«Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρετίζουμε το συνέδριο των δήμων του Νότιου Αιγαίου. Μίας περιοχής που έχει καθιερωθεί ως τουριστικός προορισμός, με ρεκόρ κάθε χρόνο, σε αφίξεις, διανυκτερεύσεις και έσοδα.
Ρεκόρ που δεν μπορούν όμως να κρύψουν τα μεγάλα προβλήματα της πλειοψηφίας του πληθυσμού, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των μικρών ιδιοκτητών, που ζουν με την αγωνία για την επόμενη ημέρα, με την αγωνία για το πώς να καλύψουν βασικές ανάγκες.
Η ασύλληπτη ακρίβεια σε συνδυασμό με τους τσακισμένους μισθούς, τις ελαστικές και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και Παιδείας, τους αβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, έχουν γονατίσει την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών.
Η στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών – μελών για την πράσινη μετάβαση και την απελευθέρωση της Ενέργειας οδήγησε στην απολιγνιτοποίηση, με κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, στο χρηματιστήριο Ενέργειας, το εμπόριο ρύπων και το φυσικό αέριο ως τη βάση παραγωγής Ενέργειας.
Αυτή η πολιτική είναι η αιτία της ενεργειακής φτώχειας που εξαπλώνεται, καθώς και της αύξησης του κόστους λειτουργίας των δομών των δήμων που πληρώνει ξανά ο λαός.
Αυτή είναι η αιτία που οι τιμές στην Ενέργεια είχαν εκτοξευτεί πριν τον πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας μεταξύ Ρωσίας από τη μία και ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ από την άλλη. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος δημιούργησε νέα δεδομένα ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας.
Η όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, η υλοποίηση των κυρώσεων που αποφασίζονται από την ΕΕ ενάντια στη Ρωσία, επιδεινώνουν την κατάσταση παντού. Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ορμητήριο πολέμου, αποτελεί στόχο αντιποίνων.
Η τουρκική προκλητικότητα που ενισχύεται από τη στάση των ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας στην περιοχή του Αιγαίου.
O τουρισμός σπάει ρεκόρ αφίξεων, διανυκτερεύσεων, εσόδων και κερδών. Οι εργαζόμενοι όμως σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, που είναι οι δήμοι του Ν. Αιγαίου, δουλεύουν ατέλειωτες ώρες με εντατικοποίηση και έχουν μικρότερες αποδοχές και χειρότερους όρους εργασίας από το 2009.
§ Μεγάλο θέμα είναι η φέρουσα ικανότητα των νησιών, όπως των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, Ενέργειας, οδικού δικτύου αλλά και άλλων υποδομών αναγκαίων για την ικανοποίηση πρόσθετων αναγκών που δημιουργεί ο υπερ-τουρισμός.
§ Οι κάτοικοι των νησιών είναι όμηροι των εφοπλιστών. Η έλλειψη σταθερής, ασφαλούς διασύνδεσης επηρεάζει συνολικά τη ζωή των κατοίκων, δημιουργεί κλίμα απομόνωσης που μαζί με τα άλλα σημαντικά προβλήματα ενισχύει τις τάσεις φυγής.
§ Η έλλειψη σημαντικών ζωτικών σύγχρονων υποδομών, όπως οδικό δίκτυο, λιμάνια, ύδρευση, αποχέτευση, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, επιδρούν στους όρους διαβίωσης.
§ Οι δήμοι με την έλλειψη προσωπικού, την μεγάλη υποχρηματοδότηση δεν μπορούν να προσφέρουν τις βασικές, πόσο μάλλον τις αναγκαίες υπηρεσίες και έργα στους κατοίκους.
§ Η απουσία συνολικά μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στήριξης της ζωής των κατοίκων είναι αυτή που δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα.
Καλλιεργούνται αυταπάτες για τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, το ΕΣΠΑ, το “Ταμείο Ανάκαμψης”, το πράσινο ταμείο ότι “θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, θα ενισχύσει εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας, θα ανοίξουν πολλές δουλειές και καλά αμειβόμενες, θα αναμορφωθεί η χώρα” και άλλα τέτοια.
Το ΚΚΕ έχει αναδείξει ότι το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί το χειρότερο μνημόνιο. Αυτοί που θα επιχορηγηθούν είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των κατασκευών, της “πράσινης ανάπτυξης” και του τουρισμού, με πακτωλό δισ. ευρώ. Οι μικροεπιχειρηματίες δεν θα λάβουν τίποτε, όπως με ειλικρίνεια δήλωσε ο υπ. Ανάπτυξης. Ο λαός θα πληρώνει εσαεί.
Αυτή η στρατηγική υπηρετείται και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η περιφερειακή διοίκηση περιλαμβάνουν έργα ενταγμένα στις τομεακές μελέτες των υπουργείων, που υπηρετούν ανάγκες των επενδυτών.
Οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων σε υποδομές, όπως στην αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, στον αντισεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτιρίων και ειδικά των σχολείων (80% είναι ανέλεγκτα), οι ελλείψεις σε κτίρια, προσωπικό και εξοπλισμό στην Εκπαίδευση και στην Υγεία, δεν θα ικανοποιηθούν, γιατί δεν συνάδουν με τη λογική κόστους – οφέλους.
Ως ΚΚΕ εκφράζουμε τη θέση για άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, αντισεισμικό έλεγχο, αντιπυρική προστασία, για να σωθούν ζωές, για αύξηση
της χρηματοδότησης για έργα όπως σύγχρονων σχολείων, αθλητικών χώρων, χώρων πολιτισμού, διασφάλιση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων κ.λπ.
Πολύς λόγος γίνεται για τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση. Όσες έγιναν έως τώρα οδήγησαν στη μετατροπή των δήμων σε τμήματα των κρατικών υπηρεσιών, σε τμήματα του κρατικού μηχανισμού, για να ρυθμίζουν τους κανόνες ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τα έργα και τις υπηρεσίες στους δήμους.
Πολλή συζήτηση για τις αρμοδιότητες. Πάνω από 200 αρμοδιότητες πέρασαν τα τελευταία χρόνια στους δήμους χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια χρησιμοποιούνται είτε ως “αμορτισέρ” για την εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων και αποποίηση των ευθυνών της κεντρικής εξουσίας είτε ως “τροχονόμοι” των επιχειρηματικών συμφερόντων με θυσία τις λαϊκές ανάγκες. Η πολιτική προστασία δεν μπορεί να διασφαλιστεί από τους δήμους. Για μας χρειάζεται να είναι ευθύνη του κράτους με ενιαίο σχεδιασμό για κάθε περιφέρεια και δήμο.
Όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση στους δήμους. Αυτή σε σχέση με το 2009 – στην αφετηρία της κρίσης – έχει μειωθεί πάνω από 62% στερώντας σημαντικά, αναγκαία έργα από τον λαό όπως τη συντήρηση των σχολείων αλλά και την ολοκληρωμένη και όχι οπτική αντισεισμική μελέτη των δημόσιων και ιδιαίτερα των σχολικών κτιρίων. Η συζήτηση για τα νέα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ θα επιφέρει νέο χτύπημα στα οικονομικά των δήμων. Θεωρούμε ότι μέσα από την αλλαγή του πληθυσμιακού κριτηρίου θα μειωθούν περαιτέρω οι θεσμοθετημένοι πόροι.
Μόνο με τη γενναία χρηματοδότηση και την ύπαρξη του απαραίτητου προσωπικού μπορούν να συμβάλουν στην αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων, την προστασία του περιβάλλοντος, με αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων χωρίς τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την ελεύθερη πρόσβαση του λαού στις παραλίες, τη στήριξη των κοινωνικών δομών για τα άτομα με αναπηρία, για τα παιδιά που είναι στην εξάρτηση, για την ανάπτυξη της σχολικής στέγης, του αθλητισμού, του πολιτισμού και όσα δηλαδή έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, οι δημότες.
Στην προτεραιότητα της δράσης του ΚΚΕ βρίσκονται όλα τα μεγάλα προβλήματα του λαού και πρωτοστατούμε να οργανωθεί η πάλη του ενάντια σε όσους στέκονται εμπόδιο να ζει σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής μας, στην ικανοποίηση των αναγκών του, για να ανοίξει ο δρόμος για άλλη μορφή οργάνωσης που σιδερένιο νόμο θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού».