Η απόφαση για αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως τα Airbnb, κατά 533% έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Η επιβολή ενός τέτοιου οριζόντιου μέτρου, χωρίς διαφοροποίηση με βάση παράγοντες όπως η τοποθεσία ή το ύψος του μισθώματος, θεωρείται από πολλούς άδικη και ανεδαφική. Αυτές οι αντιδράσεις καταγράφονται στα σχόλια της ΠΟΜΙΔΑ στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Οι ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται, υποστηρίζοντας πως τα χαμηλού κόστους καταλύματα επιβαρύνονται εξίσου με τα πολυτελή, κάτι που κρίνουν απαράδεκτο. Επιπλέον, φοβούνται ότι η αύξηση του τέλους θα επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αποθαρρύνοντας τους τουρίστες και επιβαρύνοντας οικονομικά τους ίδιους.
Το αυξημένο «τέλος ανθεκτικότητας», που εισάγεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σε συνδυασμό με τα ήδη υψηλά φορολογικά βάρη, δημιουργεί ένα περιβάλλον το οποίο, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, είναι ιδιαίτερα πιεστικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους μεμονωμένους εκμισθωτές.
Οι νέες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν σημαντική αύξηση στο τέλος διαμονής για τους επισκέπτες, με το «τέλος ανθεκτικότητας» να φτάνει τα 2-15 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανεξαρτήτως περιοχής και τιμής μίσθωσης, κάτι που οι ιδιοκτήτες χαρακτηρίζουν ως άδικο και ανεφάρμοστο.
Επιπλέον, με παλιότερες ρυθμίσεις, επιβάλλεται 13% ΦΠΑ στους επαγγελματίες που διαχειρίζονται τρία ή περισσότερα καταλύματα και τέλος επιτηδεύματος 600 ευρώ ετησίως ανά ακίνητο για τις εταιρείες διαχείρισης, επιβάρυνση που μετακυλίεται στους ιδιοκτήτες.
Η αυξημένη -συνολική- επιβάρυνση προκαλεί ανησυχία στους ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι οποίοι φοβούνται ότι το κόστος αυτό θα επιφέρει «στρεβλώσεις» στην αγορά. Φορείς του κλάδου τονίζουν οτι «αυτό το επιπλέον κόστος θα περάσει στους πελάτες. Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα για οικονομικά καταλύματα, οι ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να καλύψουν το κόστος για να διατηρήσουν τις κρατήσεις»,
Οι ιδιοκτήτες καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα μέτρα με στόχο μια δικαιότερη και πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Προτείνουν τη διαφοροποίηση των τελών με βάση την τοποθεσία και την τιμή ενοικίασης του καταλύματος, ώστε να μην επιβαρύνονται άδικα τα μικρότερα και πιο οικονομικά καταλύματα.
Επίσης, θεωρούν πως τα έσοδα από τα τέλη θα πρέπει να επενδυθούν στην αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και την ενίσχυση του τουρισμού, αντί να λειτουργούν αποκλειστικά ως επιπλέον βάρος για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Πηγή: newmoney.gr