Πάντως το επόμενο διάστημα δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο νέων “αφίξεων” στην ομάδα των ανεξαρτήτων βουλευτών. Το κλίμα στα μικρότερα κόμματα είναι βαρύ, καθώς η συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια διαφορετικές απόψεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες.
Σε αυτή τη φάση οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι δέκα, εκ των οποίων οι τρεις προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή. Επομένως μένουν επτά βουλευτές που θα μπορούσαν να αναζητήσουν πολιτικές συμμαχίες, με το βλέμμα των περισσοτέρων να είναι στραμμένο προς τα δεξιά.
Η Κατερίνα Παπακώστα– που μετέχει στην κυβέρνηση- το καλοκαίρι ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος Ν.Ε.Ο (Νέα Ελληνική Ορμή) μιλώντας για την “κοινωνική κεντροδεξιά”. Τα σενάρια στη Βουλή είναι πολλά για τα επόμενα βήματα της και το κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με τον Π. Καμμένο.
Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει άλλωστε δηλώσει “καραμανλικός, όπως ο Αντώναρος και η Παπακώστα”. Ωστόσο υπάρχει διαφορετική προσέγγιση για τη συμφωνία των Πρεσπών, με δεδομένο πως η πρόεδρος του κόμματος Ν.Ε.Ο αναμένεται να υπερψηφίσει, ενώ ο Πάνος Καμμένος έχει πει πως διαφωνεί.
Την ίδρυση της “Δύναμης Ελληνισμού” ανακοίνωσαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος και ο Τάκης Μπαλτάκος. Ο Δ. Καμμένος κάνει λόγο για ένα “δεξιό πατριωτικό μέτωπο” και όπως έχει πει “δεν μπορώ να πω με ποιους συζητάω αλλά στον χώρο είναι και ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Κυριάκος Βελόπουλος”.
Επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος είναι ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τα επόμενα βήματα του. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως προεκλογικά θα μπορούσε να διερευνηθούν σημεία επαφής με τη “Δύναμη Ελληνισμού”.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές, που εξετάζουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα τους. Ο Στάθης Παναγούλης είναι ξεκάθαρα “κοντά” στο Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο ακόμα δεν είναι κλειδώσει το αν είναι στις λίστες με τους υποψηφίους βουλευτές .
Τα σενάρια είναι πολλά για τον Χάρη Θεοχάρη, καθώς κάποιοι θεωρούν πως είναι πιο κοντά στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και κάποιοι άλλοι πως η συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία συζήτηση με το ΣΥΡΙΖΑ. Οι συζητήσεις… φούντωσαν όταν δήλωσε πως θα ψηφίσει υπό προϋποθέσεις την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά έχει επισημάνει πως δεν σκοπεύει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Παράλληλα υπάρχουν και οι θεσσαλονικείς Γιώργος Λαζαρίδης (είχε εκλεγεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες) και Αριστείδης Φωκάς (είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων). Με δεδομένη τη θέση τους για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν στοχεύουν προς την κεντροαριστερά.
Στα πηγαδάκια της Βουλής συζητείται εντόνως το ενδεχόμενο να προσεγγίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψη πως τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν ήδη “βαριά” ονόματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αλλες πληροφορίες ανέφεραν πως μπορεί να υπάρξουν συζητήσεις και με τον Κυριάκο Βελόπουλο, που με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα. Προς το παρόν οι δύο βουλευτές δεν έχουν κάνει αναφορά στα επόμενα βήματα τους.