Στις δημοσκοπήσεις το σύνηθες είναι να σπεύδουν άπαντες να αναλύσουν τις κάρτες που αποτυπώνουν την πρόθεση ψήφου, την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών και το πολύ- πολύ να φτάσει κανείς και στις μετακινήσεις ψηφοφόρων, πόσοι φεύγουν που πάνε και πως συσπειρώνονται τα κόμματα.
Εδικά τα κομματικά επιτελεία στα οποία –κυρίως- απευθύνονται οι δημοσκοπήσεις εξετάζουν αυτές τις πιο «σημαντικές κάρτες», κάνουν τους υπολογισμούς τους και χαράσσουν την στρατηγική και τα επόμενα βήματα τους με βάσει τους δείκτες αυτούς.
Στο ερώτημα της δημοσκόπησης της MRB, ποια λέξη – ναι απλά μία λέξη- σας εκφράζει περισσότερο για το παρόν και το μέλλον της χώρας οι απαντήσεις έχουν ως εξής και είναι εντελώς απογοητευτικές:
Οργή: 61,9%
Φόβος: 48,9%
Nτροπή: 48,4 %
Aντίθετα οι λέξεις με θετικό περιεχόμενο έχουν ως εξής:
«Ελπίδα» μόλις το 11,7%. Η περιβόητη «περηφάνια» 3% και η «σιγουριά» στο 1,4%.
Αν ανατρέξουμε μάλιστα στα αντίστοιχα ποσοστά του περασμένου Ιουνίου, θα δούμε πως όλοι οι δείκτες δείχνουν επιδείνωση.
Πέρυσι τον Ιούνιο η «οργή» ήταν μικρότερη στο 57,3%. Η «ντροπή» ήταν στο 53,8% και πλέον είναι στο 48,4% αλλά μη βιαστείτε για συμπεράσματα. Η ντροπή έπεσε γιατί αυξήθηκε κατακόρυφα κάτι χειρότερο: ο φόβος, ο οποίος βρισκόταν στο 40,9% και πλέον είναι στο 48,9%. Μέσα σε 6 μήνες ο φόβος ανέβηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.
Αντίστοιχα η «ελπίδα» ήταν στο 15%, η «περηφάνια» στο 3% και η «σιγουριά» στο 3,1%. Όλες οι θετικές σκέψεις – απόψεις που έτσι και αλλιώς ήταν στο ναδίρ, έπεσαν ακόμα περισσότερο.
Αυτή η κάρτα, με τις απλές λέξεις, που δεν είναι από εκείνες που κοιτάνε οι πολιτικοί και μπαίνουν πάνω – πάνω στο τραπέζι των αναλύσεων είναι ίσως η πιο σημαντική καθώς αποτυπώνει την εθνική μας κατάθλιψη.
Και το βασικό ερώτημα είναι ποιο κόμμα και με ποιο τρόπο θα καταφέρει να διώξει τον φόβο, την αβεβαιότητα και την παντελή έλλειψη ελπίδας που κυριαρχεί πλέον στην ελληνική κοινωνία. Η απάντηση είναι σίγουρα δύσκολη.
H μέτρηση του Δεκεμβρίου
Η μέτρηση του Ιουνίου