Έτοιμες να κάνουν αποφασιστικά βήματα για να κλείσουν τις εκκρεμότητες με τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη εμφανίζονται οι τράπεζες.
Τα τραπεζικά ιδρύματα προσφέρουν γενναίες ρυθμίσεις στους πραγματικά αδύναμους ενώ παράλληλα εκκινούν τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Σχεδόν δύο μήνες πριν παύσει η ισχύς οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι έχουν αποφασίσει να λάβουν δράση, προκειμένου να τακτοποιήσουν τα επίμαχα δάνεια, ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» με βάση την τελευταία έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) για τους επιχειρησιακούς στόχους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, άλλωστε, στο σύνολο των χαρτοφυλακίων το 13,9% τελεί υπό νομική «ομπρέλα» (στα τέλη Σεπτεμβρίου το συγκεκριμένο ποσοστό «άγγιζε» το 14,5%), με σχεδόν τρεις στους 10 δανειολήπτες με στεγαστικά να έχουν αιτηθεί ένταξης στο νόμο Κατσέλη.
Στις προστατευτικές του διατάξεις υπολογίζεται ότι έχουν ενταχθεί περίπου 250.000 δανειολήπτες. Από αυτούς ένα 25% έχει ήδη λάβει οριστική απόφαση ή έχει απορριφθεί, με συνέπεια να εκκρεμούν 170.000 με 180.000 υποθέσεις», τονίζουν στον Ελεύθερο Τύπο αρμόδιες πηγές και προσθέτουν: «Σταδιακά τις επόμενες ημέρες και πιο εντατικά από τα τέλη Οκτωβρίου και έπειτα όσοι έχουν επιλεγεί, στο πλαίσιο του διατραπεζικού project, θα δεχθούν πρόταση για “κούρεμα” 80% στα καταναλωτικά δάνεια έως 50.000 ευρώ και 40% – 45% στα στεγαστικά, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το 80% της τρέχουσας αξίας του ακινήτου τους».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η άρση του τραπεζικού απορρήτου, που γίνεται αυτόματα ήδη από τις 15 Σεπτέμβρη, επέτρεψε στα ιδρύματα ένα πιο ενδελεχή… σκανάρισμα στα οικονομικά των δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη. «Οσοι, λοιπόν, αποδεδειγμένα είχαν δόλο δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν -πρόκειται για περίπου 50.000 δανειολήπτες- ενώ εκτός θα μείνουν και εκείνοι οι οποίοι αναμένουν απόφαση από το δικαστήριο έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Στόχος μας, άλλωστε, είναι να βρούμε μία λύση με τους πελάτες, για τους οποίους έχει οριστεί δικάσιμος σε μακρινή ημερομηνία, έτσι ώστε αφενός να αποσυμφορηθούν τα Ειρηνοδικεία και αφετέρου να βελτιωθούν τα δικά μας ποσοστά», εξηγούν χαρακτηριστικά και καταλήγουν: «Οσοι εκπέσουν του νόμου, είτε γιατί αρνήθηκαν την άρση του απορρήτου είτε γιατί έλαβαν απορριπτική απόφαση για άλλο λόγο, θα αναζητηθεί μία εξωδικαστική λύση και εφόσον κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τότε θα εκκινήσουμε τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης».
Σε αντίθεση, πάντως, με τις αρχικές εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, που έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20.000 δανειολήπτες, οι οποίοι έχασαν την προστασία του νόμου, γιατί αρνήθηκαν τον έλεγχο των οικονομικών τους και δη, σε βάθος πενταετίας, τα νέα στοιχεία συντείνουν στο ότι ο αριθμός τους είναι σημαντικά χαμηλότερος, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς τους.