Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων κατηγορούμενη για πλαστογραφία μετά χρήσεως και απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου παραπέμφθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου μια 45χρονη ημεδαπή.
Η κατηγορούμενη φέρεται ότι στη Ρόδο εντός του μηνός Οκτωβρίου του 2006, ενόψει της συμμετοχής της σε προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π., για την πλήρωση κενών μόνιμων οργανικών θέσεων με σειρά προτεραιότητας της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.) σε φορείς, μεταξύ άλλων, του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκήρυξη η οποία απαιτούσε ως δικαιολογητικό την ύπαρξη απολυτηρίου τρίτης τάξης γυμνασίου, επιδιώκοντας να καταλάβει θέση Υ.Ε. Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού (νοσοκόμων) στο Θ.Χ.Π. Παίδων Ρόδου “Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ”, νυν Παράρτημα ΑΜΕΑ Δομής Ανηλίκων Δωδεκανήσου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Κ.Κ.Π.Π.Ν.Α), κατάρτισε πλαστό απολυτήριο, που φέρεται να εκδόθηκε στις 10-9-1989 από Γυμνάσιο, επικολλώντας επ’ αυτού την φωτογραφία της, τυπώνοντας επί χάρτου και στο υπόδειγμα των Απολυτηρίων, που το Γυμνάσιο χορηγεί στους μαθητές του που παρακολούθησαν με επιτυχία τα μαθήματα της τρίτης τάξης, το όνομά της ως μαθήτριας που δήθεν παρακολούθησε κατά το σχολικό έτος 1988-1989 τα μαθήματα της τρίτης τάξεως και κρίθηκε από το σύλλογο των καθηγητών άξια απολύσεως, με γενικό βαθμό “Καλή” ΔΕΚΑ ΕΠΤΑ και ΤΡΙΑ ΔΩΔΕΚΑΤΑ και διαγωγή ΚΟΣΜΙΩΤΑΤΗ, θέτοντας την στρογγυλή σφραγίδα του Γυμνασίου, κάτω δε από το κείμενο αυτού κατ’ απομίμηση τις υπογραφές του Διευθυντή, του Υποδιευθυντή, του συντάκτη του τίτλου καθώς, πάντα κατ’ απομίμηση, τις υπογραφές πέντε φερόμενων ως καθηγητών του ανωτέρω γυμνασίου, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν, εν αγνοία και χωρίς τη συναίνεσή τους.
Φέρεται παραπέρα να συνυπέβαλε ως απαιτούμενο δικαιολογητικό για την κατάληψη της προαναφερόμενης θέσης Υ.Ε. και εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους 2009 να έκανε εκ νέου χρήση του προαναφερόμενου εξ’ υπαρχής πλαστού απολυτηρίου, προσκομίζοντάς το κατά την εγγραφή της στη γραμματεία της ΕΠΑ.Σ Βοηθών Νοσηλευτών του Γ.Ν. Ρόδου.
Απολογούμενη κατέθεσε ότι ανέλαβε μόνη της την ανατροφή των τριων ανήλικων τέκνων της και προσπαθούσε να βρεί μία σταθερή εργασία προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβίωση των παιδιών της, εντασσόμενη και σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για την εν γένει επιμόρφωσή της.
Παρά τις επίπονες και επίμονες προσπάθειές της, όπως κατέθεσε, κανείς εργοδότης δεν ήθελε να την προσλάβει στην εργασία του, γνωρίζοντας ότι έχει 3 ανήλικα τέκνα, αφού εξ αυτού του λόγου θα ήταν υποχρεωμένος να καταβάλλει αυξημένα επιδόματα τέκνων.
Στο πλαίσιο προκήρυξης του ΑΣΕΠ κατέθεσε, όπως είπε, τον Οκτώβριο του έτους 2006 όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά που είχε στην κατοχή της και συγκεκριμένα τα πιστοποιητικά ότι ήταν τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, διαζευγμένη και μητέρα τριών ανηλίκων τέκνων των οποίων ασκούσε αποκλειστικά την επιμέλεια και μακροχρόνια άνεργη.
Διορίστηκε τον Μάιο του έτους 2008 ως βοηθητικό προσωπικό στο θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων παίδων.
Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, ενεγράφη και φοιτεί στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ρόδου παρακολουθώντας το Β’ κύκλο σπουδών.
Υποστήριξε ότι προκύπτει η ανυπαρξία δολίας προαιρέσεώς της για την εξαπάτηση της επιτροπής τονίζοντας ότι πέτυχε την διεκπεραίωση όλων των δοκιμασιών και εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε, ενώ ήταν άριστη η διαγωγή της, αλλά και ο ζήλος και η αφοσίωση της στην εργασία της, έχοντας στον φάκελλο της ουκ ολίγους ηθικούς επαίνους.
Τόνισε επίσης ότι η πράξη, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν κακουργηματική πλαστογραφία αλλά επί το ορθότερο ως πλαστογραφία πιστοποιητικού, η οποία είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου τυγχάνει παραγεγραμμένη.
Ως συνήγορος υπεράσπισής της παρίσταται ο δικηγόρος κ. Στέλιος Κιουρτζής.