«Η Ελλάδα διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες. Εκτιμώ πως θα υπάρξουν στο μέλλον προβλήματα όταν οι έρευνες φθάσουν και σε περιοχές που διεκδικεί η Ελλάδα και η Τουρκία. Για αυτό προτείνουμε να προσφύγει η χώρα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών και επίκουρος καθηγητής του διεθνούς δικαίου και της εξωτερικής πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Άγγελος Συρίγος, με αφορμή το συνέδριο που διοργάνωσε στη Ρόδο η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων.
«Η εταιρεία αποφάσισε να διοργανώσει στη Ρόδο μετά από είκοσι χρόνια συνέδριο για να συζητηθούν θέματα σχετιζόμενα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τις ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και άλλα. Ήρθαν 70 διεθνολόγοι και συνεδρίασαν στη Ρόδο και στο Καστελόριζο. Συμβολική ήταν η παρουσία τους στις εκδηλώσεις για τη Μεγίστη», δηλώνει ο κ. Άγγελος Συρίγος και προσθέτει, πως η διοργάνωση του συνεδρίου έγινε αφορμή να σταλεί ένα μήνυμα για την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στα θέματα που πραγματεύθηκε το συνέδριο.
Σε ερώτηση για την παράνομη μετανάστευση, ο κ. Συρίγος δηλώνει :
«Η θέση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για το θέμα αυτό είναι πως δεν θα μένουν παράνομοι μετανάστες για μεγάλο χρονικό διάστημα σε όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Θράκη. Υπάρχουν εθνικοί λόγοι, Δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς».
Η συνέντευξη του κ. Άγγελου Συρίγου, αναλυτικά:
• Πόσο σημαντικό ήταν το συνέδριο που διεξήχθη στη Ρόδο από την Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων;
Η εταιρεία αποφάσισε να διοργανώσει στη Ρόδο μετά από είκοσι χρόνια συνέδριο για να συζητηθούν θέματα σχετιζόμενα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τις ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και άλλα. Ήρθαν 70 διεθνολόγοι και συνεδρίασαν στη Ρόδο και στο Καστελόριζο. Συμβολική ήταν η παρουσία τους στις εκδηλώσεις για τη Μεγίστη. Είναι σημαντικό που ήρθαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι εδώ. Περνά ένα μήνυμα πως τα θέματα αυτά πρέπει να τα παρακολουθούμε στενά.
• Μπορεί η Ελλάδα να κάνει ελεύθερα έρευνες στην υφαλοκρηπίδα;
Η Ελλάδα διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες. Εκτιμώ πως θα υπάρξουν στο μέλλον προβλήματα όταν οι έρευνες φθάσουν και σε περιοχές που διεκδικούν η Ελλάδα και η Τουρκία. Για αυτό προτείνουμε να προσφύγει η χώρα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εκτιμούμε πως με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί όπως πρέπει το θέμα που θα ανακύψει.
• Συμφωνείτε με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;
Θα αντιμετωπιστεί δίκαια το ζήτημα μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Καλό θα ήταν να το είχαμε λύσει μέσα από το διάλογο. Φαίνεται όμως πως η γειτονική χώρα Τουρκία δεν συμφωνεί με τις λύσεις αυτές.
• Τότε πως διαγράφεται το μέλλον και τι θα γίνει με την ΑΟΖ;
Η ΑΟΖ είναι απαραίτητη για άλλους λόγους. Συμβολίζει την ενότητα και βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος. Το νόημα του συνεδρίου είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνει δυναμικά στις θέσεις της. Εκτός του ό,τι υπάρχει η πολιτική της διαπραγμάτευσης έχουμε και τη λογική του Διεθνούς Δικαίου. Πρέπει να δούμε τι κάνουν και οι άλλες χώρες για το θέμα αυτό.
• Γιατί δεν προσφύγαμε στο Διεθνές Δικαστήριο πριν από την έναρξη των ερευνών;
Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι μετά από 20 χρόνια η Ελλάδα ξεκίνησε τις έρευνες για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Δεν προχωρήσαμε στην κίνηση αυτή πριν, γιατί η προσφυγή θα πρέπει να γίνει και από τις δύο χώρες. Προχωράμε με συγκεκριμένα βήματα.
• Θα καταφέρει να διεκδικήσει η Ελλάδα τα δικαιώματά της σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα;
Αυτό κάνουμε εδώ και τόσα χρόνια. Δεν είναι μόνο θέμα της χώρας μας αλλά και ζήτημα πολλών παραγόντων.
• Ποια είναι η θέση που κυριάρχησε στο συνέδριο για το Καστελόριζο και για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών γύρω από την Κύπρο;
Η Ελλάδα έχει δικαιώματα στην περιοχή καθώς εκεί είναι τα νησιά της. Πρέπει να τα διεκδικήσουμε. Αυτή είναι η θέση του ελληνικού κράτους.
• Παρουσιάζουν αύξηση οι αφίξεις παράνομων μεταναστών;
Υπάρχει αύξηση. Έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Το 65% είναι Σύροι πρόσφυγες. Ο καιρός είναι καλός και είναι εύκολη η διέλευση τους από τα θαλάσσια σύνορα. Το φαινόμενο θα εξασθενήσει λίγο όταν θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες. Να μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα υπάρχουν 650.000 Σύροι σε κατάσταση απελπισίας.
• Πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα καθώς υπάρχουν αντιδράσεις για την ίδρυση χώρων φιλοξενίας;
Η θέση του Πρωθυπουργού κ Αντώνη Σαμαρά για το θέμα αυτό είναι πως δεν θα μένουν παράνομοι μετανάστες για μεγάλο χρονικό διάστημα σε όλα τα νησιά ΄του Ανατολικού Αιγαίου και στη Θράκη. Υπάρχουν εθνικοί λόγοι, Δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μεταφέρονται άμεσα σε άλλα σημεία της χώρας.
• Δεν υπήρξε δηλαδή βούληση για τη δημιουργία προσωρινού χώρου φιλοξενίας παράνομων μεταναστών;
Δεν υπήρξε ποτέ βούληση για τη δημιουργία χώρου για τη μόνιμη εγκατάσταση των παράνομων μεταναστών. Δεν ετέθη ποτέ τέτοιο ζήτημα. Από την πρώτη στιγμή η θέση της κυβέρνησης ήταν σαφής. Δεν θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να μένουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και από τη Θράκη μετακινούνται άμεσα στα κέντρα που έχουν δημιουργηθεί.
• Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μ. Βαρβιτσιώτης όμως ζήτησε να εξευρεθούν χώροι για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών.
Είναι διαφορετικό το θέμα. Ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για τους χώρους στους οποίους θα μένουν κάποιοι άνθρωποι προσωρινά μέχρι να γίνεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου. Σε όλα τα νησιά πρέπει να υπάρχουν οι δομές αυτές. Διαφορετικό πράγμα είναι οι χώροι στους οποίους θα μένουν περισσότερο από πέντε δέκα ημέρες οι μετανάστες.
•Αισιοδοξείτε πως η χώρα θα αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα της παράνομης μετανάστευσης;
Είναι δύσκολο το θέμα αυτό. Όλη η Μέση Ανατολή φλέγεται και η χώρα μας υποδέχεται το μεταναστευτικό ρεύμα. Είναι πολύ θετικό που ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέλαβε επίτροπος στο συγκεκριμένο τομέα. Ευελπιστούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα και με τη βοήθεια της ΕΕ. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται για να μείνουν στη χώρα μας. Επιδίωξή τους είναι να φθάσουν στη Βόρεια Ευρώπη.