Διευκρινίσεις για την θέση που επέλεξε να τηρήσει στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου ως προς την ψήφιση της πρότασης της δημοτικής αρχής για την ανάθεση του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτη, έδωσε μέσω της «δ» ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και της παράταξης ‘Ροδίων Όραμα’ κ. Στράτος Καρίκης.
«Ο κ. δήμαρχος και η παράταξή του πρέπει να μάθουν ότι στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, υπάρχει κριτική. Μέσα από αυτή την διαδικασία, το σίγουρο είναι ότι θα προκύψουν και θετικά αποτελέσματα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να αποδεχθεί την κριτική από εμάς. Ακόμη κι από εμένα, θα έλεγα, που πάντα κρατώ χαμηλούς τόνους. Το ζητούμενο παραμένει: τι θα γίνει με την καθαριότητα στο νησί μας, στα επόμενα τρία χρόνια; Είναι γνωστό ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός απέτυχε για συγκεκριμένους λόγους, με συνέπεια να ζήσουμε φέτος μια τραγική χρονιά, όπου σε όλες τις περιοχές τα σκουπίδια ήταν στοιβαγμένα επί μέρες. Η εικόνα του νησιού ήταν πράγματι πολύ άσχημη και αυτό δυστυχώς, πέρασε στο εξωτερικό από τους επισκέπτες μας. Εμείς περιμέναμε μια εισήγηση που θα έδινε τα εχέγγυα ότι αυτός ο διαγωνισμός θα προχωρήσει κανονικά και τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, θα έχουμε υπηρεσίες καθαριότητας, αντάξιες του τουριστικού και κοινωνικού σκοπού για το νησί μας. Δυστυχώς, αποδείχθηκε γι’ ακόμη μια φορά ότι εξ αρχής ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες έκαναν σωστά την δουλειά τους, ούτε η δημοτική αρχή έλεγξε τις διαδικασίες από την αρχή. Τελικώς, αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε εισήγηση της νομικής υπηρεσίας ώστε να παρέχονται οι διαβεβαιώσεις ότι έχει ελεγχθεί η διαδικασία και ότι ο διαγωνισμός θα φτάσει στο τέλος του χωρίς προβλήματα. Εν τέλει και ο υπηρεσιακός δεν απάντησε σε συγκεκριμένα ερωτήματά μου», δήλωσε ο κ. Καρίκης.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Καρίκης –με τον οποίο συμφώνησαν και οι άλλες παρατάξεις- έθεσε μια σειρά από ερωτήματα στον υπηρεσιακό εκπρόσωπο κ. Ρόδη, για τα οποία δεν έλαβε επαρκείς απαντήσεις.
Παράλληλα, ο κ. Καρίκης εκτίμησε πως ήταν λάθος να έρθει προς ψήφιση μαζί με το έργο της καθαριότητας και το ΚΔΑΥ (Κέντρο Διανομής Ανακυκλώσιμων Υλικών).
«Αυτά θα είναι χρήματα του δημοσίου, των πολιτών και πρέπει μέχρι το τελευταίο ευρώ να ξεκαθαρίζεται πού πηγαίνουν. Η διαδικασία για το ΚΔΑΥ δεν μπορεί να πάει ‘πακέτο’ με το έργο της σύναψης σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας. Εκτός από το ό,τι δεν συμφωνούμε κατ’ ουσίαν, στην πράξη θα φανεί πολύ σύντομα ότι θα μπλοκάρει τον διαγωνισμό στα επόμενα βήματα. Αυτά μας δημιουργούν αγωνία: όχι μόνον όσον αφορά την εξέλιξη του διαγωνισμού, αλλά και για τα χρήματα τα οποία θα δοθούν, να ανταποκρίνονται στο παραγόμενο έργο. Οι προβληματισμοί οι δικοί μου, είναι σε συνάρτηση και με τους συναδέλφους της μειοψηφίας καθώς μιλάμε για έναν ‘γιγάντιο’ διαγωνισμό σε έξι τομείς – αντικείμενα που μετά βεβαιότητας θα μπλοκαριστεί είτε στο ελεγκτικό συνέδριο είτε στις επόμενες κινήσεις. Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι όχι μόνον φέτος, αλλά εάν δεν βρεθεί λύση, για τα επόμενα δύο χρόνια, η Ρόδος θα πνιγεί στα σκουπίδια και δεν θα έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί την κατάσταση. Εάν ακυρωθεί για 2η φορά ο διαγωνισμός, ο κ. δήμαρχος οφείλει να παραιτηθεί! Σκοπός μας δεν είναι να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, αλλά να βρεθεί λύση».
Ο κ. Σάκης Στάγκας
Κατηγορηματικός ως προς τις θέσεις που εξέφρασε, εμφανίσθηκε με δηλώσεις του στην «δ» και ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Σάκης Στάγκας. Όπως ξεκαθάρισε, οι προφερόμενες υπηρεσίες καθαριότητας έχουν πάντα ανταποδοτικό χαρακτήρα ως προς τους δημότες, ενώ επέμεινε ότι ήταν ‘μέγα λάθος’ που ήρθε προς ψήφιση η σύναψη δημόσιας σύμβασης για παροχή υπηρεσιών καθαριότητας μετά από διενέργεια διεθνούς ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού ‘πακέτο’ με το ΚΔΑΥ.
«Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, εκτιμώ ότι έπρεπε να είναι μόνον ένα το θέμα συζήτησης και ψήφισης. Δηλαδή, το θέμα της αποκομιδής απορριμμάτων και το σύνολο της εισήγησης όπως ήρθε. Δυστυχώς, τόσο για την καθαριότητα στο νησί της Ρόδου που βρίσκεται σε απαράδεκτη κατάσταση καθώς και σε πολλά άλλα θέματα που ζητήσαμε να έρθουν σε ξεχωριστές συνεδριάσεις, όπως η Μεσαιωνική Πόλη, ο Τουρισμός κ.λπ. δεν έχει γίνει τίποτε. Όσον αφορά την πρόσφατη συνεδρίαση, βλέπουμε ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της μειοψηφίας», τόνισε ο κ. Στάγκας.
Τα «καυτά ερωτήματα»
Ο κ. Στάγκας, ξεκαθάρισε πως τέθηκαν ερωτήματα για τα οποία δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις όπως α. σε ποιο ποσοστό θα συμμετέχει ο μελλοντικός ιδιώτης για την αποκομιδή και το ΚΔΑΥ και τις άλλες υπηρεσίες, β. ποιο ποσοστό θα αναλάβει ο Δήμος Ρόδου με τα δικά του μέσα, γ. ένα έργο της τάξης των 17εκ. ευρώ για 3+1 χρόνια, πώς θα λειτουργήσει ανταποδοτικά προς τον δημότη, δ. γιατί δεν υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις, ε. εάν θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν οι εταιρείες που συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό στ. πώς θα γίνουν οι προσλήψεις καθώς δεν θα υπάρχει περιθώριο για προσλήψεις εποχιακών ζ. όταν φύγει ο ιδιώτης τα μηχανήματα θα μείνουν στον Δήμο Ρόδου;
«Με ποιαν λογική συμπεριλήφθηκε το ΚΔΑΥ στην συνεδρίαση και ειπώθηκε ότι η σύμβαση θα έχει ισχύ από την 01.01.2017 έως και το 2019, από την στιγμή που με μαθηματική ακρίβεια ΔΕΝ υπάρχει καμία περίπτωση να εγκατασταθεί ο εργολάβος μέχρι τότε με αυτά τα στάνταρ που ακολουθεί ο διαγωνισμός; Κι αυτό το λέω, διότι εάν συμβεί το παραμικρό λάθος, τότε θα φτάσει στο ελεγκτικό συνέδριο και θα ‘μπλοκάρει’ για έναν χρόνο. Συνεπώς, ολόκληρο το νησί δεν θα έχει καθαριότητα για τα δύο επόμενα χρόνια!!!»
Ο κ. Στάγκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι μοναδική λύση για να μην εμπλακεί το έργο είναι να γίνει ο διαγωνισμός με τον γνωστό τρόπο, ενώ για το ΚΔΑΥ είπε ότι δεν είναι ούτε ολοκληρωμένο, ούτε λειτουργικό –συνεπώς δεν μπορεί να παραχωρηθεί από την στιγμή που δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο και μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, απαιτείται πολύς χρόνος.
Ο Γιώργος Υψηλάντης
Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης αναφέρει μεταξύ άλλων των εξής:
«Για μια ακόμα φορά, στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα! Αυτό είναι το συμπέρασμα από την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφορικά με το διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας. Τι τους είπαμε; Τους είπαμε ότι τα στοιχεία της εισήγησης είναι μαγειρεμένα. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Τους το είχαμε ξαναπεί τεκμηριωμένα με αριθμούς και στον πρώτο διαγωνισμό, που κατέληξε σε φιάσκο. Δεν μπήκαν στον κόπο να τα ξαναδούν. Κατά τα άλλα «σωστές οι παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης», λέει ο κ. δήμαρχος. Μα αφού είναι σωστές, γιατί δεν τις λαμβάνουν υπόψη τους; Είναι δυνατόν να λέει η εισήγηση, ότι για τις ανάγκες αποκομιδής απαιτείται να γίνονται 19.968 βάρδιες απορριμματοφόρων οχημάτων διαφόρων τύπων ετησίως, που με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς μπορούν να αποκομίσουν 160.000 τόνους σκουπίδια; Όταν το σύνολο των απορριμμάτων του νησιού δεν ξεπερνά κατά μ.ο. τους 96.000 τόνους/έτος; Αν δεν είναι μαγείρεμα αυτό, ειδικά όταν το έχουμε ξαναπεί, τότε τι είναι; Είναι δυνατόν να λέει η εισήγηση ότι το ΚΔΑΥ θα έχει 13 εργαζόμενους και ότι το κόστος μισθοδοσίας θα είναι 431.940€ το χρόνο; Θα παίρνει δηλαδή 2.769€ το μήνα ο κάθε εργαζόμενος; Σήμερα; Αυτά είναι δυο μόνο χαρακτηριστικά στοιχεία, αυτού που αποκαλέσαμε μαγείρεμα. Σε τι εξυπηρετεί όλο αυτό, γιατί το χρειάζονται; Η στόχευση είναι συγκεκριμένη. Η καθαριότητα πρέπει να δοθεί αμέτι-μουχαμέτι σε εργολάβο. Και για να γίνει ανώδυνα, χωρίς να καταλάβουν οι Ροδίτες τι συμβαίνει, πρέπει να «τεκμηριώσουν» δήθεν, ορισμένα πράγματα».