Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο θέμα των συντάξεων αλλά και στο Μακεδονικό, μιλάει σήμερα σε συνέντευξή του στην ‘δημοκρατική’ ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και τ. πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση, δηλώνει πως ‘αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί – γι αυτό η Ν.Δ. ζητά εκλογές το συντομότερο δυνατό’ ενώ ξεκαθαρίζει τις θέσεις του σχετικά με τις αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας και την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια της χώρας μας.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Πώς βλέπετε τους χειρισμούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο θέμα των συντάξεων; Μπορούν οι συνταξιούχοι να «ελπίζουν» σε κάποια βελτίωση;
Το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιλαμβάνει, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, δύο σενάρια. Ένα με περικοπή των συντάξεων και ένα χωρίς περικοπή. Διότι, παρά το ιδεολόγημα της δήθεν «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, η μη περικοπή των συντάξεων προϋποθέτει συμφωνία με τους «θεσμούς».
Εμείς καταψηφίσαμε την περικοπή, καταθέσαμε και πρόταση νόμου για να μη γίνει και βέβαια ευχόμαστε να επιτευχθεί η αποφυγή της περικοπής έστω και την ύστατη στιγμή. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό, ας σταματήσει η Κυβέρνηση να παίζει με τον πόνο των συνταξιούχων.
Μπορούν οι συνταξιούχοι να ελπίζουν σε οποιαδήποτε βελτίωση με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Να θυμίσω επιγραμματικά ότι η απερχόμενη Κυβέρνηση:
1) Αποφάσισε συνολικά 21 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών,
2) Περιέκοψε με το «νόμο Κατρούγκαλου» κατά 35% τις κύριες συντάξεις και κατά 45% τις επικουρικές για όλους τους νέους συνταξιούχους,
3) Ψήφισε δύο φορές την περικοπή και των παλαιών συντάξεων με εφαρμογή από 1-1-2019,
4) Απέρριψε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη μη περικοπή των συντάξεων.
Για την προεκλογική «παροχολογία» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τους συνταξιούχους, αλλά και γενικότερα τους πολίτες, ισχύει αυτό που καυστικά γράφει ο Αρκάς: «Όταν αυτός που σου πήρε δέκα σου επιστρέφει το ένα, απλώς θέλει να του δώσεις μια ακόμα ευκαιρία για να σου πάρει άλλα δέκα».
• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Πρόγραμμα της ΝΔ για την «επόμενη ημέρα». Εκτιμάτε πως είναι εφικτό και θα οδηγήσει τη Χώρα σε έξοδο από την κρίση και τη βελτίωση της οικονομίας;
Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας βασίζεται σε ένα μελετημένο συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης. Όλες οι ελαφρύνσεις που προτείνουμε είναι στοχευμένες και πλήρως κοστολογημένες. Και έχουν διττό σκοπό. Αφενός να ανακουφίσουν τους πιο βεβαρημένους και αφετέρου να βοηθήσουν την οικονομία μας να ξαναπάρει εμπρός.
Σε αντίθεση με την άκριτη «παροχολογία» του Πρωθυπουργού, που απευθύνεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, τα μέτρα που προτείνουμε, παραδείγματος χάρη για τον ΕΝΦΙΑ, θα επιφέρουν άμεση ελάφρυνση για το σύνολο των φορολογουμένων. Εν προκειμένω, εμείς προτείνουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους, ενώ οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη μερική μείωση που εξαγγέλλουν την αντισταθμίζουν με αύξηση μέσω του φόρου της δήθεν μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Δηλαδή, με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πάλι θα πληγεί το σύνολο της μεσαίας τάξης.
Απέναντι στο λαϊκισμό και την ιδεοληψία της απερχόμενης Κυβέρνησης, εμείς προτάσσουμε την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της Χώρας και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Γι’ αυτό καταρτίζουμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Οι φορολογικές και ασφαλιστικές μειώσεις που έχει επεξεργαστεί η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο θα ανακουφίσουν τους ωφελουμένους, αλλά θα διευκολύνουν σημαντικά και την αύξηση νέων προσλήψεων. Δεν μπορεί να γίνει λόγος για κοινωνική και οικονομική ανάταση της Χώρας χωρίς τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας. Σε αυτό θα συμβάλει και η προσέλκυση επενδύσεων.
• Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το Μακεδονικό μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις εξελίξεις στη χώρα; Κατά την άποψή σας πού θα μας οδηγήσουν αυτά;
Ποτέ στο παρελθόν καμία ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί να εκχωρήσει στο γειτονικό κρατίδιο «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» ταυτότητα. Πρωτίστως γι’ αυτό η Συμφωνία των Πρεσπών απορρίπτεται από τα 3/4 των Ελλήνων πολιτών. Η στάση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία, είτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη φέρει στη Βουλή πριν από τις εκλογές είτε αυτή έρθει προς ψήφιση μετά από αυτές.
Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη γίνει πολύ μεγάλη ζημιά. Και μόνο η υπογραφή της συμφωνίας κινδυνεύει να θεωρηθεί «παραδοχή» των ισχυρισμών της άλλης πλευράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Και αν, παρά τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, η γειτονική Χώρα επιτύχει την αναθεώρηση του Συντάγματός της, τυχόν άρνηση της Ελλάδας να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε διεθνές επίπεδο.
Αν βέβαια η συμφωνία επικυρωθεί από τη Βουλή, η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη. Στην περίπτωση αυτή, οι διεθνούς δικαίου δεσμεύσεις και η αρχή της συνέχειας του κράτους περιορίζουν τις δυνατότητες διαφορετικών χειρισμών. Μια επικυρωμένη διεθνής συμφωνία θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Δεν πρέπει λοιπόν να φτάσουμε στην επικύρωση, καθώς αν δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, με την αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας και «μακεδονικής» γλώσσας ή προϊόντων «μακεδονικής» προέλευσης, η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη.
• Εκλογές άμεσα ή να ολοκληρώσει τη θητεία της η Κυβέρνηση;
Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια προφανή δυσαρμονία του λαϊκού συναισθήματος σε σχέση με την παρούσα σύνθεση της Βουλής. Αλλά και πέρα από τους αριθμητικούς συσχετισμούς ανάμεσα στις διάφορες πολιτικές δυνάμεις, όλες οι βασικές κυβερνητικές επιλογές αποδοκιμάζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Δεν είναι όμως οι δημοσκοπήσεις που μας οδηγούν να ζητάμε εκλογές. Η διακυβέρνηση της Χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη προκαλέσει τεράστια ζημιά σε όλα τα επίπεδα. Και κάθε μέρα που περνάει, η ζημιά πολλαπλασιάζεται. Φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, υπονόμευση του κράτους δικαίου, κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.
Και παρά τις κυβερνητικές φιέστες για τη δήθεν «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», η Πατρίδα μας εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός αγορών, ενώ οι κίνδυνοι για την οικονομία αυξάνονται, από το τραπεζικό σύστημα μέχρι τη ΔΕΗ.
Αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ζητάμε εκλογές το συντομότερο δυνατό ώστε, με ισχυρή πολιτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, να αποκτήσουμε επιτέλους μια κυβέρνηση αντάξια των προσδοκιών του ελληνικού λαού.
• Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε τις αλλαγές στο μάθημα Ιστορίας. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Το μόνο σχόλιο που μπορώ να κάνω στην παρούσα φάση είναι ότι πρόκειται για μια εντελώς θεωρητική και πρόχειρη καταγραφή, καθώς δεν προκύπτει με σαφήνεια το περιεχόμενο των εγχειριδίων και των αποκαλούμενων «θεματικών φακέλων». Παραδόθηκε στον Υπουργό Παιδείας η πρόταση από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τις αλλαγές στη διδασκαλία της Ιστορίας, αλλά πρέπει ο Υπουργός να αποσαφηνίσει:
α) αν, εκτός από την εισαγωγή της Κοινωνιολογίας, πρόθεσή του είναι να μετατρέψει και την Ιστορία σε κοινωνιολογικό μάθημα. Αν δηλαδή η έμφαση στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ιστορία συνδυάζεται με περιορισμό η κατάργηση της διδασκαλίας της πολιτικής ιστορίας,
β) πώς θα κατανέμονται οι ώρες διδασκαλίας μεταξύ εγχειριδίων και θεματικών φακέλων,
γ) ποιες θα είναι οι ειδικότητες των διδασκόντων των θεματικών φακέλων,
δ) τι ακριβώς θα περιέχουν τα νέα βιβλία ιστορίας που προορίζονται για τους μαθητές της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.
Ο υπουργός έχει καθήκον να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα το συνολικό κείμενο της πρότασης.
• Είχατε μιλήσει για «βίαιες μειοψηφίες που λυμαίνονται τα ελληνικά πανεπιστήμια». Η κατάσταση παραμένει η ίδια ή έχει βελτιωθεί από την παρούσα Κυβέρνηση και τι σχεδιάζει η ΝΔ;
Αυτή κατάσταση είναι διαχρονική, αλλά δυστυχώς χειροτέρεψε πολύ τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μολονότι η βία και η ανομία επεκτείνονται πλέον πολύ πέραν των πανεπιστημίων, στα
τελευταία αρνητικός καταλύτης είναι η εσφαλμένη ερμηνεία της έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου. Από θεσμός για τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών εξελίχτηκε σε εγγυητή της ατιμωρησίας. Η ακαδημαϊκή κοινότητα, φοιτητές και καθηγητές, βρίσκεται σήμερα στο έλεος όποιου παρεμποδίζει το επιστημονικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο. Αυτή τη ζοφερή κατάσταση την έζησα για πολλά χρόνια, ως Καθηγητής και Πρόεδρος της Νομικής Σχολής, αλλά και ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντιστάθηκα σε αυτές τις θλιβερές μειοψηφίες και προσπάθησα να μπει επιτέλους μια τάξη, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις δυστυχώς ακύρωσαν κάθε τέτοια προσπάθεια.
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης χρειάζεται πολιτική βούληση. Η «εδαφική εξαίρεση» των πανεπιστημίων από την ισχύ της έννομης τάξης πρέπει να λάβει τέλος. Αν δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε την επέμβαση των κρατικών αστυνομικών δυνάμεων, ας συσταθεί ειδική πανεπιστημιακή αστυνομία, με έλεγχο εισόδου, όπως στα περισσότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Και αυτονοήτως, όποιος παρανομεί, να υφίσταται τις νόμιμες αστικές, ποινικές και πειθαρχικές συνέπειες. Οι φοιτητές μας δικαιούνται μια υψηλού επιπέδου μόρφωση. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να την παρεμποδίζει. Κανείς που την παρεμποδίζει, δεν πρέπει να έχει θέση στο πανεπιστήμιο.