Στην εφαρµογή του παράνοµου τουρκολιβυκού µνηµονίου προχωρά συστηµατικά η Άγκυρα, επιχειρώντας να κατοχυρώσει µε κάθε τρόπο τις παράλογες αιτιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά το περιστατικό µε το ιταλικό ερευνητικό στα ανοιχτά της Κάσου ο Ταγίπ Ερντογάν θέλησε να «απαντήσει» στην Αθήνα, στέλνοντας το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος «R/V Bilim 2» πέραν των 6 µιλίων, απέναντι από τη Ρόδο και πολύ κοντά στο Καστελλόριζο.
Εκτός δηλαδή των τουρκικών χωρικών υδάτων και σε µια περιοχή που η Άγκυρα «βαφτίζει» αυθαίρετα… τουρκική υφαλοκρηπίδα.
*Διαβάστε ακόμα: Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία ακυρώνουν το τουρκολιβυκό µνηµόνιο µε αεροναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο όλος τουρκικός σχεδιασµός αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών και Υποδοµών, Αµπντουλκαντίρ Ουράλογλου, ο οποίος διεµήνυσε ότι θα προστατευτούν όλοι οι πόροι που υπάγονται στη «Γαλάζια Πατρίδα». «∆εν θα επιτρέψουµε σε κανέναν να εποφθαλµιά ούτε έναν κόκκο άµµου ούτε µία σταγόνα νερό στη θάλασσά µας», είπε.
Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο υπουργός Εθνικής Άµυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος σε τηλεδιάσκεψη µε τους αρχηγούς των Ενόπλων ∆υνάµεων χαρακτήρισε την Τουρκία «νησίδα σταθερότητας» σε µια περιοχή που περιγράφεται ως «πύρινη σφαίρα». «Απέναντι σε όσους τρέφουν επεκτατικές φιλοδοξίες στην περιοχή µας και βλέπουν αυτή τη γεωγραφία ως πεδίο εφαρµογής των δικών τους βρόµικων σχεδίων, θα ήθελα να δηλώσω ότι διαθέτουµε την απαραίτητη δύναµη και ισχύ για να προστατεύσουµε την επιβίωση της χώρας µας και του αγαπηµένου µας έθνους. Αυτό δεν πρέπει ποτέ, µα ποτέ να ξεχαστεί», τόνισε.
Η εφηµερίδα «Türkiye», αφού επαναλαµβάνει ότι η Αθήνα ζήτησε άδεια από την Τουρκία για το ιταλικό ερευνητικό «RA/Levoli Relume» στα ανοιχτά της Κάσου, αποκαλύπτει ότι το τουρκικό ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος «R/V Bilim 2» ανέλαβε να διεξαγάγει έρευνες εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων αλλά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 7 ναυτικά µίλια ανοιχτά της Μαρµαρίδας.
Πρόκειται για περιοχή απέναντι από τη Ρόδο, την οποία η Άγκυρα διεκδικεί µε το παράνοµο τουρκολιβυκό µνηµόνιο. «Απαντώντας µε αποφασιστικότητα, έστειλε το τουρκικό ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος “R/V Bilim 2” στην περιοχή. Η δράση της Άγκυρας αποτελεί πρόκληση για τους ισχυρισµούς της Ελλάδας, µε αποτέλεσµα η Αθήνα να υποχωρεί όταν βρίσκεται αντιµέτωπη µε τις τουρκικές ναυτικές δυνάµεις. Η Τουρκία διεξάγει έρευνα στην περιοχή που η Ελλάδα αναφέρει ως Αποκλειστική Οικονοµική Ζώνη (ΑΟΖ) της, συγκεκριµένα σε κοντινή απόσταση από το νησί Μεγίστη, λίγο πιο πέρα από το όριο των 6 µιλίων», αναφέρει το δηµοσίευµα.
Ο αρθρογράφος δε υποστηρίζει ότι η σύγκρουση προήλθε όταν η Ελλάδα αποφάσισε να δηµιουργήσει θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο και πως η Τουρκία διεκδικεί τα διεθνή δικαιώµατά της και ισχυρίζεται πως η δυσαρέσκεια της Αθήνας προκύπτει από την απουσία υποστήριξης από τους συµµάχους της, δηλαδή τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ, που πρόκειται να κερδίσουν από τον συγκεκριµένο ενεργειακό διάδροµο.
Πηγή: parapolitika.gr
Οι χειρονομιες “καλης θελησεως” εκ μερους της Ελλάδος δεν εκλαμβανονται ως “καλη θεληση” αλλα “υποχωρηση” στις απαιτησεις της Τουρκιας. Δεν πρεπει να ξεχναμε οτι για την Τουρκια η Ελλαδα ειναι μια χαμενη πατριδα που θα πρεπει να ενωθει με την μητερα πατριδα Τουρκια. Αν ποτε αυτο το ξεχασουμε θα το πληρώσουμε ακριβα οπως πληρωσαμε την καταληψη της Κυπρου απο τους Τουρκους γιατι πιστευσαμε οτι η Τουρκια δεν θα εκανε επιθεση στην Κυπρο κατι που το είχαν ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ σχεδιασει και περιμεναν την κατάλληλη στιγμη να το εφαρμοσουν. ΜΟΝΟ μια ισχυρη Ελλαδα με ισχυρες ενοπλες δυναμεις και στρατιωτικες συμμαχιες μπορει να χαλασει αυτα τα παράλογα ονειρα των Τουρκων.