Είναι γνωστό ότι το Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής κληρονομιάς, Μουσείο Κρασιού στις Φάνες, συνεχίζει μέχρι σήμερα να παραμένει κλειστό, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εκθεμάτων, του δαπανηρού ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, του ίδιου του κτηρίου, αλλά και του σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού, που αποτυπώνει την ιστορία του τόπου μας. Υπολογίζεται ότι για όλο το έργο έχουν ξοδευτεί 320.000 – 350.000 Ευρώ. Η επένδυση στο Mουσείο είναι πολύ μεγαλύτερη, αν υπολογιστεί και η μισθοδοσία των υπαλλήλων που εργάστηκαν εκεί, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν από τα καταστήματα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, η οποία και έχει την διαχείριση αυτού.
Με λύπη μας διαπιστώσαμε, ότι οι ενέργειες, με τη σύμφωνη θέση και γνώμη όλων μας, του συγχωριανού μας κου Απόστολου Κυριατσούλη, ο οποίος πρωτοστάτησε, στην προσπάθεια να λειτουργήσει τελικά αυτό το μουσείο, δυστυχώς, όχι μόνο δεν έτυχαν από τους αρμόδιους φορείς, της ανταπόκρισης που έπρεπε, αλλά ΑΝΤΙΘΕΤΑ, λόγω της δημοσιοποίησης του θέματος, «σύρθηκε» από την Ένωση στα δικαστήρια με την κατηγορία του κοινού συκοφάντη!!!
Ωστόσο, σκοπός της παρούσας επιστολής μας δεν είναι αμιγώς η δικαίωση του άξιου αυτού συγχωριανού μας, έργο στο οποίο άλλωστε προέβη η δικαιοσύνη, κηρύσσοντάς τον το δικαστήριο, τόσο πρωτοδίκως, όσο και στην κατ΄έφεση δίκη, ΑΘΩΟ των κατηγοριών που κατάφωρα αδίκως, του είχαν προσάψει, με την τελική μάλιστα εξ’ αντικειμένου παραδοχή, ότι πράγματι το μουσείο ποτέ δεν λειτούργησε, αλλά κυρίως, η συνέχιση, με εμφανή πλέον συλλογικότητα, του αγώνα αυτού.
Δεν αμφισβητούμε ότι τη διαχείριση του μουσείου από νομικής πλευράς την έχει η Ένωση. Όμως από τη στιγμή που ένα τόσο σημαντικό για τον τόπο μας έργο, αντί να ανθεί δυστυχώς βρίσκεται μέχρι σήμερα σε αχρησία και ρημάζει, αν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες, δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς, απέναντι σε έργα με απεριόριστη πολιτιστική αξία αλλά και με σημαντικό όφελος για την περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μας.
Έτσι τώρα πλέον τον λόγο, για το Μουσείο στις Φάνες, πρέπει να έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που μάλιστα το έχει με ένα σημαντικό ποσό χρηματοδοτήσει και ο Δήμος Ρόδου, που επίσης συμμετέχει στην προγραμματική σύμβαση και έχει υποστηρίξει την κατασκευή του. Πρέπει να συμβάλουν όλοι οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες και βουλευτές όλων των κομμάτων, για να αποδείξουν ότι πραγματικά επιθυμούν να αναπτυχθεί το χωριό μας καθώς και η όλη περιοχή.
Εμείς, οι Φανενοί θα συμβάλλουμε, όπως πάντα, μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου Φανών, αλλά και εθελοντών, στο καθάρισμα και στην ανάπλαση του εξωτερικού χώρου του Μουσείου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι το Μουσείο είναι πολλά χρόνια κλειστό και δεν γνωρίζουμε πως θα είναι ο εσωτερικός χώρος του. Αλλά κι εδώ θα βοηθήσουμε.
Επειδή έχει τεθεί και θέμα έλλειψης πυρασφάλειας του Μουσείου, εμείς οι Φανενοί είμαστε διατεθειμένοι, να αναλάβουμε το κόστος της εκπόνησης της μελέτης για την πυρασφάλεια αυτού, με εκτίμηση και του συνολικού κόστους που θα απαιτηθεί , από ειδική προς τούτο εταιρεία.
Η σωστή λειτουργία του Μουσείου θα αποφέρει: ανάπτυξη στην περιοχή και έσοδα στην Ένωση και στην ΚΑΙΡ, θα αναβαθμίσει την πολιτιστική κληρονομιά του Νότιου Αιγαίου, θα προωθήσει, διεθνώς, τα προϊόντα όλων των νησιών μας και θα δημιουργήσει ένα μοναδικό χώρο συναντήσεων και πραγματοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Θα δημιουργήσει, πρόσθετα, νέες θέσεις εργασίας όλον τον χρόνο, θα αποτελέσει ένα χώρο εκπαίδευσης και μάθησης των παιδιών μας, ώστε αυτά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την ιστορία του τόπου μας και σίγουρα την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος!
Δεν σας κρύβουμε την λύπη μας για τη σημερινή κατάσταση του Βιωματικού Κέντρου Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου στις Φάνες, της Ένωσης και της ΚΑΙΡ, αγωνιούμε και θέλουμε όλα αυτά, όχι απλώς να σωθούν, αλλά και να ξαναβρούν την παλιά τους αίγλη! Σε αυτή την προσπάθεια, για το Μουσείο, θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε!
Η επιβλητικότητα του έργου (Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου στις Φάνες -Μουσείο κρασιού), μέχρι το 2014 αποτυπώνεται (αποδεδειγμένα) στις παραγωγές μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων, ραδιοφωνικών αφιερωμάτων και έντυπων εκδόσεων πανελλήνιας κυκλοφορίας. και συλλέκτες από την υπόλοιπη Ελλάδα δώριζαν σημαντικές συλλογές τους στο Μουσείο, ο ΕΟΤ το επέλεξε να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ρόδου, καθώς επίσης και το τουριστικό πρακτορείο TUI το συμπεριέλαβε στους τουριστικούς καταλόγους του.
Είχε βαρύνουσα σημασία και απόδειξη της μέγιστης αξίας του έργου, με την φήμη του να έχει ξεπεράσει τα όρια της Ρόδου, όταν ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίαζε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ένωσης ως πανελλήνιο παράδειγμα ανάπτυξης μεσούσης της οικονομικής κρίσης, όταν η τότε περιφερειακή αρχή έδινε δημοσίως συγχαρητήρια στην Ένωση, όταν ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς ομίλους της Ελλάδας (COOP) πρότεινε στο τότε διευθυντή κ. Κριτσωτάκη να συμμετέχει από τότε στο Δ.Σ. του, όταν ξένες επιχειρηματικές αποστολές που διερευνούσαν εμπορικές συνεργασίες με την ΚΑΙΡ το επισκέπτονταν για να γνωρίσουν την ιστορία της.
Αυτά όλα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, αρκεί η Ένωση, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος να το θελήσουν! Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αλλά και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι αυτό!
Ελπίζουμε να μη φθάσουμε στην επόμενη προεκλογική περίοδο των βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών και να ακούμε πάλι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι υπεύθυνοι δεν θα αφήσουν αυτό το εμβληματικό και σημαντικό έργο να ρημάξει, όπως έχει συμβεί και με άλλα έργα που αναδεικνύουν τον πολιτισμό του Νοτίου Αιγαίου! Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι δεν είναι στο Ελληνικό DNA μας να φτιάχνουμε σημαντικά έργα και να τα αφήνουμε στην τύχη τους, να ρημάζουν! Εμείς, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με κάθε νόμιμο μέσο!
Είμαστε σίγουροι ότι, αργά ή γρήγορα, θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τον πρωταρχικό σκοπό μας, που είναι η λειτουργία του Μουσείου κρασιού στις Φάνες!
Στις 23.05.2019, δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο η επιστολή μας με τις 447 υπογραφές, που ζητούσαν τη λειτουργία του Μουσείου κρασιού στις Φάνες και είχαμε στείλει σε Υπουργεία της τότε κυβέρνησης. Επίσης, μέχρι τότε είχαμε περίπου 800 θετικές κλήσεις και σχόλια από το Facebook, για τη λειτουργία του παραπάνω έργου, γι αυτό τώρα περιοριζόμαστε στις παρακάτω υπογραφές, που εκπροσωπούν το χωριό και την περιοχή μας.
Υπογράφουν το κείμενο κατά σειρά οι κ.κ.:
Παναγιώτης Α. Χαμουζάς, φιλόλογος,
Δρ. Νικόλαος Τσ. Φρόνας, γιατρός γαστρεντερολόγος, πρώην πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, τέως πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου,
Εμμανουήλ Γκουσιόπουλος, καθηγητής αγγλικής φιλολογίας, πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Φανών, κοινοτικός σύμβουλος Φανών,
Αικατερίνη Μ. Χατζηλευτέρη, κοινοτική σύμβουλος Φανών,
Ιωάννης Σ. Μαριεττής, πρώην αντιδήμαρχος Καμείρου, πρώην κοινοτάρχης Φανών,
Αναστάσιος Π. Χαμουζάς, Νομικός, Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου,
Εμμανουήλ Ν. Χατζημιχαήλ, πρώην διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, επιχειρηματίας,
Ευσταθίου Ιωάννης, κτηματομεσίτης
Σπανουδάκης Μιχαήλ, ασφαλιστής,
Μαρία Αφεντούλη, επιχειρηματίας, και ο
Dr.-Ing. Απόστολος Κυριατσούλης, χημικός μηχανικός,
Χωρίς να θέλω να μειώσω την προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής, συχνά όλοι βρίζουμε το δημόσιο και όλοι ζητάμε χρηματοδότηση απο το δημόσιο. Γιατί να χρηματοδοτήσει κατι τετοιο ο Δημος ή η Περιφέρεια; Μετά λέτε για τα έσοδα. Ολοι ξέρουμε ότι τα έσοδα απο το μουσείο δεν φτάνουν ούτε για την πληρωμή του προσωπικού ούτε για την πληρωμη της ΔΕΗ για παραδειγμα. Γ αυτό ζητάτε και χρηματοδότηση. Ας είμαστε ρεαλιστές. Αν είχε έσοδα δεν θα ζητούσατε χρηματοδότηση.