Μετά τις συνδέσεις των περιοχών Αρχαγγέλου, Στεγνών και Κολυμπίων με το φράγμα Γαδουρά και την διάθεση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τριών γεωτρήσεων στην περιοχή της Καλάθου για να υδροδοτηθούν η Λίνδος και οι Πεύκοι, η κατάσταση στο νησί της Ρόδου, βαίνει προς βελτίωση.
Αν και πολλές περιοχές, όπως η Κρητηνία, παραμένουν “προβληματικές” αφού δεν υπάρχει νερό ούτε από τις γεωτρήσεις, η ΔΕΥΑΡ με την αρωγή της ΠΝΑι έχει καταφέρει, φέτος, να υδροδοτεί πολλές περιοχές – και κυρίως εκεί, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση λόγω της τουριστικής κίνησης που δημιουργεί αυξημένες ανάγκες.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην “δημοκρατική” ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης η κατάσταση βαίνει προς βελτίωση σε ολόκληρο το νησί:
«Στην Κάλαθο, θέσαμε σε λειτουργία τρεις γεωτρήσεις (από εκείνες που μας είχε παραχωρήσει η ΠΝΑι) οι οποίες έδωσαν νερό στην περιοχή. Θεωρούμε με τις ποσότητες αυτές και σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, ότι η κατάσταση έχει εξισορροπηθεί και καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες στην Λίνδο, στους Πεύκους και Κάλαθο. Όσον αφορά στα Κολύμπια, εδώ και έναν περίπου χρόνο υδροδοτούνται από το φράγμα Γαδουρά – ενώ με κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν, δίνουμε νερό και σε ένα μεγάλο τμήμα στ’ Αφάντου.
Για τα Στεγνά, είμαστε ακόμη στην διαδικασία του πειραματισμού προκειμένου να υδροδοτήσουμε κι εκεί αποκλειστικά αυτή την περιοχή από το φράγμα.
Ωστόσο, υπολείπονται κάποιες τεχνικές παρεμβάσεις, όπως η χλωρίωση. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι σε εξέλιξη και μετά την τελευταία συνάντηση που είχε η ΔΕΥΑΡ με την Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης με την ΠΝΑι, ζητήσαμε από τον πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, να προχωρήσει η διαδικασία με μία νέα σύμβαση, ώστε να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να πληρώνεται από την ΔΕΥΑΡ. Δηλαδή, το κομμάτι αυτό, που αφορά στην χλωρίωση στα Στεγνά, ζητήσαμε να συμβασιοποιηθεί (το κόστος ανέρχεται σε 60.000 ευρώ το εξάμηνο με πρόσθετη σύμβαση), να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά την έγκριση00 να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, όσον αφορά στην Κρητηνία γίνεται μεταφορά του νερού με… υδροφόρες, καθώς οι γεωτρήσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα: «Πριν από τρεις μέρες, ολοκληρώθηκε μια γεώτρηση η οποία όμως, έδωσε μόνον περίπου 10 κυβικά νερό. Προχωρήσαμε στην αξιοποίησή της εντός των ημερών αλλά, επειδή δεν επαρκούν θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλη λύση. Την ίδια ώρα, ελέγχουμε το ενδεχόμενο για ανόρυξη κι άλλων, νέων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Επειδή όμως, τα μέρη εκεί είναι πολύ δύσκολα για νερό θα πρέπει να εξετάσουμε μία εναλλακτική λύση για να βρούμε νερό από το Μανδρικό ή τον Έμπωνα. Η αλήθεια είναι πάντως, πως για το έργο στο Μανδρικό, έχει βγει ανάδοχος και περιμένουμε το πράσινο φως από τον προσυμβατικό έλεγχο. Υπολογίζουμε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα μπορέσουμε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αξιοποίηση της νέας γεώτρησης στο Μανδρικό» είπε ο κ. Μανωλάκης.
https://www.dimokratiki.gr/14-08-2019/veltionetai-i-katastasi-me-tin-ydrodotisi-sto-nisi/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.