Ειδήσεις

«Θα διεκδικήσω την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου»

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου δηλώνει, σε συνέντευξη του στην «δημοκρατική», ο δικηγόρος κ. Βασίλης Περίδης, που μετέχει επί πέντε διαδοχικές θητείες στον πρώτο επιστημονικό σύλλογο του νησιού.
Ο κ. Περίδης, αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου αναφέρεται στην ίδια συνέντευξη σε όλα τα θέματα που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης στο νησί της Ρόδου αλλά και στα προβλήματα στη λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου ακόμη και στις σκέψεις για την ενοποίηση του με το Εθνικό Κτηματολόγιο.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Περίδης σχολιάζει:
-Την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης στη Ρόδο και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να εκλείψει το φαινόμενο της αρνησιδικίας.
-Την κατάσταση του κτηρίου του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου και την ανάγκη για μεταστέγαση δικαστικών υπηρεσιών στο ακίνητο του παλαιού νοσοκομείου.
-Την λειτουργία του Δικηγορικού Συλλόγου σήμερα και τις σχέσεις του με τους δικαστές που υπηρετούν τοπικά την Θέμιδα.
-Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον Σεπτέμβριο.
Αναλυτικά η συνέντευξη, του δικηγόρου κ. Βασιλείου Περίδη – Αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου:
• Κύριε Περίδη, πως αξιολογείτε την  ταχύτητα  απονομής της Δικαιοσύνης στη Ρόδο;
Η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της Δημοκρατίας και έσχατο καταφύγιο κάθε πολίτη. Η πολυετής καθυστέρηση  που παρατηρείται στην έκδοση αποφάσεων, ισοδυναμεί πολλές φορές με αρνησιδικία  και η χώρα μας έχει καταδικαστεί γιαυτό πολλές φορές από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Σε τοπικό επίπεδο τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Αν και οι δικαστές μας  προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να ανταποκριθούν στο καθήκον τους, παρ΄ όλα αυτά και σ΄εμάς καθυστερεί υπέρ το δέον η απονομή της Δικαιοσύνης.
Μάλιστα ο Πρόεδρος μας κ. Κωνσταντίνος Σαρρής στην τελευταία  Ολομέλεια των Δικαστών του Πρωτοδικείου  Ρόδου ζήτησε τη λήψη μέτρων για την ταχύτερη  εκδίκαση υποθέσεων, που εκκρεμούν  ενώπιον των Δικαστηρίων.
• Ποιά μέτρα πρέπει να ληφθούν για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης;
Χρειάζεται πρόσληψη περισσοτέρων δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων , βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής (να εφαρμοστεί η κατάθεση των δικογράφων ηλεκτρονικά), να  απλουστευτεί η  μορφή των αποφάσεων,  να απλοποιηθεί η διαδικασία κίνησης και εξέλιξης της ποινικής δίκης, να διευρυνθεί  η ποινική συνδιαλλαγή στο σύνολο των οικονομικών εγκλημάτων ,ασχέτως αν στρέφονται κατά του Δημοσίου, να επεκταθεί το σύστημα εξώδικου συμβιβασμού όχι μόνο στις αστικές  υποθέσεις ,αλλά και στις οικονομικές  ποινικές μεταξύ ιδιωτών, να εισαχθεί η ποινική διαπραγμάτευση για τη συμβιβαστική ολοκλήρωση πλημμεληματικών και κακουργηματικών υποθέσεων ύστερα από  ομολογία της πράξης και συμφωνία  για την επιβολή μειωμένης  ποινής. Όλα  αυτά συνδέονται άρρηκτα με την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και εφαρμόζονται ήδη σε  άλλες χώρες.
Επειδή η πρόσφατη αποχή των δικηγόρων οδήγησε σε αναβολή χιλιάδων υποθέσεων (άνω των 350.000  πανελληνίως)  ο νομοθέτης για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης με το νέο νόμο Ν 4411/3.8. 2016  εξαλείφει  το αξιόποινο και παύει   τη δίωξη: α) Των πταισμάτων και β) των πλημμελημάτων  κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι  δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές, εφόσον τελέσθηκαν  μέχρι 31.3.2016.
• Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι το δικαστικό μέγαρο Ρόδου εξακολουθεί να είναι ακατάλληλο για την απονομή της δικαιοσύνης;
Η  ακαταλληλότητα και ανεπάρκεια του κτιρίου είναι δεδομένη. Κατασκευάστηκε επί Ιταλοκρατίας και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Πρέπει  να γίνουν  τα  απαραίτητα  έργα συντήρησής  του.
Στους εξωτερικούς τοίχους και στις μετόπες τμήματα σοβάδων έχουν αποκολληθεί  και πέφτουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος  να χτυπήσουν τους περαστικούς. Οι εξωτερικοί τοίχοι εμφανίζουν ρωγμές και διαβρώνονται συνεχώς από τα νερά της βροχής, τα παραθυρόφυλλα δεν έχουν συντηρηθεί  και κινδυνεύουν  να αποκοπούν, οι τουαλέτες είναι σε άθλια κατάσταση  και σε καμιά περίπτωση η εικόνα του δε προσιδιάζει σε σύγχρονο χώρο απονομής της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς η δυνατότητα παρέμβασης του Δικηγορικού Συλλόγου προς αυτή την κατεύθυνση είναι περιορισμένη, αφού οι  επισκευές του μπορούν να γίνουν μόνο με συνεργασία των συναρμοδίων υπηρεσιών. Ο Δικηγορικός Σύλλογος  έχει προβεί σε ενημέρωση των αρμοδίων δικαστικών λειτουργών και αναμένει τις ενέργειες των αρμοδίων.
• Πού βρίσκεται η υπόθεση μεταστέγασης του Δικαστικού Μεγάρου;
Μαζί με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κ. Σαρρή  και άλλα μέλη του Συμβουλίου έχουμε συναντήσει  όλους τους υπουργούς Δικαιοσύνης.
Όλοι αντιλαμβάνονταν, ότι  το Δικαστικό Μέγαρο έπρεπε  να μεταστεγαστεί και  όλοι   υποσχέθηκαν τη μεταστέγαση του Δικαστικού Μεγάρου στο χώρο του Παλιού Νοσοκομείου,  χωρίς όμως κανένας από αυτούς να το πράξει.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα νέο Δικαστικό Μέγαρο, αφού το υφιστάμενο κατασκευάστηκε πριν από πολλές  δεκαετίες για να εξυπηρετεί άλλες ανάγκες. Οποιοδήποτε άλλο «μπάλωμα»  δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Δεν μπορεί να δικάζονται εκατοντάδες υποθέσεων εβδομαδιαίως  σε τρία μόνο ακροατήρια και ο ένας δικαστής να περιμένει να τελειώσει ο άλλος για να ξεκινήσει αυτός. Δεν μπορεί να συνωστίζονται δικηγόροι και διάδικοι στους διαδρόμους περιμένοντας να τελειώσει η προηγούμενη υπόθεση και  αυτή την τριτοκοσμική εικόνα να την βλέπουν και να την μεταφέρουν και οι ξένοι επισκέπτες του νησιού μας στις χώρες του. Δεν μας τιμά ούτε ως χώρα, ούτε ως κοινωνία, ούτε ως λαό  αυτή η κατάσταση.
• Ποια είναι η εικόνα του Κτηματολογίου σήμερα;
Το Δημόσιο παρά το ότι από το Κτηματολόγιο Ρόδου αποκομίζει εκατομμύρια ευρώ από τα τέλη μεταγραφών, αδιαφορεί για  την μηχανοργάνωση  και την στελέχωση του με  επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Θα μπορούσαν να συνταχθούν μηχανογραφημένα πλέον νέα αριθμητικά και ονομαστικά ευρετήρια.

Έτσι θα ήταν ευχερής ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης  των πολιτών από τους ίδιους και από το Δημόσιο και  ταχύτατη η χορήγηση πιστοποιητικών. Μάλιστα ο Διευθυντής του δεν θα βρισκόταν στη δυσχερή θέση να απαντάει  αρνητικά στην Εφορία, όταν του ζητούν στοιχεία για την περιουσία οφειλετών του Δημοσίου, αφού δεν υπάρχουν ονομαστικά ευρετήρια. Η καθυστέρηση καταχώρησης εκκρεμών πράξεων (προβληματικών ή μη) εμποδίζει την συναλλακτική ζωή,την ασφάλεια των  συναλλαγών και  την ανάπτυξη του τόπου.
• Σε πρόσφατο συνέδριο με θέμα τον Κτηματολογικό Κανονισμό  Δωδεκανήσου και το Εθνικό Κτηματολόγιο κάποιοι ομιλητές ζήτησαν την υπαγωγή του Κτηματολογίου Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Πως το σχολιάζετε;
Η πρόταση αυτή έγινε και στο παρελθόν αλλά η θέση μας ήταν αρνητική. Το Εθνικό Κτηματολόγιο δεν έχει καν ολοκληρωθεί  και όπου λειτουργεί αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Τυχόν νέα κτηματογράφηση θα δημιουργήσει διαφορές μεταξύ  ιδιοκτητών, που θα χρειαστούν χρόνια να επιλυθούν δικαστικά, ενώ όσα ακίνητα δεν δηλωθούν από τους  ιδιοκτήτες τους περιέρχονται  στο Δημόσιο και απαιτούνται δικαστικοί αγώνες για να επανέλθουν στα χέρια των ιδιοκτητών τους. Το δικό μας με απλή μηχανοργάνωση  και στελέχωση προσωπικού δεν θα έχει πρόβλημα. Όταν λοιπόν ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο τότε θα ξανασυζητήσουμε την ένταξή του δικού μας  σ΄αυτό.
• Για το πρόβλημα που ανέκυψε με την εξαγορά δημοσίων κτημάτων με πλαστούς τίτλους τι έχετε να πείτε;
Το θέμα προέκυψε όταν διαπιστώθηκε, ότι κάποια ακίνητα του δημοσίου  φέρονται να περιήλθαν από το δημόσιο σε ιδιώτες με πλαστούς τίτλους εξαγοράς, οι οποίοι   μετά την καταχώρησή τους  στα βιβλία του Κτηματολογίου Ρόδου τα μεταπώλησαν σε καλόπιστους αγοραστές, που  αγόρασαν τα ακίνητα, αφού  πρώτα έλεγξαν τα  κτηματικά  βιβλία και διαπίστωσαν , ότι στα ακίνητα δεν υπήρχαν διεκδικήσεις.
Σύμφωνα με το άρθρο 41 του Κτηματολογικού Κανονισμού που καθιερώνει την αρχής της δημόσιας πίστης των κτηματολογικών βιβλίων  οι καλόπιστοι αυτοί αγοραστές πρέπει να προστατευτούν. Άλλως θα κλονιστεί η ασφάλεια των συναλλαγών, που παρέχουν τα κτηματικά βιβλία. Το θέμα θα κριθεί αμετάκλητα  από τον Άρειο  Πάγο.

• Είστε ικανοποιημένος από  τη λειτουργία του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου είναι ο πρώτος Επιστημονικός  Σύλλογος του νησιού με πολυσχιδή και πολυεπίπεδη δραστηριότητα. Διαθέτει οργανωμένη Γραμματειακή υποστήριξη, δική του ιστοσελίδα όπου ενημερώνονται ηλεκτρονικά τα μέλη του,  ενώ όλες οι ανακοινώσεις αποστέλλονται στα μέλη του με μηνύματα στα κινητά  τους ή στα e-mail τους.
Διοργανώνει  εκπαιδευτικές και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις για την επιμόρφωση των μελών του και γενικά είναι ανοικτός προς την κοινωνία.
Έχει ποδοσφαιρική ομάδα και ομάδα μπάσκετ, οι οποίες διακρίθηκαν πρόσφατα και στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  του έχει επιδείξει αξιόλογη κοινωνική  και ανθρωπιστική δράση σε θέματα κακοποιημένων γυναικών, προσφύγων, ατόμων απόρων κ.α. Διαθέτει το Μουσικό Σύνολο, το οποίο έχει ήδη παρουσιάσει δωρεάν στο κοινό της Ρόδου παραστάσεις με έργα Ελλήνων συνθετών Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου κ.α. Έχουμε ένα ζωντανό, σύγχρονο σύλλογο, που  συμμετέχει στα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, ενώ παρέχει εξαιρετικές  υπηρεσίες στα μέλη του.
• Ποιά  είναι  η σχέση των Δικηγόρων με τους Δικαστές;
Η σχέση μας με τους  Δικαστές  είναι άριστη. Υπάρχει  αμοιβαίος σεβασμός και  συνεργασία. Είμαστε  συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης και παράγοντες της δίκης, θέση ισότιμη με τους δικαστές και αναγκαία για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Τυχόν τριβές που μπορεί να δημιουργηθούν μεταξύ μας, επιλύονται με πνεύμα  αμοιβαίας κατανόησης και  συνεργασίας, αφού και οι δύο πλευρές  επιδιώκουμε την διατήρηση τους κύρους της δικαιοσύνης  και την ασφάλεια της απονομής της. Σαν Διοικητικό Συμβούλιο όμως δεν διστάζουμε να αντιδράσουμε σε τυχόν μη ορθές και προσβλητικές συμπεριφορές προς τους συναδέλφους μας.
• Θα συνεχιστεί η αποχή  για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο μετά το Σεπτέμβρη;
Το ψηφισθέν ασφαλιστικό νομοσχέδιο δυστυχώς δεν είναι ασφαλιστικό, αλλά φορολογικό. Συντάχθηκε πρόχειρα χωρίς αναλογιστική μελέτη. Θα οδηγήσει σε οικονομική και επαγγελματική εξόντωση τη συντριπτική πλειονότητα των δικηγόρων και κυρίως των νέων, και  σε αποχώρηση από τη δικηγορία πολλών συναδέλφων, οι οποίο θα αδυνατούν  να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές  τους εισφορές. Ήδη στην Αθήνα ποσοστό δικηγόρων  άνω του 60% δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές του εισφορές και στη Ρόδο το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 50%
Βρισκόμαστε  αυτή τη στιγμή σε αποχή σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει καθορίσει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων μέχρι τις 15.9.2016 δηλαδή απέχουμε μόνο από για δίκες που έχουν αντίδικο το Δημόσιο.
Νέα Ολομέλεια θα συγκληθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα  εξετάσει  την περαιτέρω πορεία της αποχής,  θέματα του ψηφισθέντος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, και την επικείμενη  αύξηση των τελών, παραβόλων  και λοιπόν εξόδων καθώς και τη θεσμοθέτηση ειδικού τέλους για  όποιον ζητά αναβολή του  λεγόμενου ”αναβολόσημου΄΄ (συζητείται για ποσό 50 ευρώ ανά αναβολή!!) , που αποτελούν οικονομικά εμπόδια  στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
Ας μη ξεχνάμε, ότι για το ασφαλιστικό δεν έχουν εκδοθεί  ακόμα οι εκτελεστικοί νόμοι. Αναμένουμε την έκδοσή τους για να το προσβάλλουμε ως αντισυνταγματικό.
• Το 2017 θα γίνουν εκλογές για την  ανάδειξη νέου Προέδρου και  νέου διοικητικού συμβουλίου στον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου. Σκοπεύετε να είστε υποψήφιος;
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου την τελευταία εικοσαετία είχε την τύχη να έχει ένα ικανό και άξιο Πρόεδρο τον κ.Κωνσταντίνο Σαρρή, ο οποίος με το  τεράστιο  έργο του αναμόρφωσε τον Σύλλογο. Και μόνο η χρονική διάρκεια της παραμονής του στο τιμόνι του Συλλόγου  δείχνει την αποδοχή του από το σώμα των Δικηγόρων. Με τον νέο  Κώδικα περί Δικηγόρων  απαγορεύεται πλέον κάποιος να εκλέγεται ως Πρόεδρος για πάνω από δύο θητείες. Έχω εκλεγεί πέντε συνεχόμενες  φορές στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου. Έχω διατελέσει τρεις φορέα αντιπρόεδρος, μία φορά Γενικός  Γραμματέας και μία φορά Ταμίας . Πιστεύω, ότι όπως όλοι οι συνάδελφοι, δικαιούμαι να ζητήσω την ψήφο των  συναδέλφων μου για  τη θέση του Προέδρου μετά την υποχρεωτική αποχώρηση του επιτυχημένου Προέδρου μας, αφού μετά από δεκαέξι χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο έχω αποκτήσει τις κατάλληλες γνώσεις, αλλά και εμπειρία για τη διοίκηση του Συλλόγου. Αυτό όμως  θα το κρίνουν  οι συνάδελφοι μου, που με την ψήφο τους θα καθορίσουν, ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου