ο δυναμικό comeback του ελληνικού τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα επιβεβαιώνει η επιβατική κίνηση του οκταμήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece, με τον αριθμό των διακινηθέντων ταξιδιωτών να υπερβαίνει τα 22,2 εκατ. και να σημειώνει για πρώτη φορά από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού θετικό πρόσημο σε ετήσια βάση συγκριτικά με το 2019.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων ταξιδιωτών στα 14 αεροδρόμια κατέγραψε άνοδο κατά 2,2% το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2019, όταν είχε διαμορφωθεί σε 21,7 εκατ.
Ο Αύγουστος διατήρησε τον θετικό ρυθμό των δύο προηγούμενων μηνών, του Ιουνίου και του Ιουλίου, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 9,4% συγκριτικά με το 2019, με τη διεθνή κίνηση να ξεπερνά τα προ πανδημίας νούμερα κατά 12,1%, στα 5,2 εκατ., και την κίνηση εσωτερικού να υπολείπεται ακόμα σε ποσοστό 5,7% και να ανέρχεται στις 784 χιλιάδες.
Υπενθυμίζεται, πάντως, με βάση τα τελευταία στοιχεία, πως τόσο σε μηνιαία βάση όσο και σε επίπεδο οκταμήνου το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεπεράσει τα νούμερα του 2019, παρά το γεγονός ότι η ψαλίδα περιορίζεται σταδιακά.
Κερδισμένοι και χαμένοι
Υψηλές επιδόσεις, με διψήφια άνοδο σε σχέση με το 2019, σημείωσαν τον πιο «θερμό» μήνα του καλοκαιριού προορισμοί πρώτης γραμμής, όπως τα Χανιά (16,9%), η Κέρκυρα (20,2%), η Μύκονος (13,7%), η Σαντορίνη (39,8%) και η Σκιάθος (18,4%), ενώ και το αεροδρόμιο του Ακτίου ενισχύθηκε σημαντικά με αύξηση 22,9%.
Μονοψήφια άνοδο κατέγραψαν τα αεροδρόμια της Κεφαλονιάς (9,7%), της Ζακύνθου (7,3%), της Ρόδου (5,1%), της Κω (2,9%) και της Σάμου με οριακή άνοδο 0,2%. Στον αντίποδα, με μείον ολοκληρώθηκε ο Αύγουστος για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη (-8,3%), την Καβάλα (-10,7%) και τη Μυτιλήνη (-10,9%). Εντυπωσιακή, πάντως, ήταν η άνοδος σε ποσοστό 70,5% που κατέγραψε τον Αύγουστο η διεθνής κίνηση στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, η οποία, άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι φορείς του νησιού έχει ξεπεράσει το 2019 τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο εισπράξεων.
Αντίστοιχη ήταν, την ίδια στιγμή, η εικόνα και σε επίπεδο οκταμήνου, με τη διεθνή επιβατική κίνηση να ξεπερνά τα προ πανδημίας επίπεδα σε ποσοστό 6,4% και την κίνηση εσωτερικού να υστερεί κατά 12,7% σε σχέση με το 2019. Η Καβάλα (-20,6%), η Θεσσαλονίκη (-16,6%), η Μυτιλήνη (-13,7%) και η Σάμος (-5,7%) ήταν οι 4 προορισμοί που έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου έναντι του 2019.
Αυξημένος τόσο σε μηνιαία βάση (14,7%), όσο και σε επίπεδο 8μήνου (10,1%) ήταν ο αριθμός των διεθνών πτήσεων γεγονός που επιβεβαιώνει την ισχυρή ζήτηση της Ελλάδας ως προορισμού και τη βούληση των αεροπορικών εταιρειών να ενισχύσουν το μερίδιό τους διευρύνοντας το δίκτυό τους.
Στην κορυφή, τώρα, των χωρών-πηγών εισερχόμενου τουρισμού για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια διατηρήθηκε η Βρετανία, με τη Γερμανία να έπεται και την Ιταλία να συμπληρώνει την τριάδα. Πολωνία και Γαλλία ακολούθησαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, ενώ μεγάλος αριθμός ταξιδιωτών προήλθε και από Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Τσεχία.