• Επίκεινται αυξήσεις “φωτιά” στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και στο τέλος παρεπιδημούντων
Μία …σκληρή φορομπηχτική πολιτική ετοιμάζεται να ασκήσει η δημοτική αρχή, επιβαρύνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την ώρα που η κυβέρνηση έχει λάβει νέα δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, ο δήμος Ρόδου, πρόκειται να αυξήσει το τέλος παρεπιδημούντων, ενώ ετοιμάζεται να προβεί στην αύξηση των τελών καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αδιαφορώντας για τα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία θα οδηγήσει η τακτική αυτή.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής επρόκειτο να συζητηθεί και να ψηφιστεί η εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Κώστα Χαλκιά με θέμα: Τροποποίηση ΑΔΣ 754/2012 & Αύξηση Ποσοστού Τελών Διαμονής Παρεπιδημούντων & Ακαθαρίστων Εσόδων Εστιατορίων και Συναφών Καταστημάτων δυν. Ν. 5143/2024.
Ωστόσο ο κ. Χαλκιάς ζήτησε την απόσυρση του θέματος και τη συζήτησή του σε επόμενη συνεδρίαση, καθώς όπως ισχυρίστηκε, ο επιστημονικός συνεργάτης του επεσήμανε πώς ο νέος νόμος 5143/24 επαναθεσπίζει το τέλος παρεπιδημούντων. Και για τον λόγο αυτό είναι σκόπιμο να καταργηθεί η προηγούμενη κανονιστική και όχι απλά να τροποποιηθεί. Η κατάργηση της κανονιστικής θα συμπεριληφθεί στην νέα εισήγηση προς τη δημοτική επιτροπή.
Συνεπώς η εισήγηση θα τροποποιηθεί μόνο ως προς το συγκεκριμένο θέμα χωρίς να αλλάξει κατά τα λοιπά το περιεχόμενό της.
Σημειώνεται ότι στην επόμενη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής αναμένεται να έρθει προς ψήφιση και η εισήγηση για την αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
Τι προβλέπει η εισήγηση για το τέλος παρεπιδημούντων
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εισήγηση, με τον Ν.5143/2024 (ΦΕΚ Τεύχος Α΄ 161/11-10- 2024) «περί ενίσχυσης των Ο.Τ.Α. και λοιπών διατάξεων» επέρχεται αλλαγή στις κατηγορίες επιχειρήσεων όπου ανεξαρτήτως αν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων το τέλος μπορεί να επιβάλλεται με απόφαση δημοτικού συμβουλίου.
Επειδή λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης προκαλούνται σε βάρος του δήμου αυξημένες δαπάνες καθαριότητας και φωτισμού, αλλά προκύπτει και η ανάγκη της εκτέλεσης έργων για την αντιμετώπιση των σχετικών με την τουριστική κίνηση προβλημάτων αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση τουριστών και δημοτών, εισηγούμαστε όπως εξετασθεί η προσθήκη και των υπολοίπων κατηγοριών από αυτές που επιβλήθηκαν με την ΑΔΣ 754/2012 τροποποιώντας σχετικά την απόφαση αυτή, όπως αυτές παρατίθενται παρακάτω:
α. Τουριστικών προϊόντων-αναμνηστικών κάθε είδους.
β. Ειδών λαϊκής τέχνης.
γ. Ενθυμίων και δώρων.
δ. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων, ποδηλάτων και ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.) και παρόχων Ε.Π.Η.Ο. προς κοινή χρήση.
ε. Ενοικιάσεις σκαφών αναψυχής τοπικού χαρακτήρα, θαλάσσιων ποδηλάτων, ιστιοσανίδων, ειδών χρησιμοποιούμενων στην παραλία, σχολών εκμάθησης θαλάσσιων σπορ και εκμάθησης καταδύσεων, γενικότερα ειδών που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα από τους λουόμενους.
στ’. Ειδών χειμερινών σπορ, σκι και ορειβασίας, σχολών εκμάθησης χειμερινών σπορ.
Η τροποποίηση της απόφασης ΑΔΣ 754/2012 θα ισχύει από 01/01/2025.
Επί του καταβαλλόμενου μισθώματος κλίνης, ενοικιαζομένου δωματίου, διαμερίσματος, χώρου ή θέσης σε οργανωμένη κατασκήνωση, και επί της τιμής κλίνης για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα κάθε λειτουργικής μορφής, όπως προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), καθώς και επί του μισθώματος καταλύματος κάθε κατηγορίας βραχυχρόνιας μίσθωσης, επιβάλλεται τέλος διαμονής παρεπιδημούντων σε ποσοστό μηδέν κόμμα πέντε τοις εκατό (0,5%), όταν η διαμονή διαρκεί λιγότερο του εξαμήνου. β. (παρ. 3): «Με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, μπορεί να αυξάνεται σε M.K.E.: ποσοστό μηδέν κόμμα εβδομήντα πέντε τοις εκατό (0,75%), καθώς και να διαφοροποιείται, είτε κατά οικιστικές περιοχές που οριοθετούνται σαφώς με την εν λόγω απόφαση, είτε κατά τις μορφές-κατηγορίες καταλυμάτων. Η ισχύς της ως άνω απόφασης αρχίζει τρεις (3) μήνες μετά τη δημοσίευσή της».
Βάσει των παραπάνω εισηγούμαστε λόγω αρμοδιότητας όπως εγκρίνετε και εισηγηθείτε στο Δημοτικό Συμβούλιο για έκδοση απόφασης σχετικά με :
α. την αύξηση του ποσοστού Τέλους Διαμονής Παρεπιδημούντων από 0,5% σε 0,75% επί:
1. του καταβαλλόμενου μισθώματος κλίνης, ενοικιαζομένου δωματίου, διαμερίσματος, χώρου ή θέσης σε οργανωμένη κατασκήνωση,
2. της τιμής κλίνης για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα κάθε λειτουργικής μορφής, όπως προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155)
3. επί του μισθώματος καταλύματος κάθε κατηγορίας βραχυχρόνιας μίσθωσης των στις προβλεπόμενες στις παραγράφους 3 & 4 του άρθρου 30 του Ν.5143/2024, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης του δήμου Ρόδου, όταν η διαμονή διαρκεί λιγότερο του εξαμήνου.
β. την αύξηση του ποσοστού και Τέλους Ακαθαρίστων Εσόδων από 0,5% σε 0,75% στις κάτωθι κατηγορίες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης του δήμου Ρόδου:
1. κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστήματα, στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός των χώρων δραστηριοποίησης του καταστήματος ή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα, εφόσον διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα,
2. ζυθοπωλεία και μπαρ, ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας,
3. καντίνες
Η ισχύς της απόφασης αύξησης του ποσοστού του τέλους αρχίζει τρεις (3) μήνες μετά τη δημοσίευσή της.
Οι δηλώσεις του αντιδημάρχου
Ο κ. Χαλκιάς είχε αναφερθεί στην αύξηση του ποσοστού του τέλους παρεπιδημούντων και την αύξηση των δημοτικών τελών προχθές.
«Έχουμε δύο τομείς στους οποίους θα υπάρξει κάποια μεταβολή που θα έχει επίπτωση στον προϋπολογισμό. Ο πρώτος τομέας έχει να κάνει με το τέλος παρεπιδημούντων και την αύξηση του ποσοστού που δύναται να εισπράξει ο δήμος από το 0,50% στο 0,75% για κάποιες κατηγορίες.
Η σχετική εισήγηση θα παρουσιαστεί στην δημοτική επιτροπή την Τετάρτη και στη συνέχεια θα συζητηθεί το θέμα στο αμέσως επόμενο συμβούλιο δήμου Ρόδου για τη λήψη απόφασης», ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών σχετικά με το ζήτημα του τέλους παρεπιδημούντων.
Για την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών είχε δηλώσει τα εξής: «Ξεκινήσαμε ήδη την κατάρτιση των απαιτούμενων αναλογιστικών μελετών για την αναπροσαρμογή των τελών καθαρότητας και ηλεκτροφωτισμού. Η μελέτη είναι πλέον ολοκληρωμένη και θεωρούμε ότι η συζήτηση στη δημοτική επιτροπή θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Διαπιστώσαμε εξετάζοντας τα μεγέθη, ότι τα έξοδα του δήμου Ρόδου, όπως πρέπει να υπολογιστούν σύμφωνα και με το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδα. Συγκεκριμένα, τα έξοδα υπερβαίνουν κατά πολύ τα 30 εκατ. ευρώ και τα έσοδα αθροίζονται λίγο πάνω από το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Αυτό δημιουργεί κατ’ έτος μία διαφορά που υπερβαίνει κατά πολύ τα 10 εκατ. ευρώ, πράγμα που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα… Είμαστε συνεπώς υποχρεωμένοι να αναπροσαρμόσουμε τα δημοτικά τέλη. Μπήκαμε στη διαδικασία να μελετήσουμε τις παραμέτρους της προσαρμογής και ακολουθήσαμε τις υποδείξεις του ελεγκτικού συνεδρίου».