Ως «πολιτικό ψέμα» χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα βγει η χώρα από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, κ. Νίκος Χουντής, εξηγώντας τους λόγους που δεν επιτρέπουν ακόμη την έξοδο από την ‘επιτροπεία’. Ακόμη, μιλάει για την πολιτική κρίση στην Ισπανία με το ζήτημα της Καταλονίας, ασκώντας κριτική στην στάση της ισπανικής κυβέρνησης και των επίσημων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα της Καναλονικής ανεξαρτησίας ενώ ξεκαθαρίζει, πως το κλίμα στην Ευρώπη δεν είναι θετικό απέναντι στην Ελλάδα και στην κρίση που περνάει. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, σχολιάζοντας την φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δηλώνει πως τέτοιες πολιτικές, έχουν στόχο να φορολογούν όλο και περισσότερο τα λαϊκά στρώματα χωρίς να υπάρχει διέξοδος…
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Χουντή, η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει αλλάξει το κλίμα προς το καλύτερο και σύντομα η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές ενώ αναμένουμε την 3η αξιολόγηση. Μάλιστα δηλώνει ότι θα βγούμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε, πριν 2 χρόνια, ένα Μνημόνιο οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που πλήττει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, προς όφελος των δανειστών και των ελληνικών και ξένων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι λογικό να εμφανίζεται κάθε φορά ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα των Μνημονιακών πολιτικών της, να εμφανίζει «αλλαγή κλίματος» το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την επικράτηση ελαστικών μορφών εργασίας έναντι των μόνιμων, σταθερών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας και τη συνεχή αναθεώρηση προς τα κάτω των ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης.
Όσον αφορά την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 πρόκειται για ένα πολιτικό ψέμα για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο Κανονισμός 472/2013 προβλέπει ότι μια χώρα θα βρίσκεται σε καθεστώς Μνημονιακής εποπτείας, μέχρι να ξεπληρώσεις το 75% των δανείων που έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεύτερον, γιατί ακόμα και αν δεν είχαμε μπει σε καθεστώς Μνημονίου, οι κανόνες του Ευρώ επιβάλλουν μία μόνο οικονομική πολιτική και αυστηρή εποπτεία των δαπανών των προϋπολογισμών.
Εμφανίζονται ως αλλαγή κλίματος τα «καλά» λόγια των δανειστών που βλέπουν ότι και αυτή η κυβέρνηση βαδίζει στο δρόμο της υποταγής, της αποικιοποίησης της χώρας. Δρόμο που κατήγγειλε και έτσι κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Το πραξικόπημα με την ακύρωση του Δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 έγινε τώρα αλλαγή κλίματος και «success story» υποδηλώνοντας την εθελοδουλία της σε βάρος των εργαζομένων και της χώρας.
• Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην Ισπανία με την Καταλονία; Θα έχουν επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικογένεια;
Ανεξάρτητα από τη θέση που μπορεί να πάρει κάποιος στο θέμα της εθνικής αυτοδιάθεσης, η αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης και η στάση των επίσημων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα της Καναλονικής ανεξαρτησίας είναι ακραίως αντιδημοκρατική.
Ο κ. Ραχόι επέλεξε να κάνει πολιτική με την αστυνομία και τη βία, θυμίζοντας το Φρανκικό καθεστώς, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση που υποτίθεται αποτελεί νησίδα προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας των λαών, λειτουργεί ως μια άλλη Ιερή Συμμαχία.
Η «Αγία» ευρωπαϊκή οικογένεια αποκάλυψε τις αυταρχικές αντιδημοκρατικές της αρετές εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας τους ευρωπαϊκούς λαούς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αμφισβητούν τους οικονομικούς και κοινωνικούς μονόδρομούς της.
• Πώς είναι το κλίμα στην Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα; Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω στήριξης της χώρας μας –διότι πολλές χώρες μέλη δεν έχουν ιδιαίτερη διάθεση να συνεχίζουν να μας στηρίζουν οικονομικά.
Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές, δηλαδή, οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης, σε καμία περίπτωση δεν «στηρίζουν» τη χώρα μας. Αντίθετα, με αφορμή το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος, επιβάλλουν με βιαιότητα και με κατάλυση της δημοκρατίας συγκεκριμένες πολιτικές, εξυπηρετώντας, μεταξύ άλλων, και τα δικά τους στενά εθνικά συμφέροντα.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η άρνησή τους για κούρεμα του ελληνικού χρέους το 2010, επέτρεψε στις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες να αποφύγουν ζημιές δισεκατομμυρίων, που τελικά επιβλήθηκαν στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και τον ελληνικό λαό.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι όλο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί ένα όργιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας σε γερμανικές, γαλλικές, ιταλικές και κινεζικές επιχειρήσεις.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι τα δάνεια που δίνουν έχουν τόκους και ότι η ΕΚΤ, για λογαριασμό όλης της Ευρωζώνης, κερδοσκόπησε έναντι της Ελλάδας, εξαιρώντας από το PSI τα ελληνικά ομόλογα που κατείχε, επιβαρύνοντας έτσι τον ελληνικό λαό.
Τελικά αυτό που λέγεται στήριξη είναι στην οσία κερδοσκοπία των ισχυρών χωρών σε βάρος των ασθενέστερων για τη σωτηρία του Ευρώ και των τραπεζών.
Είναι μεταφορά πλούτου, παραγωγικών δυνατοτήτων, επιστημονικού και ειδικευμένου προσωπικού από την Ελλάδα στον πλούσιο Βορρά. Είναι η μετατροπή της Ελλάδας, των χωρών του Νότου σε «Ιφιγένεια» για τη σωτηρία των ευρωπαϊκών τραπεζών και του Ευρώ, όπως ομολόγησε πρόσφατα και ο Ντάιζελμπλουμ.
• Κατά την άποψή σας, η συνεχής επιβολή φορολόγησης μπορεί να φέρει τα αναμενόμενα στο κράτος ενώ κόβονται μισθοί, συντάξεις και χάνονται εργασιακά δικαιώματα;
Όπως όλες οι πολιτικές της ελληνικές κυβέρνησης, έτσι και η φορολογική πολιτική είναι έντονα ταξική. Ελληνικές κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση, στο όνομα της «ανάπτυξης», «της ελεύθερης αγοράς» και της «εσωτερικής αγοράς της ΕΕ», εφαρμόζουν ταξικές φορολογικές πολιτικές που στόχο έχουν να φορολογούν όλο και περισσότερο τα λαϊκά στρώματα και να δίνουν φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο και μικρό κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις.
Η μέση ελληνική οικογένεια βρίσκεται αντιμέτωπη με εφτά χρόνια οικονομικής κρίσης, όπου είδε τα εισοδήματά της να πετσοκόβονται και την περιουσία της να φορολογείται άγρια. Την ίδια στιγμή είδε τους επιχειρηματίες να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες της ΕΕ με μικρότερη φορολογία, να πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους αποκομίζοντας υπέρογκα κέρδη για τις οικογένειές τους, να καταβαραθρώνουν το επίπεδο του εργαζόμενου, τόσο μισθολογικά, όσο και δικαιωματικά.
Με αυτές τις ταξικές πολιτικές ο ελληνικός προϋπολογισμός πάντα θα βρίσκεται σε πίεση και πάντα ο εκάστοτε Έλληνας Υπουργός Οικονομικών θα ζητά νέα δημοσιονομικά μέτρα, που «θα είναι τα τελευταία» πριν ο ελληνικός λαός «βγει από το τούνελ της κρίσης»….
Η αποπληρωμή του δυσθεώρητου χρέους που είναι προτεραιότητα στη λογική των Μνημονίων θα απαιτεί υπερβολικά πλεονάσματα άρα και περικοπές και φόρους. Από αυτό τον φαύλο κύκλο, μόνο η διαγραφή του χρέους και η οικονομική και νομισματική ανεξαρτησία μπορεί να βγάλει τον ελληνικό λαό και τη χώρα.
• Έχετε ήδη καταθέσει ερώτηση για τους πλειστηριασμούς. Τι πρέπει να γίνει για να προστατευθούν τα σπίτια των οφειλετών;
Ο ελληνικός λαός οφείλει να αντιδράσει στην πολιτική των Δανειστών, της κυβέρνησης και των τραπεζιτών. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δεκάδες δις ευρώ τρεις φορές και ο λογαριασμός έχει πάει στους Έλληνες φορολογούμενους. Παρ’ όλα αυτά οι τράπεζες βρίσκονται και πάλι υπό τον έλεγχο της Τρόικα και των ιδιωτών μετόχων και σε καμία περίπτωση δεν ασκούν μια πολιτική που να έχει αντίκρισμα στην ελληνική οικονομία και στο βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχονται οι τραπεζίτες και πλειστηριάζουν τη μικρή ιδιοκτησία των Ελλήνων πολιτών, με την ελληνική κυβέρνηση να προπαγανδίζει ότι πλειστηριάζονται μόνο τα σπίτια των πλουσίων και των μπαταχτσήδων.
Ο ελληνικός λαός οφείλει να αντιδράσει στις πολιτικές που πλήττουν τα συμφέροντά του. Η Αριστερά αγωνίζεται για έναν άλλο δρόμο που έρχεται σε ρήξη με τις πολιτικές λιτότητας, σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.
https://www.dimokratiki.gr/14-11-2017/ine-megalo-politiko-psema-exodos-tis-choras-apo-ta-mnimonia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.