Mε απόφαση που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου έγινε δεκτή εν μέρει η αγωγή που άσκησε ο «Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως Ισραηλιτών Ελλάδος» κατά του Ελληνικού Δημοσίου και αναγνωρίστηκε η ακυρότητα 10 κτηματολογικών εγγραφών που αφορούν 5 ακίνητα στο νησί της Ρόδου.
Το ενάγον εξέθεσε ότι 10 Ισραηλίτες απεβίωσαν συνεπεία των διωγμών των εβραϊκής καταγωγής πληθυσμών στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και το Ελληνικό Δημόσιο χαρακτήρισε ακίνητα ιδιοκτησίας τους ως εγκαταλελειμμένα και συνέταξε πρωτόκολλο κατάληψης για έκαστο εξ αυτών.
Μετά τη συμπλήρωση 10 ετών από τη σύνταξη των πρωτοκόλλων αυτών εγγράφηκε στις κτηματολογικές μερίδες των επίδικων ακινήτων ως κύριος, σύμφωνα με το Ν. 1539/1938.
Πρόκειται ειδικότερα για τα εξής ακίνητα:
1) ένα ακίνητο εντός της Μεσαιωνικής Πόλης, στη θέση «Μερκάτο»
2) ένα ακίνητο εντός της Μεσαιωνικής Πόλης, στη θέση «Εβραϊκά»
3) ένα ακίνητο εντός της Μεσαιωνικής Πόλης, στη θέση «Εβραϊκά»
4) ένα ακίνητο εντός της Μεσαιωνικής Πόλης, στη θέση «Εβραϊκά»
5) ένα ακίνητο εντός της Μεσαιωνικής Πόλης, στη θέση «Εβραϊκά».
Οι εκ θεμελιώδους εγγραφής τιτλούχοι κατά τη διάρκεια των φυλετικών διωγμών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου συνελήφθησαν από τα ναζισπκά στρατεύματα και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, από όπου ουδέποτε επέστρεψαν, ούτε υπήρξε κάποια πληροφορία για αυτούς, ενώ μέχρι τη συζήτηση της αγωγής δεν υποδεικνύεται ότι εμφανίστηκαν ούτε οι εν λόγω τιτλούχοι, ούτε και άλλα συγγενικά τους πρόσωπα, τα οποία να εγείρουν κληρονομικά δικαιώματα στην περιουσία τους γεγονός από το οποίο το Δικαστήριο τεκμαίρει ότι αυτοί δεν κατέλειπαν κληρονόμους.
Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι το εναγόμενο, κατέλαβε τα ως άνω επίδικα ακίνητα ως εγκαταλελειμμένα.
Τα επίδικα ακίνητα ουδέποτε υπήρξαν από το έτος 1949 και εντεύθεν εγκαταλελειμμένα, αφού όπως προαναφέρθηκε, περιήλθαν στην νομή του ενάγοντας Οργανισμού δυνάμει των διατάξεων του α.ν. 846/1946 και του β.δ.29/29-03-1949.
Ως εκ τούτων, η έκδοση των ως άνω πρωτοκόλλων δεν ήταν νόμιμη και το εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο δεν κατέστη κύριος των επιδίκων μετά την πάροδο δεκαετίας από την ανωτέρω κατάληψή τους, αφού αυτά δεν είχαν την ιδιότητα του εγκαταλελειμμένου, καθώς κατά το διάστημα αυτό την νομή αυτών την ασκούσε το ενάγον, το οποίο και τα νεμόταν διανοία κυρίου κατά τη διάρκεια της εν λόγω δεκαετίας,
Ως εκ τούτων, εσφαλμένα καταχωρηθήκαν στα κτηματολογικά βιβλία του Κτηματολογίου Ρόδου τα ακίνητα ως ιδιοκτησία του εναγόμενου.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Γιάννης Καραμιχάλης.
https://www.dimokratiki.gr/14-10-2022/ston-organismo-perithalpseos-kai-apokatastaseos-israiliton-ellados-perierchontai-akomi-5-akinita-poy-katelave-to-dimosio/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.