Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας υποσχέθηκε η Γερμανία να πληρώσει για τα προβλήματα που δημιούργησε στους Τούρκους, προβλήματα τα οποία επέφεραν πολύμηνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του σταθμού Ακούγιου
Η πολιτική «κυρώσεων» της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας απειλεί για άλλη μία φορά να πληγώσει τις σχέσεις των δύο κρατών, αναφέρει ο ξένος τύπος τις τελευταίες ημέρες. Αφότου το Βερολίνο άσκησε βέτο στην εξαγωγή ευρωπαϊκών μαχητικών τύπου Eurofighter Typhoon στην τουρκική πολεμική αεροπορία, τώρα η γερμανική κυβέρνηση μπλοκάρει την παράδοση κρίσιμων εξαρτημάτων που απαιτούνται για την κατασκευή του τουρκικού πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου.
Τι Γράφει ο Ξένος Τύπος για τις Σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας;
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με νέο άρθρο της διάσημης The EurAsian Times, η γερμανική εταιρεία Siemens Energy δεν έχει παραδώσει στην Τουρκία εξαρτήματα ζωτικής σημασίας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Ακούγιου. Η εν λόγω κίνηση της Γερμανίας έχει προκαλέσει πονοκεφάλους και πολλές καθυστερήσεις στο τουρκικό πρόγραμμα.
Ο Alparsan Bayraktar, υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, δήλωσε σε τουρκικό ειδησεογραφικό μέσο πως η άρνηση παράδοσης των εξαρτημάτων από την γερμανική εταιρεία θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση έναρξης του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα του εργοστασίου Ακούγιου. Μάλιστα ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως η καθυστέρηση αυτή θα διαρκέσει ολόκληρους μήνες.
Σύμφωνα με τον Bayraktar, ο λόγος της νέας γερμανικής απόφασης είναι καθαρά «πολιτικός», όπως αποκάλυψε η γερμανική πλευρά κατά την διάρκεια επίσημης επικοινωνίας.
Εμείς να σας ενημερώσουμε πως αυτήν την στιγμή λέγεται πως έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του 90% του σταθμού Ακούγιου, του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής της Τουρκίας. Από τις γερμανικές κυρώσεις επηρεάστηκε μόνο η τελευταία φάση του προγράμματος κατασκευής του έργου.
Το συνολικό κόστος της υποδομής υπολογίζεται πως ανέρχεται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Όταν ολοκληρωθούν και οι 4 αντιδραστήρες των 1.200 μεγαβάτ, ο σταθμός του Ακούγιου αναμένεται να καλύπτει το 10% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας.
Όπως αναφέρει η The EurAsian Times, ο Bayraktar υποσχέθηκε πως η γερμανική εταιρεία Siemens θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που δημιουργεί στην τουρκική πλευρά.
Από ότι φαίνεται αυτήν την περίοδο οι Τούρκοι μελετούν εναλλακτικές επιλογές. Εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθευτούν τα απαραίτητα εξαρτήματα από την Ρωσία ή την Κίνα, έτσι ώστε να παρακάμψουν τις γερμανικές «κυρώσεις».
Πηγή: pentapostagma.gr