Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: Τα τρία βήματα που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση

Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Μείωση φόρων και δαπανών. Αποκατάσταση της ρευστότητας σε μία οικονομία που ήδη περπατά στον έβδομο χρόνο της κρίσης. Προσέλκυση επενδύσεων, που θα ανοίξουν το δρόμο προς την ανάπτυξη και θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Σε αυτές τις τρεις βασικές πτυχές πατάει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της χώρας από την ύφεση. Και αυτόν ακριβώς τον οδικό άξονα ανέπτυξε, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Πρώτον, η χώρα χρειάζεται ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα δίνει έμφαση στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών… Δεύτερη απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος…Τρίτη προϋπόθεση είναι ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με πρώτιστο σκοπό τη διευκόλυνση του επιχειρείν και την προσέλκυση επενδύσεων”, τόνισε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

“Μόνο οι παρατρεχάμενοι του κράτους δεν δέχονται ότι μπορούν να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε, εκ νέου στο προσκήνιο, το μείζον αφήγημα της οδού Πειραιώς για άμεση προσφυγή σε εκλογές, διαμηνύοντας πως αυτές δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο, αλλά η λύση. “Είναι η λύση γιατί, σε αντίθεση με το έγινε το 2015, σήμερα υπάρχει μια ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη. Μια δύναμη που είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. Με σχέδιο που απορρέει από ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αξιών, αρχών και θέσεων. Με θέληση να αναλάβει το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος δύσκολων αποφάσεων. Με αυτογνωσία να μάθει από τα λάθη της και να ενώσει την σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων σε ένα πρόσταγμα εθνικής ανάταξης”, σημείωσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μία ελληνική κοινωνία που έχει ωριμάσει βίαια. “Ο κύκλος της Μεταπολίτευσης κλείνει οριστικά. Η χώρα είναι έτοιμη, παρά τις μεγάλες δυσκολίες να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε και ηττήθηκε στην πράξη. Το καμίνι της εξουσίας έλιωσε τις φαντασιώσεις των επίδοξων διαχειριστών της και αποκάλυψε την πολιτική τους γύμνια. Ήρθε η ώρα να κάνουμε ως χώρα μια νέα αρχή. Να τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν.  Δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη. Και στο τέλος αυτού του ταξιδιού θα μπορούμε να κοιτάξουμε τον κόσμο στα μάτια. Και να του πούμε πως οι θυσίες του δεν ήταν μάταιες, πως τα καταφέραμε όχι απλά να κρατήσουμε τη χώρα όρθια. Καταφέραμε να τη βάλουμε σε μια νέα πορεία για την οποία τα παιδιά μας θα είναι περήφανα. Θα έχουμε κερδίσει τη μάχη της δικής μας γενιάς”, τόνισε.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μείζον ζήτημα για την πορεία προς τη μετά-Μνημόνιο εποχή και την ανάπτυξη είναι η επένδυση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. “Είναι αναγκαία η  απελευθέρωση της ανώτατης εκπαίδευσης από τα δεσμά του κρατισμού…Χρειάζεται να δοθεί άμεσα έμφαση στην έρευνα και στην καινοτομία”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε και στις ευθύνες των πιστωτών όσον αφορά στην παρατεταμένη κρίση. Ανέδειξε το ποσοστό ευθύνης που φέρουν επειδή υπέδειξαν και ανέχτηκαν το δρόμο της υπερφορολόγησης.

Εστιάζοντας στα εθνικά θέματα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως η χώρα μας επιδιώκει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την Τουρκία. “Η Τουρκία θα πρέπει να έχει την ίδια επιδίωξη. Να επιθυμεί σταθερές φιλικές σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με την Ελλάδα. Θεμελιώδεις βάσεις για τέτοιες σχέσεις είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συνθηκών και των σχέσεων καλής γειτονίας. Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, δυστυχώς δεν κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Κι αυτό προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό. Πόσο μάλλον που  την ίδια στιγμή το Κυπριακό είναι σε μια κρίσιμη καμπή”, ανέφερε και επανέλαβε, με έμφαση, τη σταθερή στήριξη της οδού Πειραιώς στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στην μεγάλη, όπως τη χαρακτήρισε. προσπάθεια που καταβάλλει για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

Όσον αφορά στην καυτή ατζέντα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πέταξε το…γάντι στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να επισκεφθεί τη Λέσβο και τη Χίο, εάν θέλει πραγματικά να δει τις επιπτώσεις του προβλήματος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

“Στα νησιά αυτά ξεχειλίζει η οργή για την κυβερνητική ανικανότητα στην καθημερινή διαχείριση των επιπτώσεων του προσφυγικού. Όταν εμείς ζητούσαμε διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους δευτέρους, ο κ. Τσίπρας επέμενε στις ιδεοληψίες του. Και όταν επισημαίναμε ότι η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό καθυστερεί αδικαιολόγητα, ο κ. Τσίπρας επέρριπτε τις ευθύνες αλλού”, τόνισε.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου