Τοπικές Ειδήσεις

Δύσκολος χειμώνας ο εφετινός για τους εποχικά εργαζόμενους

Εναν ακόμα χειμώνα πιο δύσκολο από τον περσινό θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στη Ρόδο οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι εποχικά απασχολούμενοι.
Από τους 52.000 περίπου εργαζόμενους που αποτελούν το εργατικό δυναμικό της περιοχής, οι 48.000 (!) είναι εποχικά εργαζόμενοι και φέτος απασχολήθηκαν από δυόμισι έως τέσσερις μήνες σε ξενοδοχεία, επιχειρήσεις και καταστήματα του νησιού.

Το περιορισμένο χρονικό διάστημα εργασίας ως απόρροια των σαρωτικών αλλαγών που επέφερε η πανδημία, η διακοπή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των επιδομάτων που δόθηκαν πέρυσι, όπως επίσης οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορών, σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος που έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις σε αρκετά τρόφιμα, προμηνύουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.
Ηδη, παρότι η σεζόν βρίσκεται -ευτυχώς- ακόμα σε εξέλιξη ξεπερνώντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους 1.300.000 επισκέπτες μέχρι το τέλος της σεζόν, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε εποχικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε αναζήτηση για μια θέση έστω και μερικής απασχόλησης για τη διάρκεια του χειμώνα, σε μια τοπική αγορά εργασίας που δεν μπορεί να τους απορροφήσει στο σύνολό τους.
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε εποχικές επιχειρήσεις θα απολυθούν μέχρι το τέλος του μήνα έχοντας εργαστεί από δυόμισι έως τέσσερις μήνες, προερχόμενοι από μία εξίσου δύσκολη χρονιά καθώς το 2020 έλαβαν μόνο ένα επίδομα των 800 ευρώ. Με τα εισοδήματα αυτών των λίγων μηνών θα κληθούν να τα βγάλουν πέρα μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο, καθώς λίγοι είναι εκείνοι που θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας, ακόμα και με την έκδοση της νέας ΚΥΑ.
Η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ως προς τον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας, παρότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτη Εγγλέζο, κάποιοι δεν θα το πάρουν εξαιτίας περιορισμών που δεν ήρθησαν και εξακολουθούν να υφίστανται και με την νέα ΚΥΑ.
Αυτό ωστόσο, που σύμφωνα με όσα ανέφερε στη «δ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου πρέπει να μην επαναληφθεί είναι η εξάντληση του εργατικού δυναμικού που απασχολήθηκε σε τουρισμό και επισιτισμό, καθώς λόγω της έλλειψης προσωπικού και των πολλών κενών θέσεων, το 8ωρο έγινε 10ωρο και σε πολλές περιπτώσεις 12ωρο.
«Οι εργαζόμενοι “στύφτηκαν” φέτος καθώς επωμίστηκαν έναν τεράστιο όγκο εργασίας λόγω της έλλειψης προσωπικού. Σχεδόν κανένας δεν εργάστηκε τις ώρες που προέβλεπε η σύμβασή του. Οι εργαζόμενοι είναι πλέον εξαντλημένοι», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Εγγλέζος.
Οι 18.000 εποχικοί υπάλληλοι και οι 25.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου, κλήθηκαν να καλύψουν το μεγάλο κενό των 5.000 εργαζομένων που έρχονταν κάθε χρόνο στη Ρόδο -πλην της περιόδου του κορωνοϊού- από άλλες περιοχές της χώρας που τόσο φέτος όσο και πέρυσι δεν μετακινήθηκαν προς το νησί μας, είτε λόγω των περιοριστικών μέτρων, είτε λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της σεζόν, είτε επειδή δεν επιθυμούσαν, φοβούμενοι για την υγεία τους να συνωστιστούν σε χώρους εργασίας.
Σε αυτούς τους 5.000 εργαζόμενους θα πρέπει να υπολογιστούν και οι οικονομικοί μετανάστες που επέστρεψαν στις χώρες τους, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε Ελληνες, που για την σεζόν απασχολούνταν στη Ρόδο και τον χειμώνα επέστρεφαν στον τόπο κατοικίας τους.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ανέφερε πως είναι βέβαιος ότι θα επαναληφθούν τα φαινόμενα του περσινού χειμώνα που εργαζόμενοι ξεπουλούσαν τα υπάρχοντά τους άρον άρον για να επιβιώσουν.
Μέσω του διαδικτύου, των ενεχυροδανειστηρίων, στην μαύρη αγορά, σε γνωστούς και φίλους με το πρόσχημα να μην καταλήξουν σε ξένα χέρια, πολύτιμα αντικείμενα ακόμα και οικογενειακά κειμήλια Ροδίων άλλαξαν χέρια για να καλυφθούν καθημερινές ανάγκες και να πληρωθούν λογαριασμοί.
Αυτοκίνητα και ακριβά κινητά πουλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές και με την ολοκλήρωση της νέας τουριστικής περιόδου αναμένεται να ανοίξει ακόμα ένας κύκλος «ξεπουλήματος» νοικοκυριών και περιουσιακών στοιχείων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου