηκε κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για το ό,τι προέβη στο διάστημα των ετών 2000 – 2007 σε δαπάνη για την προμήθεια ανταλλακτικών και τη συντήρηση και επισκευή μεταφορικών μέσων και λοιπών μηχανημάτων, συνολικού ύψους 33.825 ευρώ, σε δαπάνες για έξοδα επιδείξεων, δεξιώσεων, εορτών και φιλοξενειών ύψους 265.681,77 ευρώ, σε δαπάνη για προμήθεια υλικών για έργα ύψους 237.195,91 ευρώ, σε δαπάνη για προμήθεια καυσίμων ύψους 43.409,17 ευρώ, σε δαπάνη για τον καθαρισμό αυλάκων ύψους 328.655,31 ευρώ, σε δαπάνη για τη συντήρηση κτηρίων ύψους 39.852,81 ευρώ, σε δαπάνη για εκτέλεση έργων ύψους 19.897,28 ευρώ, σε δαπάνη για αμοιβές νομικών ύψους 8.483,44 ευρώ, σε δαπάνη για λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας ύψους 12.407,45 ευρώ, σε δαπάνη για την προμήθεια προκατασκευασμένων δεξαμενών ύψους 30.000 ευρώ.
Το ύψος της ζημίας, που φέρεται να προκάλεσε στο Δήμο από τις ως άνω δαπάνες, που έχουν προκαταρκτικά κριθεί παράνομες από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ανέρχεται στο ποσό των 1.051.473,64 ευρώ.
Κατηγορήθηκε επιπλέον ότι ιδιοποιήθηκε ποσά από εισιτήρια χρήσης δημοτικής συγκοινωνίας, από δημότες για ενοίκια, ΤΑΠ, ΔΗΦΟΔΩ και φόρο παρεπιδημούντων, από τέλη ύδρευσης κ.α.
Τον κ. Πανηγύρη εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Μ. Κουτσούκος.
https://www.dimokratiki.gr/14-08-2015/dikazete-se-deftero-vathmo-gia-apistia-stin-ipiresia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.