«Παρακολουθούμε το θέμα εισχώρησης τζιχαντιστών μέσω των μεταναστευτικών ροών. Υπάρχει μία στενότερη συνεργασία της πρώην ΕΥΠ με την ΕΛ.ΑΣ. όπως και με άλλες χώρες. Έχουμε το νου μας, παρακολουθούμε καταστάσεις και πρόσωπα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, επιβεβαιώνοντας το σημερινό ρεπορτάζ του TheTOC σχετικά με τις ανησυχίες των διωκτικών αρχών μετά την αιματηρή επίθεση στην Τουρκία.
«Καρφιά» σε προκατόχους
Επιβεβαίωσε επίσης τη διάλυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, με στόχο την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και τον «δημοκρατικό έλεγχο», με το προσωπικό της να «μετακομίζει» στα ΜΑΤ, στις ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας» και σε υπηρεσίες αστυνόμευσης. Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός τόνισε ότι «δεν μας φταίνε οι άνθρωποι και οι μηχανές, αλλά κάποιες εντολές και κατευθύνσεις, που έλαβαν στο παρελθόν» εξαπολύοντας καρφιά για προκατόχους του. Ο αρμόδιος υπουργός συμβούλευσε τους αστυνομικούς να μην «φορτώνουν» τα κατηγορητήρια ανήλικων και ενήλικων συλληφθέντων με… εκδικητικά κριτήρια αλλά να αποδίδουν τις κατηγορίες που προκύπτουν από τα στοιχεία της έρευνας.
Από τα «βέλη» του κ. Τόσκα δεν ξέφυγε η Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας, η πρώην ΕΥΠ, και κυρίως οι αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρέπει να στελεχωθεί με προσωπικό που θα διαθέτει την απαιτούμενη μόρφωση να ανταποκριθεί στις σημερινές συνθήκες ασφαλείας. Επεσήμανε επίσης ότι και ο συνδικαλισμός στην πρώην ΕΥΠ είναι ιδιόμορφος χωρίς να θέλει να επεκταθεί παραπάνω.
Η «ελίτ αστυνομία»
«Είδα τον ταλαιπωρημένο διοικητή του hot spot στη Μόρια Λέσβου να λειτουργεί με τεράστιο ηθικό όπως και ο νεαρός διοικητής του Α.Τ. Λέρου που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μεγάλες μεταναστευτικές ροές συγκριτικά με τη δύναμη και το μέγεθος του νησιού. Σε αυτό το πεδίο χρειάζεται ενίσχυση των υπηρεσιών για την εκτέλεση της αποστολής τους με αλλαγές προς μια σύγχρονη αστυνομία σε ένα τέτοιο περιβάλλον με σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης χωρίς καμία αποδοχή της βίας. Υπήρχαν αστυνομικές δομές των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν δημιουργήσει ‘ελίτ’ αστυνομία. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε 70 πυροτεχνουργούς την ώρα που έχει 12 το Λονδίνο. Κάποιοι απολάμβαναν προνόμια που τώρα δεν υφίστανται. Το ίδιο συμβαίνει με 2.700 αστυνομικούς, συνοδούς ασφαλείας επισήμων, που κάνουν και δουλειές, οι οποίες τους υποτιμούν. Δεν μπορώ να ανεχθώ αστυνομικούς «ορντινάτσες» των πολιτικών» είπε ο κ. Τόσκας επιχειρώντας να δικαιολογήσει την ανάγκη αναδιάρθρωσης-αναδιάταξης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ..
Η σχετική προεργασία έχει γίνει όπως και συναντήσεις με φορείς, ενώ οι προτάσεις των Αστυνομικών Διευθύνσεων ολοκληρώνεται στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και μετά θα ακολουθήσει ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και διαβούλευση.
«Που το πάμε; Δεν το πάμε να δημιουργήσουμε ένα Police State, ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος αλλά να βελτιώσουμε της υπηρεσίες προκειμένου τηρηθούν οι κανόνες, οι νόμοι, απαραίτητες προϋποθέσεις για μια καλύτερη δημοκρατία. Αναδιοργάνωση όχι για οικονομία και εξασφάλιση χρημάτων αλλά αποτελεσματικότερη λειτουργία στο πλευρό του πολίτη, όχι Α.Τ. των 8-10 ατόμων, σκοποί, ταυτότητες και διαβατήρια, χωρίς αστυνόμευση. Θέλουμε λιγότερη καταστολή και περισσότερη αστυνόμευση σε φτωχές συνοικίες χωρίς υποβάθμιση των υπηρεσιών της και φυσικά όχι κουκουλώματα» είπε ο αρμόδιος υπουργός.
thetoc.gr