Ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωτερικά “καρφιά”, γκρίνιες και… όλοι κατά Καμμένου

Σε μία από τις δυσκολότερες Κεντρικές Επιτροπές από την στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός είδε τα μέλη του κόμματος του να αλληλοσυγκρούονται, να αμφισβητούν την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση και όλο μαζί να βάλουν εναντίον του Πάνου Καμμένου και της συνεργασίας με του ΑΝΕΛ. Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αναλάβει πυροσβεστικό ρόλο προκειμένου να μην ανοίξουν άλλα εσωκομματικά μέτωπα και μπει το κόμμα σε ένα ατέρμονο κύκλο εσωστρέφειας, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε ακόμα και την μετωπική σύγκρουση με τον κυβερνητικό του εταίρο και έμεινε στις γενικόλογες συστάσεις πως θα «πρέπει να μιλάμε λιγότερο. Το βέβαιο είναι πως το κλίμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι ιδιαιτέρως βαρύ και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, από την στιγμή που σχεδόν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος επιτίθεται εναντίον του Πάνου Καμμένου.

Νίκος Φίλης και Σάκης Παπαδόπουλος ήταν δύο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σήκωσαν το θέμα, θέτοντας ακόμα και το ενδεχόμενο να μπει τέλος στην κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Τα «πυρά» του έριξε ο Σάκης Παπαδόπουλος λέγοντας πως δεν μπορούμε να πάμε μέχρι τον Οκτώβριο με τον Πάνο Καμμένο». Ο βουλευτής από το βήμα του οργάνου αναρωτήθηκε «τι κόμμα θέλουμε να συνεχίζουμε να έχουμε;», τονίζοντας πως δεν γίνεται να είμαστε και με τον Κάτσικη και με τον Δανέλλη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Φίλης, ο οποιος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον εταίρο της κυβέρνησης, λέγοντας πως ο Πάνος Καμμενος είναι θέμα. «Ειναι στοιχείο απολιτικοποίησης να μη συζητάμε αυτό το πρόβλημα μεταξύ μας σήμερα. Ορθώς συνεργαστήκαμε με τον Καμμένο, ήταν θετική και παραγωγική η συνεργασια για συγκυριακούς λόγους βεβαίως. Σήμερα εξαντλεί αυτήν τη δυναμική της αυτή η συνεργασία. Ο Καμμένος θεωρεί ότι θα παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα. Θα απογοητευτεί. Είναι καρικατούρα. Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας να μην υπάρξει παρεμπόδιση του έργου μας».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης πως όταν καταγγέλλουμε τη ΝΔ για εθνολαϊκισμό δεν γίνεται να μην βλέπουμε τον εθνικολαϊκισμό του γείτονα ή του συνεταίρου. Δεν μπορούμε να πάμε να εξαντλήσουμε τη λήξη της θητείας μας χωρίς να έχουμε ξεκαθαρίσει με ποιον και γιατί. Γιατί με τον Πανό Καμμένο να πάμε μέχρι τον Οκτώβριο δεν μπορούμε. Προτείνω η ΚΕ να πάρει ξεκάθαρες θέσεις».

Αιχμές και από την Τασία Χριστοδουλοπούλου για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, την οποία χαρακτήρισε… τραυματική εμπειρία και προειδοποίησε για τους υποψηφίους που θα στηρίξει το κόμμα στις εκλογές, ειδικά στις περιφέρειες. «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε ανθρώπους ως υποψήφιους που δεν συμφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που το λενε είτε ανοιχτά είτε δεν το λένε, που έχουν διαφορετική κατεύθυνση ιδεολογική και πολιτική» υπογράμμισε, ενώ είπε επίσης πως οι πολιτικές συμμαχίες δεν έχουν συζητηθεί.

Περιμένοντας την επιστροφή Καμμένου

Στο Μαξίμου αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επιστροφή του Πάνου Καμμένου στην Αθήνα η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα, για δύο λόγους. Ο πρώτος και ίσως ο πιο βασικός είναι η αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ απέναντι στην ομοβροντία επιθέσεων που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση που απαντήσει τότε θα αρχίσει ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης κάτι που δεν επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του καθώς ήδη το πολιτικό κόστος είναι πολύ σημαντικό. Ο δεύτερος λόγος είναι να κλειστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και την Σύνοδο Κορυφής. Βεβαίως για να υπάρξει το ραντεβού, δεν θα πρέπει να υπάρξει νέος γύρος σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών καθώς σε αυτή την περίπτωση δύσκολα θα πραγματοποιηθεί.

Οι ΗΠΑ, η ΕΡΤ, το εμπάργκο και το Σκοπιανό

Εκτός όμως από το ζήτημα της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ που κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν λίγα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που άσκησαν κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε κρίσιμους τομείς. Ο Θοδωρής Δρίτσας άφησε αιχμές για τις πολύ στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει τελευταία η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ κάνοντας λόγο για «φιλοαμερικανισμό». Από την άλλη ο Νίκος Φίλης επανέφερε το θέμα της ΕΡΤ βάζοντας ουσιαστικά στο στόχαστρο τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά.

Ο πρώην υπουργός το χαρακτήρισε κομβικό θέμα και προειδοποίησε πως το κόμμα θα υποστεί μεγάλη «πολιτική ζημιά». Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής διαφώνησε με το εμπάργκο στον ΣΚΑΙ και ζήτησε να επανεξεταστεί, ενώ η Τασία Χριστοδουλοπούλου βλέποντας τις συμμαχίες με το ΚΙΝ.ΑΛ στις αυτοδιοικητικές εκλογές ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να εξεταστούν οι θέσεις που έχουν οι υποψήφιοι για το Σκοπιανό προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις και πληγεί επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά ο Παναγιώτης Ρήγας υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να φοβάται «το εύρος των συμμαχιών». Ο Τρύφων Αλεξιάδης επιτέθηκε σε υπουργούς που έχουν κλειστές τις πόρτες των γραφείων τους και αλαζονική συμπεριφορά κατηγορώντας τους ότι χαράσσουν προσωπική στρατηγική.

Πηγές thetoc.gr/reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου