H εντοπιότητα των ελεγκτικών οργάνων σε πολλές περιπτώσεις φορολογικών ελέγχων σε τουριστικές περιοχές της χώρας αναδεικνύεται μία ακόμα φορά σε πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ίδιο πρόβλημα αναδείχθηκε και στον έλεγχο για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από επιχειρηματία στην ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου, όπου τοπικό ΙΚΑ ουδέποτε τον είχε ελέγξει αν και απασχολούσε ανασφάλιστους εργαζομένους.
Αντίστοιχα προβλήματα σημειώνονται και σε άλλους νομούς της Κρήτης, όπως το Ηράκλειο και τα Χανιά, όπου η αύξηση των εσόδων στο εξάμηνο (έως τις 30/6/2017), σε σχέση με τους στόχους, κυμάνθηκε στο 2,9% και 8,8%, αντίστοιχα, έναντι 14% στο Λασίθι, 16% στη Ρόδο, 19% στην Πάρο και 32% στη Σαντορίνη. Οι έλεγχοι που διενεργούνται από πολυμελή κλιμάκια στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο, αλλά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, αποκάλυψαν ορισμένες συμπεριφορές από πλευράς επιχειρηματιών, όπως ότι:
• Η καταβολή μετρητών επιβραβεύεται συνήθωs από τους ιδιοκτήτες- διαχειριστές καταστημάτων εστίασης με… εκπτώσεις.
• Εντοπίζονται ταμειακές μηχανές μη δηλωμένες αλλά και περιοχές ολόκληρες, όπως το Κουφονήσι, όπου δεν υπάρχουν POS.
• Απειλούνται ελεγκτές, όπως συνέβη στη Σάμο, ή ασκείται βία εναντίον τους, όπως συνέβη στα Χανιά.
Υπάρχουν ωστόσο και θετικές εξελίξεις σε νησιά, όπου οι έλεγχοι έχουν γίνει πλέον δεκτοί ως πραγματικότητα. «Σε αυτό συμβάλλει και ο τρόπος που αρκετοί ελεγκτές προσεγγίζουν επιχειρήσεις και επιχειρηματίες», είπε στην «Κ» πηγή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ο επικεφαλής της, Γ. Πιτσιλής, έχει δώσει ως προς το ζήτημα αυτό λεπτομερείς οδηγίες στα ελεγκτικά όργανα. Ετσι, σε νησιά με μαζική αύξηση επισκεπτών, όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη, έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι έλεγχοι, ακόμα και η επιβολή ποινών, όπως λουκέτα, προχωρούσαν χωρίς προβλήματα.
Να σημειωθεί ότι έως τα τέλη Ιουνίου η αύξηση των εσόδων έναντι στόχων ήταν της τάξης του 11 %, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ κυμαινόταν στο 3,5%. Αυτός ο τελευταίος αριθμός είναι, πάντως, που προβληματίζει τους επιτελείς της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, αν και διαβεβαιώνουν πως «όλα θα κριθούν από τον Ιούλιο, καθώς πρόκειται παραδοσιακά για τον μήνα που διαμορφώνει την εικόνα της σεζόν στην είσπραξη του ΦΠΑ». Χαρακτηριστικά, αναφέρεται περίπτωση πολύ μεγάλης μονάδας με μπαρ και εστιατόριο σε μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Μυκόνου, που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις φορολογικές αρχές. Η συγκεκριμένη μονάδα είχε σωρεύσει υποχρεώσεις απλήρωτου ΦΠΑ 2,5 εκατ. ευρώ, που κατεβλήθησαν όταν οι φορολογικές αρχές προχώρησαν στη δέσμευση λογαριασμών στις αρχές Ιουλίου. «Πολλοί επιχειρηματίες κρατούν τον ΦΠΑ και τον καταβάλλουν στη συνέχεια, όταν τα πράγματα φθάσουν στο απροχώρητο και αναγκασθούμε να προχωρήσουμε σε αναγκαστικά μέτρα…».
Ενα άλλο ιδιαίτερο πρόβλημα των ελέγχων είναι εκείνο της «σκιώδους φιλοξενίας», που έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις από πέρυσι. Οι ελεγκτές είπαν στην «Κ» ότι χωρίς εισαγγελική εντολή δεν είναι δυνατόν να μπουν σε κατοικίες και μια τέτοια εντολή δεν μπορεί να δοθεί χωρίς προηγούμενα στοιχεία.
Καθημερινή