Ειδήσεις

“Χειρουργικός” ανασχηματισμός ή τίποτα

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Έναν “χειρουργικό” ανασχηματισμό φέρεται να προκρίνει για την παρούσα φάση ο πρωθυπουργός, αποκλείοντας δομικές αλλαγές ή μετακίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς εκτιμά ότι στην παρούσα φάση εκείνο που προέχει είναι το γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών του, ενώ μόνο τυχαίο δεν δείχνει να είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν κόβει μαχαίρι την ανασχηματολογία, η οποία παραλύει την πολιτική ηγεσία πολλών υπουργείων, αλλά και τα ανώτερα στελέχη του κρατικού μηχανισμού.

Ωστόσο, φέρεται ήδη να κλείνει προς την κατεύθυνση ενός ανασχηματισμού που χαρακτηρίζεται “χειρουργικός”, καθώς σε αυτόν θα αντικατασταθούν υπουργοί που σήμερα –όπως έγραψαν οι “Ειδήσεις” του Σαββάτου– βρίσκονται “στο κόκκινο”, ώστε να καταστούν αποτελεσματικότεροι τομείς του κυβερνητικού έργου.

Όπως, μάλιστα, όλα δείχνουν, σε μια τέτοια περίπτωση, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα πραγματοποιηθούν πριν -ή το πιθανότερο- μετά τη ΔΕΘ και θα ακολουθήσει το καλοκαίρι ένας νέος ανασχηματισμός που θα είναι “εκλογικός”.

Το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα συγκροτηθεί, δηλαδή, θα είναι το σχήμα που θα εξυπηρετεί τη στρατηγική και θα σηματοδοτεί τις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα στη “μετά μνημόνιο” εποχή, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι ο στόχος της επιστροφής στην κανονικότητα το καλοκαίρι του 2018 είναι απολύτως ρεαλιστικός.

Το σχήμα αυτό, σε μια τέτοια περίπτωση, είναι το σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα στην τελική ευθεία των εκλογών, οι οριστικές αποφάσεις για το χρόνο διεξαγωγής των οποίων θα ληφθούν- όπως είχε αποκαλύψει ο Νίκος Βούτσης στη Realnews– το φθινόπωρο του 2018.

Ένα από τα μεγάλα διλήμματα του Αλέξη Τσίπρα, επίσης, στην παρούσα περίοδο, όπως έγραψε η «R» την Κυριακή, αποτελεί ο συντονισμός των παραγωγικών υπουργείων, όπως το Οικονομικών, το Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Εργασίας κ.λ.π.

Ο συντονισμός “σκοντάφτει” στον συγκεχυμένο ρόλο που έχουν ο Γιάννης Δραγασάκης με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον “τσάρο” της οικονομίας, μάλιστα, να διεκδικεί και την ευθύνη των τραπεζών που σήμερα ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Τυχόν ανάθεση του συντονισμού από το Μαξίμου στον Ευκλείδη Τσακαλώτο περιθωριοποιεί ουσιαστικά έτι περαιτέρω τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, καθώς στην ουσία θα καταργεί το ΚΥΣΟΙΠ, κάτι που δεν επιθυμεί ο πρωθυπουργός.

Αντιθέτως, τυχόν ανάθεση του συντονισμού των παραγωγικών υπουργείων στον Γιάννη Δραγασάκη ουσιαστικά υποβαθμίζει τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών, κάτι επίσης που θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το πώς θα διαμορφωθούν, έπειτα από ενδεχόμενο ανασχηματισμό, οι ισορροπίες στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, πολύ περισσότερο καθώς το προηγούμενο διάστημα -και με δεδομένη την καθημερινή έως πρόσφατα ενασχόληση του πρωθυπουργού με τα δημοσιονομικά θέματα λόγω της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση- το πρόβλημα του συντονισμού υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό.

Σε περίπτωση μετακίνησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος εμφανίζεται -μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη- ως “φαβορί” για τη θέση του “τσάρου” της οικονομίας- ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αποτελεί τον ισχυρό άνδρα του Μαξίμου και τον πλέον ίσως στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης έχει αναβαθμισμένα καθήκοντα συντονισμού το τελευταίο διάστημα και ο Αλέκος Φλαμπουράρης απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα.

Κάποια στελέχη, ωστόσο, έστω και σε παρασκηνιακό επίπεδο, θέτουν θέμα “συλλογικής λειτουργίας” τασσόμενοι υπέρ της τακτικής λειτουργίας της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Το παράδειγμα Αχτσιόγλου και οι πρώην

Σε τυχόν ανασχηματισμό, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ως επιτυχημένο και ελπιδοφόρο “προηγούμενο” την τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας, θα χρησιμοποιήσει αρκετά νέα στελέχη σε υπουργικές θέσεις.

Μεταξύ αυτών, ακούγονται τα ονόματα του Δημήτρη Παπαγιαννάκο, του Κώστα Ζαχαριάδη, ενώ σχεδόν βέβαια θεωρείται η αναβάθμιση επιτυχημένων νέων κυβερνητικών στελεχών όπως ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Γιώργος Βασιλειάδης.

Ενδιαφέρον, επίσης, έχει το αν θα επιστρέψουν στην κυβέρνηση πρώην υπουργοί, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Νίκο Φίλη, αλλά και τον Νίκο Παρασκευόπουλο, ενώ στο σχήμα θα προωθηθούν και δραστήριοι βουλευτές.

Πηγή: Real.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου