Την πορεία της τουριστικής σεζόν αναλύει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος Ομίλου Ξενοδοχείων Blue Sea Resort Collection, κ. Γιάννης Χατζής. Τονίζει ότι παρά τις πολύ υψηλές πληθωριστικές πιέσεις στις αμοιβές, στην ενέργεια, στα επιτόκια, στα τρόφιμα και στα ποτά, ο κλάδος της φιλοξενίας θα προσεγγίσει τις κερδοφορίες του 2019. Στο μέλλον όμως, τα χαμηλότερα περιθώρια κερδοφορίας θα είναι η νέα κανονικότητα, σύμφωνα με τον κ. Χατζή. Αναφορικά με την υπογραφή της νέας τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο του τουρισμού, δηλώνει ότι σήμερα η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου έχει τις υψηλότερες μισθοδοσίες πανελληνίως. Οι δύο τελευταίες τοπικές συμβάσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, έχουν αμβλύνει αρκετά την διαφορά στο κόστος μισθοδοσίας με τα ανταγωνιστικά μας νησιά (Κως, Κρήτη, Κέρκυρα κλπ.) γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για ποιοτική εργασία στον ξενοδοχειακό κλάδο της Ρόδου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Γιάννη Χατζή:
• Κύριε Χατζή η πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν καταρρίπτει κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη. Πού οφείλεται η υψηλή κίνηση;
Δεν θα έλεγα ότι η κίνηση και η πορεία της σεζόν παρεκκλίνουν από τις αρχικές μας προβλέψεις. Στη Ρόδο δουλέψαμε εν μέσω πανδημίας με καλές πληρότητες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Πολιτεία, πολίτες και επιχειρηματίες διαχειριστήκαμε την κρίση με άψογο επαγγελματισμό, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της εμπιστοσύνης γύρω από τον προορισμό. Όλοι μας ρισκάραμε με αποκορύφωμα το προσωπικό μας που στην πρώτη γραμμή έβαζε πολλές φορές σε κίνδυνο την ίδια του την υγεία για να διατηρηθεί ο θεσμός της Ελληνικής φιλοξενίας ψηλά. Ως εκ τούτου, οι tour operators ενίσχυσαν τα πτητικά τους προγράμματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όμως, το μέγεθος της επιτυχίας εξαρτάται από ποια πλευρά παρατηρεί κανείς τα πράγματα. Οι πολίτες βλέπουν αφίξεις, το κράτος μετρά έσοδα και οι επιχειρηματίες μετρούν κερδοφορίες. Είναι αυτονόητο ότι οι κερδοφορίες δεν θα αυξηθούν με τον ρυθμό που αυξάνονται οι αφίξεις και τα έσοδα.
• Ποια θα είναι η πορεία της σεζόν από εδώ κι έπειτα;
Υπάρχουν κάποια μακροοικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα που μας απασχολούν. Δεν νομίζω όμως ότι θα διαταραχθεί η ομαλή πορεία της σεζόν. Χωρίς να το καταλάβουμε θα φθάσουμε στον Οκτώβριο…
• Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει φέτος και η Ρόδος, είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Πού οφείλεται και πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αυτό;
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού δεν είναι μόνο πρόβλημα στην Ελλάδα. Τα κράτη μοίρασαν επιδόματα και οι πολίτες δεν έβγαίναν από το σπίτι για να εργαστούν ή να καταναλώσουν. Συνεπώς παρατηρείται σε πολλά κράτη μια συσσώρευση καταθέσεων η οποία συνοδεύεται από τάσεις αναθεωρητισμού της εργασίας. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι η επίσημη ανεργία στο νησί είναι διψήφια. Πρέπει η ΔΥΠΑ να καλέσει τους ανέργους να εργαστούν και εάν δεν εμφανίζονται να τους διαγράφει. Δεν θα πρέπει να είναι αποδεκτό δηλωμένοι άνεργοι να κατοικούν σε τρίτες χώρες ή να μην εμφανίζονται για εργασία. Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι στα επόμενα χρόνια θα βελτιωθούν τα πράγματα και η αποκλιμάκωση θα είναι αισθητή.
• Ήθελα κύριε Χατζή το σχόλιο σας για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Σε γενικές γραμμές οι εργοδότες οφείλουν να παρέχουν ασφάλεια, δίκαιες αμοιβές και καλές εργασιακές συνθήκες στο προσωπικό τους ανεξάρτητα από τον κλάδο που δραστηριοποιούνται. Όμως, ιδιαίτερα στον κλάδο της φιλοξενίας το ανθρώπινο δυναμικό είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Β. Αφρικής. Θεωρώ ότι το προσωπικό πρέπει να αμείβεται καλύτερα από άλλους κλάδους για να διατηρείται η διάθεση παροχής υψηλών υπηρεσιών. Ενώ οι Συλλογικές Συμβάσεις ρυθμίζουν τις ιδιομορφίες του κλάδου, δημιουργούν κάποιες εσωτερικές αδικίες στις αμοιβές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοκρατία. Συνεπώς προσωπικά δεν έχω καταφέρει ακόμα να προσδιορίσω εάν τα οφέλη από την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων υπερτερούν των πιο φιλελεύθερων προσεγγίσεων. Σήμερα η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου έχει τις υψηλότερες μισθοδοσίες πανελληνίως. Οι δύο τελευταίες τοπικές συμβάσεις στην Ρόδο έχουν αμβλύνει αρκετά την διαφορά στο κόστος μισθοδοσίας με τα ανταγωνιστικά μας νησιά (Κως, Κρήτη, Κέρκυρα κλπ.). Ελπίζω αυτό να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για ποιοτική εργασία στον ξενοδοχειακό κλάδο της Ρόδου.
• Συμμερίζεστε την άποψη πως η φετινή σεζόν είναι για τη Ρόδο από τις καλύτερες που έχει ζήσει ο προορισμός;
Το περιβάλλον αυτή τη στιγμή είναι περίπλοκο. Ζούμε ταυτόχρονα καλή ζήτηση (πολλά έσοδα) και πολύ υψηλές πληθωριστικές πιέσεις στις αμοιβές, στην ενέργεια, στα επιτόκια, στα τρόφιμα και στα ποτά (πολλά έξοδα). Φέτος πιστεύω ότι ο κλάδος θα προσεγγίσει τις κερδοφορίες του 2019 αλλά διατηρώ πολλές επιφυλάξεις για το άμεσο μέλλον. Θεωρώ ότι τα χαμηλότερα περιθώρια (margins) θα είναι η νέα κανονικότητα. Σε γενικές γραμμές προσπαθούμε να μεταφέρουμε το βάρος των αυξήσεων στους καταναλωτές αλλά δυστυχώς το Ευρωπαϊκό και το Βρετανικό πορτοφόλι φαίνεται ότι περνάει τα δικά του βάσανα. Κατά την προσωπική μου άποψη οι αφίξεις θα κινούνται ανοδικά για αρκετά ακόμα χρόνια, απλά οι υψηλές τιμές θα αυξάνουν απαιτήσεις καθώς η ζήτηση στον κλάδο μας θα γίνεται όλο ένα και πιο ελαστική. Κλείνοντας, βρίσκω χρόνο να υπενθυμίσω ότι η πολιτεία προσεγγίζει κάποια πράγματα με λανθασμένο τρόπο. Χρησιμοποιεί τα δάνεια που δόθηκαν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατά το διάστημα της πανδημίας σαν δικαιολογία για να μην επαναφέρει τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ. Προφανώς, η έλλειψη δημοσιονομικού χώρου δεν δημιουργήθηκε από τα δάνεια που δόθηκαν από τις τράπεζες την περίοδο του κορωνοϊού, αλλά από δεκαετίας κακής δημοσιονομικής διαχείρισης. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο ΦΠΑ μερικών μικρών νησιών στην ακριτική Ελλάδα είναι ο σωστός τρόπος προσέγγισης για να λυθεί το πρόβλημα των κρατικών ελλειμμάτων. Το μέτρο πρέπει να επανέλθει άμεσα γιατί έχει καθαρά αναπτυξιακές ιδιότητες με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία. Είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθούν τα ξενοδοχεία σε ελληνικά χέρια και να επικρατήσει κοινωνική συνοχή σε περίπτωση που υπάρξουν αναταράξεις ζήτησης.