Μετά την απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβρη, ακόμη μια επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί στο ελληνικό τουριστικό πακέτο. Σύμφωνα με τον ΗΑΤΤΑ, το Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, στο προσκήνιο βρίσκονται νέες επιβαρύνσεις στην τιμή των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους προς αναζήτηση περισσότερων δημόσιων εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρο ούτε το πότε θα ισχύσουν οι αυξήσεις, ούτε αν θα είναι ενιαίες για όλα τα μουσεία ή το ποσοστό της επιβάρυνσης θα συνδέεται με την επισκεψιμότητά τους, το θέμα εντούτοις φαίνεται να συζητείται έντονα και πιθανώς μετά τις εκλογές και το κλείσιμο της φετινής τουριστικής σεζόν να υπάρξουν ανακοινώσεις για τις νέες τιμές που θα ισχύσουν.
Το θέμα της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους έχει τεθεί επί τάπητος ήδη από τον Απρίλιο, καθώς η αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική είχε συμπεριληφθεί στη λίστα μεταρρυθμίσεων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη προς τους δανειστές, με τις εκτιμήσεις για το ύψος των επιπλέον εσόδων να κάνουν λόγο για 20 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον ετησίως.
Την ώρα εντούτοις που συζητούνται οι αυξήσεις στις τιμές, με το πρόσχημα πως οι είσοδοι είναι πολύ φθηνότερες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε σχέση φυσικά και με την πολιτιστική και ιστορική αξία των ελληνικών μνημείων, η οργάνωση και οι δυνατότητες αγοράς εισιτηρίων παραμένουν… απαρχαιωμένες. Εντύπωση προκαλεί πως μέχρι και σήμερα, μόνο για την είσοδο στην Ακρόπολη μπορεί ο επισκέπτης να αγοράσει με πιστωτική κάρτα το εισιτήριό του, όπως επιβεβαιώνουν και από τον HATTA, και αυτό έγινε αναγκαστικά επειδή επιβλήθηκαν στην Ελλάδα οι τραπεζικοί περιορισμοί. Για τα υπόλοιπα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, είτε οι επισκέπτες θα πρέπει να στηθούν στην ουρά για να πληρώσουν με μετρητά, είναι να κάνουν αγορά μέσω web banking. Παράλληλα, οι υποσχέσεις για καθιέρωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχουν μείνει στα χαρτιά.
Πάντως τα έσοδα από τα μουσεία, λόγω και της αύξησης της τουριστικής κίνησης τα τρία τελευταία χρόνια, δεν είναι αμελητέα. Ενδεικτικά, με βάση στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ, το 2014 υπήρξε ποσοστιαία αύξηση στη ροή επισκεπτών σε σχέση με το 2013 στα μουσεία κατά 22,5% (από 3.391εκατομμύρια επισκέπτες το 2013 σε 4.154. το 2014) και στους αρχαιολογικούς χώρους κατά 21,9% ( από 8.167 εκατομμύρια επισκέπτες σε 9.953 το 2014). Η εν λόγω αύξηση της επισκεψιμότητας οδήγησε πέρσι σε συνολική αύξηση των εσόδων κατά 16,3%, δηλαδή σε έσοδα 54.663.545 ευρώ. Πρώτο στα έσοδα είναι το μουσείο της Ακρόπολης με εισπράξεις 3.723.307 ευρώ και ακολουθεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με έσοδα 1.495.914 ευρώ.
Όσον αφορά φέτος, η αύξηση επισκεπτών που καταγράφηκε στα μουσεία της χώρας τον περασμένο Απρίλιο έφτασε το 15,7%, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 21,3%, σε σχέση µε τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Παράλληλα στους αρχαιολογικούς χώρους, τον Απρίλιο υπήρξε αύξηση των επισκεπτών κατά 10,9% και αύξηση των εισπράξεων σε ποσοστό 21,4%, σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου συνολικά παρατηρείται αύξηση κατά 13,6% στους επισκέπτες των μουσείων και ομοίως αύξηση κατά 21,4% στις εισπράξεις. Την ίδια χρονική περίοδο, στους αρχαιολογικούς χώρους, παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 15,6% και ομοίως αύξηση των εισπράξεων κατά 15,9%.
capital.gr