Πραγματοποιήθηκε ημερίδα στη Σύμη στις 10-10-2020 για την καθαρή ενέργεια υπό την αιγίδα της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθαρή ενέργεια. Η τοποθέτησή μου στην εκδήλωση στηρίχθηκε στην συσσωρευμένη εμπειρία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησο καθώς και στην ουσιώδη προσέγγιση των επιμέρους ζητημάτων που προκύπτουν.
Αποτελεί αναγκαιότητα η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και η αποτροπή πραγματικής και αισθητικής υποβάθμισης της μοναδικής αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής και του περιβάλλοντος των νησιών μας από κάθε εσφαλμένη χωροθέτηση εγκαταστάσεων και τεχνικού ή μηχανολογικού εξοπλισμού.
Ολόκληρη η τοποθέτηση καθώς και αυτή των υπολοίπων ομιλητών αποτυπώνεται επακριβώς στο οπτικοακουστικό υλικό που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Symi Tv και υπάρχει δυνατότητα όποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει αυτούσιες τις εργασίες του συνεδρίου συνάγοντας αβίαστα τα συμπεράσματά του. Τις εργασίες της ημερίδας βιντεοσκόπησε επίσης και η Τηλεόραση Κόσμος με τον κ. Λοΐζο Λοΐζο που επίσης προβάλλονται.
Στην διάρκεια της ομιλίας μου, επεσήμανα, διαφοροποιούμενος από τις υπόλοιπες τοποθετήσεις, ότι στη Σύμη και σε όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας, το πρώτο ζητούμενο δεν είναι η καθαρή ενέργεια, υπέρ της οποίας τάσσομαι, αλλά η οικονομία και ο τουρισμός που αποτελεί ζωογόνο δύναμη για την ζωή στο νησί. Όλες οι επιπρόσθετες δράσεις και σχεδιασμοί εντάσσονται στο πλαίσιο ενίσχυσης των υποδομών και του μοναδικού αποτυπώματος των νησιών μας στον κόσμο. Τούτο ισχύει και για την καθαρή ενέργεια που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα με τήρηση κάθε απαραίτητης μέριμνας για να μην αλλοιωθεί η αρχιτεκτονική του τοπίου στο ωραιότερο τμήμα της Μεσογείου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, που ήταν επόμενος ομιλητής αναφέρθηκε στην τοποθέτησή μου και συγκεκριμένα στην διαφοροποίηση ότι πρέπει να προταχθεί η ενίσχυση της οικονομίας και του τουρισμού και για τον λόγο αυτό ανέφερε ότι και εκείνος θα μιλήσει για τον τουρισμό.
Ανέπτυξα επίσης εν συντομία πέραν του θέματος της καθαρής ενέργειας το ζήτημα της «ενεργειακής ασφάλειας» της Ευρώπης και του στόχου σταδιακής απεξάρτησης από ευρύτατες εισαγωγές ενεργειακών πόρων από τρίτες χώρες παραγωγούς υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου όπως η Ρωσία και άλλα κράτη καθώς η αυτάρκεια στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας αποτελεί διαρκές ζητούμενο για όλες τις οικονομίες του πλανήτη και πολύ περισσότερο για μια ένωση κρατών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο συνδέονται άρρηκτα με το θέμα της ενέργειας, ασχέτως εάν ο αναθεωρητισμός και οι επιδιώξεις της γειτονικής Τουρκίας που διαπιστώνουμε και βιώνουμε καθημερινά να ξεδιπλώνονται επικίνδυνα με ένταση και παραλογισμό πέραν των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, έχουν ως κύριο κίνητρο γεωστρατηγικούς στόχους. Αυτό δίνει ιδιαίτερο βάρος σε κάθε συζήτηση και σε κάθε πρωτοβουλία για θέματα ενέργειας γι αυτό και η διοργάνωση της ημερίδας στον Δήμο Σύμης ήταν σημαντική, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκα και επεσήμανα.
Ως προς την θεματολογία της ημερίδας και την καθαρή ενέργεια αναφέρθηκα συγκεκριμένα στην δυναμική και στις δυνατότητες που υπάρχουν υπό τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την επίτευξη του σκοπού και στον θεμελιώδη στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει την βήμα προς βήμα μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και περιορισμό της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα με πολύπλευρο περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος.
Κατά την ομιλία αναφέρθηκα στην πρώτη αφαλάτωση στην Ελλάδα που λειτούργησε στην Σύμη το έτος 1964 δείχνοντας ότι η χώρα μας έχει την δυνατότητα να πρωτοπορεί και να πρωταγωνιστεί σε πολλούς τομείς και αυτό που απαιτείται για να έχει σταθερή πορεία και όχι αναλαμπές είναι συνέπεια και συνέχεια. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Σύμης κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα για το αρχειακό υλικό που προβλήθηκε στην ημερίδα και τον Δήμο της Σύμης για την διοργάνωση στο Κλειστό Γυμναστήριο «Ιωάννης Καπνουλάς».
Εστίασα στο θέμα της ηλεκτροκίνησης και σε μια ακόμα πρωτιά και ταυτόχρονα χαμένη ευκαιρία της χώρας μας όταν λίγα χρόνια αργότερα από τα εγκαίνια της πρώτης αφαλάτωσης στη Σύμη σε ένα άλλο ιστορικό και σημαντικό νησί και πάλι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έγιναν τα αρχικά βήματα για την κατασκευή, λειτουργία και εμπορική παραγωγή του πρώτου Ελληνικού και Ευρωπαϊκού ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Αυτό συνέβη στο μακρινό 1973 με την Enfield Automotive του εφοπλιστή Γιάννη Γουλανδρή στην Σύρο και δείχνει που θα μπορούσε να έχει
φτάσει η χώρα μας αν επένδυε στην καινοτομία, στην δημιουργικότητα και σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Έτσι λοιπόν παραμένει έως σήμερα ζητούμενο η επέκταση της ηλεκτροκίνησης αλλά και γενικότερα της βιομηχανικής παραγωγής στην χώρα.
Τόνισα ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ένας τεράστιος θεσμός, όχι μόνο ως μεγάλη και σημαντική επικράτεια εδαφών και θαλάσσιας επιφάνειας, αλλά και ως δύναμη διακυβέρνησης και για τον λόγο αυτό συμμετέχει ενεργά στην ημερίδα της Σύμης για το οποίο αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμο Σύμης και στους διοργανωτές αλλά και στην συζήτηση για κάθε σοβαρό θέμα που απασχολεί τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, η Περιφερειακή Αρχή και το πολιτικό της προσωπικό, έχει διαρκή παρουσία παντού, παρίσταται και συμμετέχει όπου καλείται και όπου χρειάζεται με τρόπο σοβαρό, ενδεδειγμένο και πολιτικά αποδεκτό.
Αντίθετα η μικροπρέπεια και η μικροπολιτική οδηγεί στον κατήφορο, σε πολιτικά ολισθήματα, στην ισοπέδωση, στον εξευτελισμό και σε παιδαριώδη λάθη. Αυτό συνέβη με την τραγική «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου – Περιφέρεια τεσσάρων εποχών», την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που αναζητώντας απεγνωσμένα τρόπους να κάνει «αντιπολίτευση» μη έχοντας κυριολεκτικά τι να πει, υποβαθμίζει περεταίρω τον ίδιο τον πολιτικό λόγο που η ίδια εκφέρει όπως τον εκφέρει, αλλά και τις εργασίες της σημαντικής ημερίδας, τους συμμετέχοντες σε αυτήν και δυστυχώς για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων.
Με ανακοίνωση που απέστειλε στον Τύπο, η «Συμμαχία» και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ροδιακή, πιθανόν και αλλού, με τίτλο «Απούσα η περιφέρεια από την ημερίδα της Σύμης» επιχειρεί με ωμό προπαγανδιστικό τρόπο που θα ζήλευαν ακόμα και οι εκάστοτε μετρ του είδους διαχρονικά, να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη των νησιών μας και τους πολίτες, παράγοντας την «είδηση» απροσχημάτιστα ψευδώς και συκοφαντικά ότι τάχα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν «απούσα». Κρατάει βέβαια μια πισινή βάζοντας εντός παρενθέσεως σε όσα αναφέρει για «μεγάλη απούσα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία όφειλε να συμμετέχει ενεργά (όχι μόνο με χαιρετισμό) αλλά να στηρίζει πραγματικά τέτοιες δράσεις».
Τι θέλει να πει αλήθεια ο «ποιητής», εμπαθέστατος και φέρων παρωπίδες συντάκτης του κειμένου και της ακραίας παραπληροφόρησης;
Ποιος έκανε χαιρετισμό – και όχι τοποθέτηση;
Ο υπογράφων το κείμενο αυτό Αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Φλεβάρης τοποθετήθηκε αναφέροντας τα παραπάνω.
Αντίθετα το παρευρισκόμενο μέλος της παράταξής σας και συγκεκριμένα ο συνάδελφος κ. Μίλτος Παγκάς έλαβε τον λόγο και απηύθυνε (μόνο) χαιρετισμό! Δεν αναφέρθηκε κανείς στις θέσεις και τις απόψεις της «Συμμαχίας» σας τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Ποιες ήταν οι θέσεις της Συμμαχίας στην ημερίδα, ποιος τις παρουσίασε και τι περιλαμβάνουν;
Ποιος είναι τελικά ο πολιτικός σας λόγος επί τόσο σοβαρών θεμάτων και γιατί τόσο ανεύθυνα και αλόγιστα περνάτε επαίσχυντα και ψευδή μηνύματα του τύπου «απούσα η περιφέρεια»;
Είναι ολίσθημα το να κάνετε ψευτοαντιπολίτευση άνευ λόγου και ουσίας παραποιώντας την αλήθεια. Πόσο μάλλον όταν το οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει ανηρτημένο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σας διαψεύδει οικτρά! Εν πάσει περιπτώσει αυτό είναι δικό σας θέμα πλην όμως σας οφείλεται απάντηση για να καταλάβουν όλοι ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα.
Ο κ. Παναγιώτης Μεγαλούδης άλλωστε στο πρόσωπο του οποίου αναφέρεστε στην ανακοίνωσή σας, επικοινώνησε μαζί μου πριν την απόφαση για διοργάνωση της ημερίδας ζητώντας την γνώμη μου και παρότρυνα ανεπιφύλακτα για την πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής ημερίδας. Επίσης μετά την λήψη της απόφασης αυτής είχαμε επικοινωνία για την διοργάνωση και τέλος μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, μου παρέδωσε παρουσία του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Αντώνη Γιαννικουρή προσωπικά δώρα για να ευχαριστήσει για την ενεργή παρουσία της Περιφέρειας στην ημερίδα. Ένα για εμένα και ένα για τον κ. Περιφερειάρχη.
Η αισιοδοξία μου για τα θέματα της ημερίδας και την πορεία των νησιών μας προς το μέλλον δεν στηρίζεται φυσικά σε παρακμιακές ανακοινώσεις και ψευδείς δημοσιεύσεις τύπου «Συμμαχίας», αλλά στην παρουσία και στην εργασία νέων, καταρτισμένων και σοβαρών επιστημόνων με γνώσεις, θέληση και αγάπη για την δουλειά και τον τόπο τους, όπως ο συμπατριώτης μας κ. Παναγιώτης Μεγαλούδης που παρουσίασε την μελέτη και το σχέδιό του για την όμορφη Σύμη, όπως και άλλοι συμμετέχοντες που αποδεικνύουν ότι με γνώσεις και σχέδιο θα πάμε μπροστά και όχι με ψεύδη και πυροτεχνήματα.
Ο τόπος μας έχει ανάγκη από ανθρώπους που πιστεύουν στην δυναμική και στην πρόοδο των νησιών μας, χωρίς χρωματισμούς ή πολιτικές ετικέτες. Όσοι μπορούν να εργαστούν με γνώση και θέληση προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο.
Δεν θα επανέλθω στο θέμα καθώς παραπέμπω οποιονδήποτε ενδιαφέρεται στο βίντεο της ημερίδας.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας!
Ιωάννης Φλεβάρης
Αντιπεριφερειάρχης