«Στραπατσαρισμένη» θα βρει η νέα τουριστική περίοδος την Παλιά Πόλη της Ρόδου, αφού τα συσσωρευμένα προβλήματα, οι αναδουλειές και η προοπτική να μετατραπεί σε ένα απέραντο ταχυφαγείο, αλλοιώνουν σταδιακά την «ταυτότητά» της.
Χρόνο με το χρόνο, πορεύεται με τα ίδια άλυτα προβλήματα τα οποία διευρύνονται και έχουν δημιουργήσει ένα χάος εντός των τειχών το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα στιγματίσει και την σεζόν του 2019.
Εκεί που κάποτε ήκμαζε το εμπόριο, και οι εύποροι τουρίστες έβρισκαν ό,τι αναζητούσαν στα δεκάδες καταστήματα της Παλιάς Πόλης, σήμερα το η αγοραστική κίνηση περιστρέφεται γύρω από τα ταχυφαγεία, τα καταστήματα με φθηνά σουβενίρ και μερικά επιλεγμένα εστιατόρια που κρατούν ακόμα ψηλά τη σημαία της ποιότητας και της εξυπηρέτησης σε σχέση με τα υπόλοιπα που μπροστά στο κέρδος έχουν θυσιάσει την καλή φήμη της περιοχής.
Η μείωση των προσεγγίσεων των κρουαζιερόπλοιων, η συρρίκνωση της διάρκειας διανυκτερεύσεων, η διάδοση του συστήματος διακοπών all inclusive, η έλλειψη χώρων στάθμευσης και αξιόπιστης συγκοινωνίας έχουν «εγκλωβίσει» τους καταστηματάρχες εντός των τειχών και έχουν «κλείσει» απ΄έξω τους επισκέπτες.
Αγνωστο παραμένει πόσοι από τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται εντός των τειχών, θα ακολουθήσουν άλλους συναδέλφους τους που πέρσι και πρόπερσι έβαλαν λουκέτο μετά από το κλείσιμο της σεζόν των τελευταίων δύσκολων ετών που πολλές επιχειρήσεις πνίγηκαν από τα έξοδα.
Και φέτος, λίγα ήταν τα καταστήματα που κατέγραψαν ικανοποιητική κίνηση, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος με φθηνό φαγητό, σνακ και παγωτό.
Όπως δήλωσε στη «δ», ο κ. Τάσος Μελετίου, πρόεδρος των καταστηματαρχών της Παλιάς Πόλης, και φέτος το πρόσημο στα έσοδα ήταν αρνητικό, παρά το ρεκόρ επισκέψεων, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ούτε για την νέα σεζόν, αφού δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι δραματικά, ως προς τα «αγκάθια» που κρατούν τον κόσμο μακριά από την Παλιά Πόλη.
Η αποτύπωση των προβλημάτων δεν αρκεί, όπως τουλάχιστον έχει αποδειχθεί, αφού κάθε τέλος και αρχή της σεζόν τα χιλιοειπωμένα προβλήματα καταγράφονται, αναδεικνύονται αλλά δεν λύνονται.
«Οι επισκέπτες, όπως προέκυψε και από την πρόσφατη έρευνα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τουρισμού, δεν αφήνουν χρήματα στην τοπική αγορά. Διαθέτουν στην μεγάλη πλειονότητά τους, μόνο τα αναγκαία χρήματα για να κλείσουν τα εκδρομικά τους πακέτα. Δεν έχει κανένα νόημα να μετράμε μόνο κεφάλια για να πανηγυρίζουμε, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι αυτά που έχουν ουσία», δήλωσε ο κ. Τάσος Μελετίου και συνέχισε: «Ο κόσμος που εμείς είδαμε φέτος, ήταν επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες. Κυρίως τουρίστες που είτε έμεναν μέσα στην Παλιά Πόλη, είτε που έμεναν σε κοντινά ξενοδοχεία μέχρι και την περιοχή του Νιοχωριού, οι οποίοι έρχονταν για να κάνουν την βόλτα τους σχεδόν καθημερινά, αλλά ψώνισαν μόνο μια φορά. Οι επισκέπτες που δεν θα βρουν για να παρκάρουν δεν θα έρθουν, όπως επίσης πολύ δύσκολα κάποιος θα πάρει την δημοτική συγκοινωνία –στην κατάσταση που βρίσκεται- για να έρθει στην Π. Πόλη. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορούμε να μετατρέψουμε την επίσκεψη των τουριστών σε οικονομικό αποτέλεσμα. Αν καταφέρναμε, ως τοπική αγορά, να έχουμε 5 ευρώ επιπλέον από κάθε τουρίστα που έρχεται στο νησί μας, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Τα χρήματα μένουν στους μεγάλους tour operators, στους ξενοδόχους και στους πράκτορες», είπε ο κ. Τάσος Μελετίου.
Η προοπτική, όπως λέει, να μετατραπεί σε ένα απέραντο ταχυφαγείο η Παλιά Πόλη, παρά τις ορδές τουριστών που πέρασαν από το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά δεν είχαν χρήματα στην τσέπη, είναι πλέον ορατή.
Ο περασμένος Αύγουστος, ήταν από εισπρακτικής πλευράς, ο χειρότερος όλων των εποχών για την περιοχή με πολλούς τουρίστες να μοιράζονται μια πίτα στα δύο, να πληρώνουν με χάλκινα κέρματα και να κάνουν παζάρια ακόμα και για αναμνηστικά σουβενίρ τους ενός και των δύο ευρώ.
Αυτή είναι η απογοητευτική εικόνα του μηνός που έσπασε τα ρεκόρ αφίξεων στη Ρόδο αλλά όχι τα ρεκόρ εισπράξεων, με την κατάσταση αυτή να τείνει να παγιωθεί για έναν προορισμό που κάποτε μεσουρανούσε στον χάρτη του διεθνούς jet set και σήμερα μετρά μόνο κεφάλια…
Ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος να μετατραπεί το μνημείο σε απέραντο φαγάδικο είναι ορατός, μετά και τον φετινό Αύγουστο: «Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε την Παλιά Πόλη σε ένα απέραντο φαγάδικο αλλά εκεί οδηγούμαστε, κι άλλα μαγαζιά του χρόνου θα γίνουν φαγάδικα προκειμένου να κρατηθούν όρθια».
Η κατακόρυφη μείωση των εισπράξεων εντός των τειχών, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων αλλά και στο γεγονός ότι στα περισσότερα από αυτά λειτουργούν duty free καταστήματα, προτρέποντας μάλιστα τους επιβάτες να κάνουν τις αγορές τους εντός του πλοίου και όχι στις τοπικές αγορές των προορισμών. Επιπλέον, φέτος, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας λειτούργησε αποτρεπτικά, αφού οι εκατοντάδες Ευρωπαίοι και Ρώσοι τουρίστες που έρχονται από τα απέναντι τουρκικά παράλια για ημερήσια εκδρομή με τα καταμαράν, βλέποντας τις αυξημένες τιμές στη Ρόδο, δεν έβγαλαν τα πορτοφόλια από την τσέπη. Το ίδιο έκαναν όμως, όπως λέει ο κ. Μελετίου και οι Τούρκοι τουρίστες, που θεωρούνται από τους ποιοτικούς πελάτες, όμως λόγω της προβληματικής οικονομικής κατάστασης της χώρας τους, δύσκολα ξοδεύουν πλέον χρήματα.
Όπως λέει ο κ. Τ. Μελετίου η κατάσταση είναι άσχημη και θα γίνει ακόμα χειρότερη, αν δεν αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης των επισκεπτών αλλά και η στόχευση που έχουμε θέσει ως προορισμός. «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά, τι είναι τελικά αυτό που θέλουμε από τη Ρόδο. Δεν μπορούμε μόνο να μετράμε κεφάλια κι επιπλέον, πρέπει να σταματήσει αυτή η αλόγιστη αύξηση κλινών όπου δεν υπάρχουν υποδομές».
Είναι απαραίτητο, όπως δηλώνει στην «δ», να σταματήσει η αλόγιστη αύξηση κλινών και να προωθηθεί η αναβάθμιση των υφιστάμενων, με έμφαση στην πόλη της Ρόδου, που οι ξενοδοχειακές της υποδομές είναι, ως επί το πλείστον, γηρασμένες.
«Είναι άσχημα τα πράγματα για τη Ρόδο, την ώρα που σε άλλους προορισμούς, όπως η Κρήτη και η Κως, υπάρχει ανάπτυξη. Εμείς έχουμε πάρει μια στρεβλή κατεύθυνση κι αυτό πρέπει να διορθωθεί, για να προλάβουμε τις εξελίξεις πριν μας προλάβουν», καταλήγει ο κ. Μελετίου.