Σταθερά υψηλούς ρητορικούς τόνους για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο συντηρεί η Αγκυρα, με επίκεντρο την ενέργεια, την πιθανότητα επανεκκίνησης των συζητήσεων για το Κυπριακό, αλλά και τα αποκαλούμενα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή. Μετά ένα πενθήμερο περιοδείας στα Κατεχόμενα, από τις βάσεις της τουρκικής δύναμης Κύπρου και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, μέχρι το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και τις ναυτικές μονάδες που έχουν περικυκλώσει αυτές τις ημέρες το νησί σε μια επίδειξη δύναμης, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ προχώρησε σε μία σειρά δηλώσεων, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τη Λευκωσία ως οριοθέτηση της Αγκυρας ενόψει της πιθανής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. «Ενώ συζητούνται αυτά τα θέματα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ξεκάθαρα ένα κράτος-εγγυητής στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ότι η Βρετανία, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν σημαντικά δικαιώματα και ευθύνες. Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις από κοντά. Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τόσο τα δικά μας δικαιώματα ως τουρκική δημοκρατία όσο και τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ σ.σ. “ψευδοκράτος”)», ανέφερε (TRT), μεταξύ άλλων, ο κ. Ακάρ. Και πρόσθεσε, πως «ουδεμία πιθανότητα επιβίωσης έχει μια απόφαση στην οποία δεν συμμετέχουν η Τουρκία και η ΤΔΒΚ. Θέλω να το επαναλάβω άλλη μία φορά. Επομένως πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων με κανένα τρόπο».
Από τη φρεγάτα «Gemlik», η οποία έπλευσε στην περιοχή ανατολικά της Κύπρου αποκλειστικά και μόνον για να διαδραματίσει τον ρόλο του σκηνικού για τις δηλώσεις του, ο κ. Ακάρ επανέφερε τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας». «Eχουμε ένα πεδίο 462 χιλιάδων χιλιομέτρων, το οποίο αποκαλούμε “Γαλάζια Πατρίδα”. Υπάρχει ο θαλάσσιος χώρος μας και αυτός έχει τον εναέριο χώρο του. Εδώ έχουμε δικαιώματα. Είναι καθορισμένα με τις διεθνείς συμφωνίες. Εμείς αναμένουμε από τους συνομιλητές μας και γείτονές μας να τα εφαρμόσουν. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε πρόοδο. Θέλουμε να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δίκαιο και τα δικαιώματά μας», είπε ενδεικτικά, επαναλαμβάνοντας ότι οι εργασίες των πλωτών γεωτρύπανων «Μπαρμπαρός» και «Φατίχ» διασφαλίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Μήνυμα Ερντογάν
Tης συνέντευξης του κ. Ακάρ είχε προηγηθεί και το μήνυμα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μουσουλμανική γιορτή των θυσιών (Ιντ αλ-αντχά), το οποίο υπερέβαινε τα συνήθη θρησκευτικά όρια και περιελάμβανε σαφείς αναφορές σε ιστορικές νίκες των οθωμανών εναντίον Ελλήνων και Αράβων. «Η ενότητά μας, η αλληλεγγύη μας και η αδελφoσύνη μας αποτελούν τη μεγαλύτερη δύναμή μας σήμερα όπως και πάντα σε αυτούς τους τόπους που κατοικούμε για χίλια χρόνια. Ο μήνας Αύγουστος περιγράφεται στην ιστορία μας ως μήνας των νικών. Βιώσαμε πολλά ιστορικά ορόσημα μέσα σε αυτόν τον μήνα, από τη νίκη του Μαντζικέρτ (σ.σ. το 1071 κατά της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας), που θα εορτάσουμε σε δύο εβδομάδες περίπου, και τη νίκη του Μαρτζ Νταμπίκ στις 30 Αυγούστου (σ.σ. νίκη κατά των Αράβων που οδήγησε στην προσάρτηση της Συρίας από τους Οθωμανούς το 1516), μέχρι την κορύφωση του Πολέμου της Ανεξαρτησίας (σ.σ. Μικρασιατική Καταστροφή) και την Επιχείρηση Ειρήνης (σ.σ. εισβολή) στην Κύπρο. Και εσχάτως την Επιχείρηση Ασπίδα Ευφράτη, κατά την οποία καταφέραμε το πρώτο χτύπημα στον διάδρομο του τρόμου, που προσπάθησαν να διαμορφώσουν στα σύνορα με τη Συρία, επίσης μία μέρα του Αυγούστου» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο μήνυμα του κ. Ερντογάν.