Εκτεθειμένη ανά πάσα στιγμή είναι η Ρόδος στη δημιουργία νέου «μπλακ άουτ», μετά τα παρατράγουδα της περασμένης Παρασκευής, όταν και κατέρρευσε το σύστημα ηλεκτροδότησης του νησιού χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί επισήμως απάντηση από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για τους λόγους που κατέβηκαν οι διακόπτες δημιουργώντας πλείστα όσα προβλήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», ο κίνδυνος να παρουσιαστεί ξανά το πρόβλημα δεν έχει αποσοβηθεί καθώς, αν και η αιτία είναι γνωστή, η λύση είναι κοστοβόρα… ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ερίζουν για την επιβάρυνση του κόστους επίλυσης, αφήνοντας εκτεθειμένο το νησί.
Το πρόβλημα ακούει στο όνομα «άεργος ισχύ», κι αυτό ακριβώς προκάλεσε το μπλακ άουτ της περασμένης Παρασκευής 9 Νοεμβρίου και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Όμως, αν και θα περίμενε κανείς, πως με την λειτουργία του νέου εργοστασίου στην Κατταβιά θα είχε ληφθεί σχετική μέριμνα εντούτοις οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν κάνει «μπαλάκι» το πρόβλημα και το πετούν ο ένας στον άλλον.
Η Ρόδος, ανήκει στα μη συνδεδεμένα νησιά, που ηλεκτροδοτούνται από αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατά κύριο λόγο από τοπικούς θερμικούς σταθμούς παραγωγής, οι οποίοι λειτουργούν με καύσιμο πετρέλαιο, βαρύ (μαζούτ) ή και ελαφρύ (ντίζελ), και τους σταθμούς ΑΠΕ (αιολικούς και φωτοβολταϊκούς).
Τα νησιά αυτά δεν έχουν διασυνδεθεί μέχρι σήμερα με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, λόγω κυρίως τεχνικών και τεχνολογικών δυσκολιών, που υφίσταντο μέχρι πρότινος, αλλά και λόγω οικονομικών δυσκολιών καθώς οι διασυνδέσεις είναι έργα μεγάλης έντασης κεφαλαίου.
Στα μη συνδεδεμένα νησιά, το κεφάλαιο «άεργος ισχύ» αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα για την πρόκληση «μπλακ άουτ» αλλά και διακοπών στην ηλεκτροδότηση εκ περιτροπής. Ωστόσο, ο ειδικός εξοπλισμός που απαιτείται και είναι απαραίτητος για την ευστάθεια του συστήματος, φαίνεται ότι δεν τοποθετείται, λόγω του κόστους του. Κάποιοι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επιμένουν να διακινδυνεύουν ουσιαστικά την ευστάθεια του συστήματος αφήνοντας τα νησιά Ρόδο και Χάλκη, εκτεθειμένα με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ανάγκη εισαγωγής αντισταθμιστών αέργου ισχύος κρίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ αν δεν θέλουμε να ζούμε σε επανάληψη τα παρατράγουδα της διακοπής ηλεκτροδότησης.
Τι είναι η «άεργος ισχύς»;
Η έννοια του «αέργου» έχει στην πραγματικότητα να κάνει με ποσά ενέργειας που παλινδρομούν μεταξύ πηγής (ΔΕΗ) και ηλεκτρικής εγκατάστασης. Τα μαγνητικά πεδία (επειδή το ρεύμα που τα δημιουργεί είναι εναλλασσόμενο) μεταβάλλονται και εναλλάσσονται συνεχώς, στη φάση της δημιουργίας ή αύξησης της έντασής τους απορροφούν ηλεκτρική ενέργεια από την πηγή (ΔΕΗ), κατά τη μείωση της έντασης ή την κατάρρευση τους επιστρέφουν το ίδιο ποσό ενέργειας πίσω στην πηγή. Σκοπός της αντιστάθμισης είναι η μείωση της αέργου ισχύος που απορροφά μια ηλεκτρική εγκατάσταση από τη ΔΕΗ, έτσι ώστε η πραγματική ισχύς να πλησιάσει όσο το δυνατόν την φαινόμενη και άρα ο συντελεστής ισχύος να πλησιάσει τη μονάδα.
Η αντιστάθμιση επιτυγχάνεται κυρίως με τη χρήση πυκνωτών, που τοποθετούνται παράλληλα με τα επαγωγικά φορτία, έτσι ώστε η ενέργεια που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία των μαγνητικών τους πεδίων να μην παλινδρομεί μεταξύ ΔΕΗ και εγκατάστασης αλλά μεταξύ των πηνίων και των πυκνωτών της ίδιας της εγκατάστασης, προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα, όπως συνέβη την περασμένη Παρασκευή στη Ρόδο.
Μόνο, που δεν ήταν η πρώτη φορά που αυτό συνέβη και όπως όλα δείχνουν, αν δεν ληφθούν μέτρα, δεν θα είναι ούτε η τελευταία. Να υπενθυμίσουμε για παράδειγμα, πως και τον Μάρτιο του 2016 είχαν σημειωθεί σε Ρόδο και Χάλκη τρία απανωτά μπλακ άουτ και στην επίσημη ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στην «άεργο ισχύ», και ως φαίνεται μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο τότε, δεν υπήρχε σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ.
Κάτοικοι και επαγγελματίες της Ρόδου έχουν φτάσει στα όριά τους, και πλέον εκτιμάται ότι η μόνη οδός για να δοθούν πειστικές απαντήσεις είναι η δικαστική ώστε να αποδοθούν ευθύνες και να υποχρεωθούν οι αρμόδιοι να καλύψουν το κόστος του ειδικού εξοπλισμού, προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.