Ειδήσεις

Μειώσεις 15% στις κύριες συντάξεις το 2017 για όσους βγουν στη σύνταξη το 2016

“Τσεκούρι” 10-15% στις κύριες συντάξεις, αλλά από το 2017, μελετά το Υπουργείο Εργασίας για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2016.
Πρόκειται για ένα ενδιάμεσο σενάριο μεταξύ των άμεσων περικοπών στις κύριες συντάξεις που ζητάνε οι δανειστές και της μέχρι τώρα επίσημης κυβερνητικής θέσης περί καμίας μείωσης στις κύριες συντάξεις.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr, στο Υπ. Εργασίας μελετάται η “μεταβατική” εφαρμογή των νέων ποσοστών αναπλήρωσης ύψους 55%-65% (έναντι 70-75% που είναι κατά μέσο όρο σήμερα) από την 1η Ιανουαρίου του 2017 καταρχάς για όσους αιτηθούν σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και έπειτα.
Αυτό σημαίνει πως όσοι βγουν στη σύνταξη από τις αρχές του 2016 και έπειτα θα υποστούν μία μέση μείωση από 10 έως 15% στις κύριες αποδοχές τους από τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Capital.gr.
Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:
* Διατηρεί “ανέπαφα” τα 15 χρόνια ασφάλισης τα οποία απαιτούνται (με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό) για να λάβει κανείς την κατώτατη σύνταξη ή την “εθνική σύνταξη” όπως σχεδιάζει να την βαφτίσει η κυβέρνηση ύψους 382 ευρώ. Και αυτό κόντρα στις απειλές των δανειστών περί αύξησης των ελάχιστων ετών ασφάλισης για να βγει κανείς στη σύνταξη στα 20 χρόνια.
* Προβλέπει, επίσης, “μεταβατική”, δηλαδή, σταδιακή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών έως 2%. Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, μάλιστα, ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρουγκαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για “μονομερή”, χωρίς δηλαδή τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο α περιλαμβάνει αύξηση εργοδοτικών εισφορών, παρά την κάθετη σχεδόν αντίθεση των δανειστών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σε δύο μεγάλες δόσεις το νέο Ασφαλιστικό
Η έναρξη των περικοπών στις κύριες συντάξεις από το 2017 και έπειτα μπορεί να καλύψει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Capital.gr, το στόχο που έχει θέσει η Κομισιόν περί μέτρων στο συνταξιοδοτικό τα οποία θα αποδώσουν 1,9% του ΑΕΠ την περίοδο 2015-2018 (σ.σ. 3,2 δισ. ευρώ) και όχι μόνο 1,25% του ΑΕΠ την περίοδο 2015-16 (2,2 δισ. ευρώ) όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο.
Μόνο που αυτή η συνολική εξοικονόμηση από το συνταξιοδοτικό συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ θα μπορούσε να σπάσει σε 2 κομμάτια. Συγκεκριμένα,, σύμφωνα με τις κυβερνητικές επιδιώξεις:
1. Η μία δόση 2,2 δισ. ευρώ (ή 1,8 διςσ ευρώ μετά φόρων) θα έλθει το 2015-16 με περικοπές 8,5% στις επικουρικές συντάξεις, 10% στα εφάπαξ, έως 30% στα μερίσματα του Δημοσίου, 20% στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και εισφορές 6% στις συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ (σ.σ. ισχύουν ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο).
2. Η άλλη δόση 1 δισ. ευρώ θα μπορούσε να έλθει την περίοδο 2017-18 με αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές και καταρχάς μειώσεις στις κύριες συντάξεις όσων συνταξιοδοτηθούν μετά το 2016.
Ένα προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού αναμένεται να παραδοθεί στην Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, προκειμένου να γίνει διάλογος με τα άλλα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, η κυβέρνηση θα δώσει το τελικό σχέδιο της στους δανειστές, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί στα τέλη Ιανουαρίου.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου