Ειδήσεις

«Κόκκινες» γραμμές έθεσε η κυβέρνηση στην τρόικα για τον ΦΠΑ στα νησιά

Στα χέρια της τρόικας βρίσκονται από χθες το μεσημέρι οι ελληνικές θέσεις για την ατζέντα της διαπραγμάτευσης και τον λόγο έχουν, πλέον, οι πιστωτές, για να καθορίσουν τον χρόνο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, που παραμένει ακόμη, απροσδιόριστος.

Επιδίωξη των προχωρημένων συζητήσεων, που διεξάγονται στο παρασκήνιο, είναι η επίσπευση της επιστροφής της τρόικας, ει δυνατόν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, αφού όμως θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μια ταχεία αξιολόγηση. Πάντως, πηγές προσκείμενες στους πιστωτές υποστηρίζουν πως οι αλλαγές που ψηφίζονται σήμερα στη ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν θετικό δείγμα γραφής από την Αθήνα.

Από την πλευρά του, χθες, το ΔΝΤ δεν προσδιόρισε ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα, υποστήριξε δε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, ενώ είπε πως είναι θέμα των Ευρωπαίων και της Ελλάδας να ξεκαθαρίσουν τον ρόλο του ΔΝΤ στο σχήμα της επόμενης μέρας. Για τους Ευρωπαίους πάντως αλλά και την κυβέρνηση ορόσημο παραμένει το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποια εμβόλιμη συνεδρίαση, μετά από το ορόσημο αυτό, εάν απαιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές θέσεις κινούνται στο εξής πλαίσιο:

1. Η κυβέρνηση απορρίπτει στη φάση αυτή παραμετρικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που θα οδηγούσαν σε μειώσεις συντάξεων, ενώ «όχι» διατυπώνει και για τις ομαδικές απολύσεις στο Δημόσιο. Δέχεται, πάντως, να συζητήσει αλλαγές διοικητικού χαρακτήρα στο Ασφαλιστικό, που παραπέμπουν σε ενοποιήσεις Ταμείων.

2. Δεν αποδέχεται τις αιτιάσεις της τρόικας περί δημοσιονομικού κενού, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια νέων οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων. Εντούτοις, προτείνει σειρά περικοπών δαπανών, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι» στην περίπτωση μη επίτευξης των στόχων, με περικοπές δαπανών σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ αλλά στο μη μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο.

3. Αρνητική εμφανίζεται η ελληνική πλευρά στην κατάργηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 19%, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε το «καλάθι της νοικοκυράς», αφού θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών στα τρόφιμα.

Πιο ελαστική στις μεταρρυθμίσεις η τρόικα
Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα και πιέζει όλες τις πλευρές, με δεδομένο ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί το «διαβατήριο» για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το προληπτικό πρόγραμμα στήριξης προς τη χώρα, από τις αρχές του επόμενου έτους, αφού φέτος λήγει το τρέχον πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα έχει ήδη αφήσει να διαφανεί πως υπάρχει παράθυρο ανοχής για τη χρονική μετάθεση της εφαρμογής ορισμένων καυτών ζητημάτων της αξιολόγησης, όπως το Ασφαλιστικό, υπό την προϋπόθεση πως αυτά θα αποτελέσουν μέρος της νέας συμφωνίας για την προληπτική γραμμή πίστωσης προς τη χώρα από τις αρχές του 2015.

ΔΝΤ: Ανοικτό θέμα η επιστροφή
Από την πλευρά του χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γ. Μάρεϊ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, τόνισε πως σε αυτό το στάδιο διεξάγονται συζητήσεις για το τι χρειάζεται να γίνει πριν επιστέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. «Δεν έχω ημερομηνία επιστροφής αυτή τη στιγμή», είπε, ενώ όταν ρωτήθηκε για το εάν η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων».

Χαρακτήρισε ακαδημαϊκή τη συζήτηση για την προληπτική γραμμή, υπογραμμίζοντας πως οι ελληνικές αρχές δεν έχουν απευθύνει αίτημα για προληπτική γραμμή. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε πως το ΔΝΤ έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα έως τον Μάρτιο 2016. Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για την επιδίωξη της Ευρωζώνης το ΔΝΤ να αναλάβει ενεργό ρόλο και συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα, είπε πως «είναι θέμα της Ελλάδας και των Ευρωπαίων να αποφασίσουν ποιος θα είναι αυτός ο ρόλος». Ερωτηθείς δε για το εάν το Ταμείο θα αναλάβει αποστολή τεχνικού συμβούλου, απέφυγε να τοποθετηθεί, επαναλαμβάνοντας πως το ΔΝΤ έχει αυτή τη στιγμή πρόγραμμα με την Ελλάδα.

«Οχι» κούρεμα, νέο πρόγραμμα
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, και σε αυτό το βήμα θα ήταν δύσκολο να συναινέσουν και οι εταίροι της, ενώ κάτι τέτοιο θα αναιρούσε μέρος των σημαντικών προσπαθειών της Ελλάδας και αυτό δεν θα το ήθελε ούτε η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό ήταν το μήνυμα των πέντε Γερμανών «σοφών», του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Αγκ. Μέρκελ, που εκτίμησαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόγραμμα.

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και του Δημήτρη Τσιούφου – Ημερίσια

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου