Πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βενετόκλειου σχολικού συγκροτήματος σεμινάριο για την Αντισεισμική Προστασία Σχολικών Μονάδων, με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμιο Λέκκα.
Η χθεσινή δράση εντάσσεται στο Εντατικό Σεμινάριο Πεδίου που διοργανώνεται στη Ρόδο (14-18 Νοεμβρίου) από το ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. «Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, έχει δρομολογήσει σε όλη τη χώρα, μία σειρά εκδηλώσεων, ειδικά για τα σχολεία. Θέτουμε ως κύριο στόχο την ενημέρωση των μαθητών και εκπαιδευτικών. Εμβληματικά σήμερα, αρχίζουμε από το Βενετόκλειο που είναι ένα ιστορικό σχολείο που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πνευματική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.
Κάνουμε ασκήσεις με τους μαθητές, ενημερώνουμε τους εκπαιδευτικούς πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αντισεισμική προστασία των μονάδων, και στο πνεύμα αυτό, θα συνεχίσουμε και στα άλλα σχολεία της Ρόδου πριν κάνουμε μία προσπάθεια για ένα εθνικό πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, έτσι ώστε τα σχολεία να καταστούν ασφαλείς χώροι και οι μαθητές να είναι ενημερωμένοι, όχι μόνο για την προστασία τη δική τους, αλλά και του περιβάλλοντός τους, δεδομένου ότι τα παιδιά αυτά, είναι το πιο καλό μέσο διάχυσης της πληροφόρησης σχετικά με την αντισεισμική προστασία», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Βενετόκλειο, παρά την παλαιότητά του, είναι ασφαλές, ίσως το πιο ανθεκτικό σχολείο στη Ρόδο. Συγκεκριμένα ο κ. Λέκκας δήλωσε τα εξής: «Τα κτήρια δεν κινδυνεύουν από κατάρρευση. Έχω εμπειρία από ζημιές σε χιλιάδες κτήρια σε όλο τον κόσμο. Μπορώ να πω, παρατηρώντας ξανά το Βενετόκλειο, ότι είναι το πιο ανθεκτικό σχολείο σε όλη τη Ρόδο. Μπορεί να χτίστηκε πριν από 80 χρόνια, η κατασκευή του έγινε όμως με πολύ καλές συνθήκες με απλό σχεδιασμό με γεωμετρικό σχεδιασμό χωρίς αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες. Συνεπώς θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο ασφαλή σχολεία στη Ρόδο».
Η σεισμική δραστηριότητα
Τη σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στη ρόδο τους τελευταίους μήνες, ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε φυσιολογική. Δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός, κανείς όμως δεν ξέρει σε πόσα χρόνια θα γίνει αυτό.
«Το τελευταίο εξάμηνο όντως υπάρχει μία τέτοια δραστηριότητα στη Ρόδο, κυρίως στο ανατολικό τμήμα και στο νοτιοδυτικό τμήμα του ελληνικού τόξου. Η δραστηριότητα αυτή, είναι στα λογικά πλαίσια της σεισμικής δραστηριότητας, αυτής που πρέπει να έχουμε προκειμένου να εκτονώνεται η σεισμική δράση. Από εκεί και πέρα, το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός μεγάλου σεισμού, είναι πάντα ανοιχτό, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να προσδιορίσουμε εάν θα είναι αύριο ή μετά από 50 χρόνια. Δεν αποκλείουμε ένα σεισμό, γι’ αυτό και πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Αυτή είναι και η δική μου ευθύνη ως προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, να μπορώ να σχεδιάζω για τα χειρότερα σενάρια, ακόμη και αν αυτά δεν είναι ορατά», είπε ο κ. Λέκκας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις για τις πινακίδες που τοποθετήθηκαν στην Κω, προειδοποιώντας για τσουνάμι, ο καθηγητής, Ε. Λέκκας δηλώνει ότι μπορεί να ήταν σωστή η πρωτοβουλία, θα έπρεπε όμως να είχε προετοιμαστεί κατάλληλα η τοπική κοινωνία.
«Τα προειδοποιητικά μηνύματα αναδιατυπώθηκαν. Δεν ήμουν προσωπικά ο επιστημονικά υπεύθυνος του όλου προγράμματος. Αν ήμουν, θα το χειριζόμουν διαφορετικά. Είναι πάντως μία ενέργεια προς τη θετική κατεύθυνση. Όμως τα συστήματα προειδοποίησης απαιτούν μία σχετική προετοιμασία. Διαφορετικά, μπορεί και να κάνουν ζημιά. Βεβαίως είμαι θετικός σε μία τέτοια προσπάθεια, αλλά πρέπει να γίνεται με συντεταγμένο τρόπο», είπε ο κ. Λέκκας.