Ειδήσεις

Η «γενναία απόφαση» που ζητεί η Γεννηματά από τον Μητσοτάκη

«Ευθύνη, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση», είναι εν τω μεταξύ το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά εν όψει των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Την πρόταση να αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την ευθύνη κατάρτισης του πενταετούς σχεδίου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση πλημμυρών, πυρκαγιών, σεισμών και άλλων καταστροφών παρουσιάζει σήμερα το Κίνημα Αλλαγής.

Με την παρότρυνση της Φώφης Γεννηματά, τόσο ο αρμόδιος Τομεάρχης, Παναγιώτης Καρκατσούλης όσο και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης ολοκλήρωσαν μια τεκμηριωμένη πρόταση που έχει πλέον την μορφή σχεδίου νόμου και αφορά στην αποτροπή των κινδύνων από την διάχυση της ευθύνης σε διάφορους και διαφορετικούς κρατικούς και αυτοδιοικητικούς επικεφαλής ή λειτουργούς.

Σε συνέντευξη Τύπου που έχουν προγραμματίσει για το μεσημέρι της Πέμπτης, οι κ.κ Καμίνης και Καρκατσούλης θα υποστηρίξουν επιχειρηματολογώντας την ανάγκη να αναλάβει εκ των προτέρων η Προεδρία της Κυβέρνησης την πολιτική και διαχειριστική ευθύνη της πολιτικής προστασίας, προκειμένου να υπάρχει και να εφαρμόζεται ένα σαφές σχέδιο πενταετούς και τριετούς διάρκειας, με σαφείς πόρους και αρμοδιότητες για το σύνολο των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής προβλέπει καταρχάς την αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (που συστάθηκε με νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2002), την πολιτική ευθύνη της οποίας θα έχει μια Γενική Γραμματεία του Μεγάρου Μαξίμου. Στην ίδια πρόταση θεωρείται αναγκαίο το βήμα να αναλάβει τον συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων κα ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών Υποθέσεων (στο Μαξίμου) και την ώρα της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο ο περιφερειάρχης και ένα συμβούλιο της περιφέρειας και σε δημοτικό ο Δήμαρχος και το αρμόδιο συμβούλιό του.

«Χρειάζεται μια γενναία απόφαση από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την κεντρική ευθύνη του σχεδιασμού, έτσι ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο της αποποίησης ευθυνών την ώρα της κρίσης , όπου στο τέλος …φταίει μόνο ο πυροσβέστης», τονίζει χαρακτηριστικά στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη που παρατηρεί αδράνεια για το μείζον θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το ίδιο στέλεχος πιστεύει ότι οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες ανθρώπων θα σωθούν μόνο αν αποφασιστούν και εφαρμοστούν εγκαίρως στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές. «Δεν μπορεί να ψηφίζουμε νόμους για τις πυρκαγιές το καλοκαίρι, ούτε να προσλαμβάνονται ανεκπαίδευτοι στις αρμόδιες υπηρεσίες την ώρα της κρίσης και για κάποιους μήνες. Και εκεί πρέπει να ιεραρχήσεις προτεραιότητες για τις αναγκαίες προσλήψεις, την διαρκή επιμόρφωση και κατάρτιση των ανθρώπων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, των εθελοντών που είναι συστατικό κομμάτι…», λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, τα στελέχη της οποίας θα καλέσουν την κυβέρνηση και τα κόμματα να στηρίξουν την ψήφιση του συγκεκριμένου «Οδικού Χάρτη» άμεσα.

Ούτε μπάχαλα, βία, ανομία, ούτε δεξιές παλιές συνταγές αυταρχισμού

«Ευθύνη, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση”, είναι εν τω μεταξύ το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά εν όψει των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. “Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αμαυρώσει τον αγώνα των φοιτητών για δημοκρατία και ελευθερία», τονίζει η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ και επαναλαμβάνει ότι στο κόμμα της:

  • Θέλουμε ανοιχτά τα Πανεπιστήμιά μας, χώρους ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ακαδημαϊκής προόδου, ασφαλή για τους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
  • Ναι είμαστε απέναντι στα φαινόμενα βίας και ανομίας, που ταλανίζουν την Ανώτατη Παιδεία, στερούν την ευκαιρία για ποιοτική γνώση από την νέα γενιά στην πατρίδα μας.
  • Ναι δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον “πόλεμο” με τις μολότοφ, που στο παρελθόν στοίχισε αθώες ανθρώπινες ζωές.

Η κυρία Γεννηματά επιμένει ότι αν είχε ψηφιστεί απ όλους ένας νόμος το περασμένο καλοκαίρι, ναι μεν θα προστάτευε αποτελεσματικά τα Πανεπιστήμια, όταν υπάρχουν παράνομες πράξεις,- “όπως ορθά παρενέβη η αστυνομία για το οπλοστάσιο στην ΑΣΟΕΕ”-  αλλά “δεν θα επέτρεπε την αδικαιολόγητη βία, όπως αυτή που έδειξαν  δυστυχώς την προηγούμενη Δευτέρα στην ΑΣΟΕΕ, την οποία με τη δική μας διάταξη θα είχαμε αποφύγει”. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου τονίζει ότι ούτε και οι δύο επιλογές, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές, γιατί και οι δύο οδηγούν σε κλειστά Πανεπιστήμια. Και εξηγεί χαρακτηριστικά:

«Η Ν.Δ. και ο Σύριζα προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σ’ ένα διαρκές δίλημμα . Μας λένε: Είτε θα αποδεχθούμε την ανομία και θα παραδεχθούμε ότι παραδίδουμε τα Πανεπιστήμια στην τυφλή βία, όπως επί  Σύριζα. Είτε θα επιστρέψουμε στις παλιές δεξιές συνταγές, του αυταρχισμού, που επαναφέρει ως κύρια επιδίωξή της η Νέα Δημοκρατία. Όχι και στις δύο επιλογές».

πηγή ethnos.gr

Φώφη Γιωτάκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου