Συνεντεύξεις

K. Σφυρίου: «Υπάρχει τάση στροφής πολλών πολιτών από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Στην διαπίστωση ότι υπάρχει μια τάση στροφής πολλών πολιτών, από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, προς το Κίνημα Αλλαγής -όπως πρόσφατα δήλωσε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κα Φώφη Γεννηματά- προβαίνει σε συνέντευξή του στην ‘δημοκρατική’ ο πρώην υπουργός και βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Κοσμάς Σφυρίου.
Επιπροσθέτως, ο κ. Σφυρίου, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί (υπό προϋποθέσεις) να καταταγεί μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων στα Δωδεκάνησα κι επομένως να αναδείξει δύο βουλευτές ενώ για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, τον Μάιο του 2019, θεωρεί πως οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις, τόσο στον Δήμο, όσο και στην Περιφέρεια, έχουν μπροστά τους μια πρόκληση και μια μεγάλη ευθύνη, να πολιτευτούν με την αντίληψη της εφαρμογής της απλής αναλογικής.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ στο θέμα των συντάξεων. Πώς σχολιάζετε αυτό το θέμα;
Υποθέτω, ότι η ερώτησή σας αναφέρεται στις ήδη ψηφισμένες νέες περικοπές από την 1η/1ου/2019. Υποστηρίζω, ότι αυτές οι νέες περικοπές ήταν συνειδητή επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των συναρμόδιων υπουργών του από το 2016, γιατί από τότε ψηφίστηκαν με τον λεγόμενο «νόμο Κατρούγκαλου». Και επιβεβαιώθηκαν νομοθετικά (με την ψήφο της πλειοψηφίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α & ΑΝ.ΕΛ στην Βουλή), μέχρι και την τελευταία αξιολόγηση του 3ου μνημονίου. Το ό,τι η κυβέρνηση καλλιεργεί συστηματικά (επί τόσους μήνες) την προσδοκία να μην περικοπούν την 1η/1ου /2019, είναι προφανές, ότι το κάνει από πολιτική ανάγκη, ενόψει των επικείμενων εκλογών. Ισχυρίζεται, ότι το διαπραγματεύεται με την «τρόϊκα» των δανειστών… Όμως, ο ισχυρισμός αυτός διαψεύδει «την Ιθάκη» του πρωθυπουργού, πως, τάχα, τελείωσε το μνημόνιο στις 20 Αυγούστου.
• Πρόσφατα η κα Γεννηματά είπε πως «ο κόσμος επιστρέφει μαζικά σ’ εμάς». Έχετε τέτοια αίσθηση κ. Σφυρίου, ότι υπάρχει τάση επιστροφής στον χώρο σας;
Ναι, υπάρχει τάση στροφής πολλών πολιτών, από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, προς το Κίνημα Αλλαγής. Κι αυτό γιατί, όλα, όσα δημαγωγικά υπόσχετο ο κ. Τσίπρας το 2015, για να προσελκύσει ψηφοφόρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ, όχι μόνο δεν εφαρμόστηκαν, αλλά έγιναν ακριβώς τα αντίθετα. Αυτό το αναγνώρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού – στην Βουλή – το απέδωσε στις «αυταπάτες» που είχε τότε.
Έτσι διαμορφώθηκε το ισχυρό ρεύμα δυσαρέσκειας. Kαι ένα μέρος των δυσαρεστημένων πολιτών στρέφεται προς το Κίνημα Αλλαγής. Αυτό θα αυξάνεται, όσο θα κατασταλάζουν οι αναποφάσιστοι προοδευτικοί πολίτες, παρά την τακτική της ακραίας πόλωσης, που έχουν επιλέξει, τόσο η Ν.Δ, όσο και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Οι δημοσκοπήσεις σάς δίνουν αρκετά χαμηλά ποσοστά. Είστε αισιόδοξοι, ότι θ’ ανεβάσετε τον «πήχη», μέχρι την κάλπη;
Είναι γνωστό, πως όλες οι δημοσκοπήσεις καταμετρούν και εκτιμούν προτιμήσεις πολιτών, την στιγμή που απαντούν στα ερωτηματολόγια. Αυτό δεν σημαίνει, ότι αυτές θα είναι και οι επιλογές τους, την ώρα της κάλπης. Γι’ αυτό και η σημασία τους (που βέβαια έχει αξία) είναι σχετική. Είμαι αισιόδοξος, πως όταν οι προγραμματικές θέσεις του Κινήματος Αλλαγής – τους επόμενους μήνες – συζητηθούν με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, σε όλη την χώρα, το ποσοστό θα ανέβει σε διψήφιο μέγεθος και το Κίνημα Αλλαγής θα δικαιούται την τρίτη εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Είναι πολύ σημαντικό, να σκεφθούν όλοι οι πολίτες, πως η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια, γιατί αδυνατούσε να αντλήσει χρήματα από τις «αγορές» και σήμερα, καθώς και τους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές, είναι ακόμη έξω από τις «αγορές», για να αναχρηματοδοτεί (όπως κάνουν όλες οι χώρες) το δημόσιο χρέος και ταυτόχρονα έξω από πρόγραμμα στήριξης.
Αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την αντιμετώπιση των οποίων, η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από εθνική συνεννόηση και πολιτική σταθερότητα. Και αυτή την στρατηγική υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, σε αντίθεση με τη Ν.Δ και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, που με την ακραία πόλωση, που καλλιεργούν καθημερινά, οδηγούν σε καταστροφικό διχασμό.
• Οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί, αναφέρουν πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, για την «επόμενη μέρα» των βουλευτικών εκλογών. Άλλοι μιλούν για συνεργασία με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, άλλοι με τη Ν.Δ. Ποια είναι η άποψη σας;
Η εκλεγμένη από τις κάλπες των 212.000 πολιτών πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επαναλαμβάνει συνεχώς την ομόφωνη απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου (πριν έξι μήνες), για την αυτόνομη πορεία. Η Ελλάδα σήμερα έχει απόλυτη ανάγκη από ένα σοβαρό, προοδευτικό, συναινετικό έθνικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, που δυστυχώς συνεχίζεται. Και για υλοποίηση της απόφασης για αυτόνομη πορεία, το Κίνημα Αλλαγής έχει διαμορφώσει προγραμματικές θέσεις (στο 160 σελίδων ντοκουμέντο του συνεδρίου) και το αναπτυξιακό «πρόγραμμα Ελλάδα». Αυτές τις πολιτικές θέσεις και το πρόγραμμα Ελλάδα θα προτείνει, για να συμβάλει στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση, με εθνική συνεννόηση. Η αιτίαση, πως έχετε ευθύνη να συνεργαστείτε είτε με τη Ν.Δ, είτε με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, για να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη, μας οδηγεί στον προφανή συλλογισμό: μα εξίσου η μεγάλη ευθύνη να ζητηθεί από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και τη Ν.Δ (και τα δύο μνημονιακά κόμματα είναι), να συνεργαστούν μεταξύ τους, για να μη μείνει η Ελλάδα ακυβέρνητη!
• Στις εκλογές, το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να ελπίζει σε περισσότερες έδρες στα Δωδεκάνησα;
Κατά τις προηγούμενες εκλογές του Σεπτέμβρη 2015, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (χωρίς το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ του Παπανδρέου, που δεν συμμετείχε), πήρε στα Δωδεκάνησα 10%, ήλθε τρίτο κόμμα και ανέδειξε έναν βουλευτή (έναν έβγαλε και η Ν.Δ). Στις επόμενες εκλογές, με την ενότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ, με το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ, με την Δημοκρατική Αριστερά και με άλλα κόμματα και κινήσεις πολιτών, ως Κίνημα Αλλαγής μπορεί (υπό προϋποθέσεις) να εκλεγεί μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων στα Δωδεκάνησα και να αναδείξει δύο βουλευτές. Αν το επιτύχει αυτό, δεν θα χάσει την δεύτερη έδρα, παρά μόνο αν τα «τερτίπια» του ισχύοντος εκλογικού νόμου το επιβάλουν…
Σε τοπικό επίπεδο είναι γεγονός, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει παραδοσιακά πολλά και ιστορικά στελέχη, κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με την απλή αναλογική, πώς εκτιμάτε, ότι θα διαμορφωθεί η κατάσταση στον Δήμο Ρόδου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου; Είστε ανοικτοί σε συνεργασίες;
Πρώτα πρέπει να διευκρινιστεί, πως στην αυτοδιοίκηση την ψήφο των πολιτών διεκδικούν αυτοδιοικητικές παρατάξεις, που φυσικά δεν ταυτίζονται (και δεν πρέπει) με τα κόμματα.
Επομένως, το ερώτημα: αν είναι ανοικτές σε συνεργασίες, πιστεύω πως πρέπει να απαντηθούν από αυτές. Και βέβαια, όχι από εμένα ή από το Κίνημα Αλλαγής.
Υποστήριζα πάντοτε – και μπορείτε να βρείτε σχετικές ομιλίες μου στην Βουλή (π.χ την άνοιξη του 1989, κατά την συζήτηση εκλογικού νομοσχεδίου) – πως η εφαρμογή της απλής αναλογικής, προϋποθέτει διάθεση ουσιαστικού διαλόγου, για την εκπόνηση συναινετικού προγράμματος διοίκησης και ανάπτυξης και συνεργασίες. Όχι για την κατανομή αξιωμάτων, αλλά για να διοικείται ένας θεσμός και παράγονται πολλά – θετικά για τους πολίτες και τον τόπο – αποτελέσματα.
Επομένως, οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις, τόσο στον Δήμο, όσο και στην Περιφέρεια, έχουν μπροστά τους μια πρόκληση και μεγάλη ευθύνη, να πολιτευτούν με την αντίληψη της εφαρμογής της απλής αναλογικής που προανέφερα.
Μακριά από εκβιασμούς ή συμφωνίες, για διευθέτηση φιλοδοξιών, απλά και μόνο, για την κατανομή αξιωμάτων. Θα το πετύχουν; Θα δούμε στην πράξη και τότε θα κριθεί, αν καλώς καθιερώθηκε η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου