Επίκαιρο ή όχι καλούμαστε να αναδείξουμε θέματα άνισων συμπεριφορών δε διάφορους χώρους όπως στους χώρους εργασίας. Η μεγάλη διάσταση που δόθηκε στο θέμα του χαμού της βασίλισσας της Αγγλίας και η διαδοχή του στέμματος από τον πρωτότοκο γιό της μοιραία μας οδηγεί σε ατυχείς συγκρίσεις στην Ελληνική πραγματικότητα που ζούμε. Συγκρίσεις που μοιραία γίνονται εξαιτίας
Μοιραζόμαστε από κοινού τους χώρους εργασίας και προσπαθούμε να συνυπάρξουμε σε δύσκολες συνθήκες και μέσα σ’ όλα αυτά να δεχόμαστε συμπεριφορές Μobbing από συναδέλφους ή μη.
Μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βοηθούσε να κατανοήσουμε όλοι τι εστί Mobbing. Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ sic “Με τον όρο mobbing (από το αγγλικό ρήμα <mob> που σημαίνει επιτίθεμαι, περικυκλώνω, ενοχλώ) εννοείται η ηθική παρενόχληση εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους. Είναι δηλαδή κάθε καταχρηστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με λόγια, πράξεις, γραπτά μηνύματα και μπορεί να ζημιώσει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα του ατόμου, να θέσει σε κίνδυνο την εργασία του ή να διαταράξει το εργασιακό κλίμα. Πρόκειται για συστηματική, μεθοδική και συνεχή (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και για μεγάλο χρονικό διάστημα) άσκηση ψυχολογικής βίας, ηθικής βίας, διαμόρφωση εχθρικού και ταπεινωτικού εργασιακού περιβάλλοντος, για την επιβολή διακριτικής μεταχείρισης και τρομοκρατίας, που προσβάλει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια, τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα του εργαζόμενου και οδηγεί συχνά σε ολοκληρωτική εξάντληση (burn-out) του εργαζόμενου, προκειμένου να εξαναγκαστεί σε παραίτηση. Η ηθική παρενόχληση στο χώρο εργασίας παίρνει τη μορφή ταπεινωτικής συμπεριφοράς, άνισης μεταχείρισης, προσβολών, απομόνωσης, εξώθησης σε σφάλματα, απειλών, άσκησης ψυχολογικής βίας, ανάθεσης υπερβολικού όγκου εργασίας σε συνδυασμό με κακόβουλα σχόλια για την δήθεν ελλιπή απόδοση, τοποθέτησης σε θέση «ψυγείο» χωρίς καθήκοντα και αντικείμενο εργασίας κ.ά.»
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται στα θύματα της ηθικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. sic «Θύμα ηθικής παρενόχλησης μπορεί να πέσει κάθε εργαζόμενος. Το mobbing προκαλείται είτε από τους εργοδότες, είτε και από εργαζόμενους σε βάρος άλλων εργαζομένων. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι εκδήλωσης της ηθικής παρενόχλησης, μεταξύ των οποίων: α) η κάθετη από προϊστάμενο προς υφιστάμενο (που είναι η πιο συνήθης μορφή). Ο προϊστάμενος χρησιμοποιεί την εξουσία του και επιβάλλεται, οι δε εργαζόμενοι τον ανέχονται από φόβο. (β) η παρενόχληση μεταξύ συναδέλφων, φαινόμενο που μπορεί να οφείλεται σε προσωπικές εμπάθειες, στον ανταγωνισμό κλ.π. (γ)η παρενόχληση, αντίστροφα, από υφιστάμενο ή ομάδα υφισταμένων προς προϊστάμενο (η οποία συνιστάται σπανίως)».
Οι συγκεκριμένες πληροφορίες μπορούν ν’ αναζητηθούν στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα www.kepea.gr Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος είτε σε άλλες ηλεκτρονικές σελίδες πληκτρολογώντας τη λέξη Mobbing στις μηχανές αναζήτησης.
Βέβαια να προσθέσουμε ότι ζούμε σε μία κοινωνία αρκετά δημοκρατική όπου η συνοχή των μελών της συνιστά την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων των ατόμων που την απαρτίζουν. Πολλές φορές όμως νιώθουμε ότι υπάρχουν άτομα τα οποία επηρεασμένα ενδεχομένως από τα πρότυπα άλλων χωρών όπως πχ αυτών που διοικούνται ακόμα και σήμερα από “βασιλιάδες” θεωρούν τον εαυτό τους άτομα “ανώτερης κάστας” και αυτό εκφράζεται λανθασμένα σε κάθε έκφραση της κοινωνικής τους ζωής. Βέβαια ας μη λησμονούμε ότι και οι βασιλιάδες είναι κάτοχοι αξιωμάτων που τους κυρίως λόγω κληρονομικής διαδοχής.
Η αποδοχή των συνανθρώπων μας και η ενσυναίσθηση θα μας βοηθούσε να κατανοήσουμε τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας ξεχωριστά και που κάνει την καθημερινότητά του αφόρητη. Μια καλή κουβέντα ευγένειας οπωσδήποτε θα ήταν απέφερε καλύτερα αποτελέσματα και θα βοηθούσε σε καλύτερες συνεργασίες και επικοινωνία από μια κουβέντα εκφοβισμού και απαξίωσης.
Ελένη Ν. Καραγιάννη
Αθλήτρια Τριάθλου